Budowa i testy wydajności zestawu filtra RO z dwiema membranami i pompą ciśnieniową.

Jak przygotować wodę dla różnych gatunków ryb
Awatar użytkownika

Autor
GrandeOW
Posty: 1916
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 52 razy
Został pochwalony: 60 razy

11 mar 2019, 19:24

Ostatnimi czasy mierzyłem się dość często z tematem uzyskiwania wody RO. Jest to dla mnie temat o tyle istotny, że używam jej regularnie w krewetkariach. Nie są to ilości porażające, ale w skali tygodnia czy miesiąca trochę tej wody muszę nazbierać. W moich warunkach (braku czasu, braku możliwości podpięcia filtra na stałe do instalacji oraz braku miejsca na duży zbiornik z uzyskaną wodą) było po prostu bardzo uciążliwe.

Do niedawna używałem zestawu filtrującego ROAL5. W standardzie były w nim dwa wkłady sedymentacyjne, dwa wkłady węglowe oraz membrana. Ponadto za membraną dołączyłem wkład demineralizujący, aby dodatkowo oczyścić uzyskaną wodę z membrany, ale nie ukrywam, że jego żywotność była bardzo krótka i po niedługim czasie nie specjalnie odczuwałem różnicę, więc nie specjalnie polecam. Liczyłem że popracuje dłużej. Całość podłączałem do instalacji wodnej w jedynym możliwym u mnie w domu miejscu czyli do baterii prysznicowej. Teoretycznie wszystko było jak należy. Wodę uzyskiwałem względnie czystą (wyniki przewodności wahały się w okolicach 40-70 µS - po tym jak wkład demineralizujący odmówił współpracy), ale problemem był czas. Uzyskanie pięciu litrów wody zajmowało mi około 45 minut, a czasami nawet dłużej. Biorąc pod uwagę, że często potrzebowałem kilku takich zbiorników czystej wody, to od mojego powrotu z pracy, do momentu przejęcia łazienki przez domowników nie byłem w stanie nazbierać potrzebnej wody. Na siedzenie po nocy i zbieranie wody po prostu nie miałem ochoty. Postanowiłem więc coś z tym zrobić. Na pomoc przyszedł radmac na forum, który opisał modernizację swojego zestawu w tym temacie i to była dla mnie inspiracja.

Nie chciałbym, aby ten tekst był traktowany jako poradnik, bo specem nie jestem. Przy okazji składania zestawu popełniłem jednak kilka testów, które pokazują kilka zależności wpływających na uzyskiwane wyniki, a w tym jakość wody i tempo jej uzyskania. Wnioski oczywiście nie są odkryciem Ameryki, a raczej potwierdzeniem, że Ona istnieje, ale jeśli ktoś nie wgłębiał się nigdy w tematykę jak działa filtr RO być może skorzysta z moich doświadczeń i coś wniesie do swojego zestawu.

BUDOWA

Głównym założeniem tworzonego zestawu było zwiększenie jego wydajności. Dodatkowo w miarę możliwości zależało mi na zmniejszeniu odpadu oraz polepszeniu jakości uzysku. Od razu napiszę, że koszt zestawu, który zrobiłem jest dość spory, ale nie chciałbym, żeby było to meritum tematu. Dla mnie priorytetem był czas. Koszty schodziły trochę na drugi plan.

Wzorując się na sporej liczbie schematów dostępnych w Internecie (szczególnie polecam stronę www.reefhub.pl, gdzie opracowano dwa duże artykuły poświęcone odwróconej osmozie #1, #2 - prawdziwa skarbnica łatwo przyswajalnej wiedzy) oraz informacjach od radmac’a zdecydowałem się na następujący zestaw:
  • prefiltry (wkład sedymentacyjny 10mic., wkład węglowy, wkład sedymentacyjny 5mic.),
  • pompa podnosząca ciśnienie (membranowa samozasysająca; 36W; 24V; do membran 50 GPD, 75 GPD, 100 GPD; link do aukcji), z czujnikiem niskiego ciśnienia na wejściu do układu – przed prefiltrami,
  • manometr testowy między wyjściem z pompy, a wejściem do pierwszej membrany,
  • dwie szeregowe membrany osmotyczne 75 GPD PENTAIR (maksymalna temperatura pracy zgodnie z etykietą wynosi do 49 st. C) – odpad z pierwszej membrany kierowany jest na wejście do drugiej membrany,
  • ogranicznik ścieku FLOW 420 za drugą membraną,
  • wkład liniowy 2" OWCL2-MB400 zasypany żywicą PUROLITE MB400
Po dłuższej walce z ułożeniem poszczególnych elementów, aby było to w miarę kompaktowe, prezentuję otrzymany zestaw (pierwszemu zdjęciu nie mogłem się oprzeć i musiałem je wrzucić):

Filtr RO.jpg
Filtr RO.jpg (113.41 KiB) Przejrzano 540 razy

Filtr RO - Zdjęcie 1.jpg
Filtr RO - Zdjęcie 1.jpg (312.45 KiB) Przejrzano 540 razy

Filtr RO - Zdjęcie 2.jpg
Filtr RO - Zdjęcie 2.jpg (317.9 KiB) Przejrzano 540 razy

Filtr RO - Zdjęcie 3.jpg
Filtr RO - Zdjęcie 3.jpg (304.27 KiB) Przejrzano 540 razy

Filtr RO - Zdjęcie 4.jpg
Filtr RO - Zdjęcie 4.jpg (261.82 KiB) Przejrzano 540 razy

Filtr RO - Zdjęcie 5.jpg
Filtr RO - Zdjęcie 5.jpg (284.12 KiB) Przejrzano 540 razy

Filtr RO - Zdjęcie 6.jpg
Filtr RO - Zdjęcie 6.jpg (298.13 KiB) Przejrzano 540 razy

Filtr RO - Zdjęcie 7.jpg
Filtr RO - Zdjęcie 7.jpg (294.4 KiB) Przejrzano 540 razy

Filtr RO - Zdjęcie 8.jpg
Filtr RO - Zdjęcie 8.jpg (309.53 KiB) Przejrzano 540 razy

TESTY

Testy jakości wody i wydajności poszczególnych elementów prowadziłem na trzech etapach łączenia zestawu. W pierwszej kolejności na warsztat wziąłem zestaw składający się z prefiltrów i jednej membrany (najpopularniejsze zestawienie przy filtrach RO). Następnie sprawdziłem zestaw z dwiema membranami, a na koniec zestaw kompletny, którego elementy wymieniłem powyżej. Na każdym z powyższych etapów próby wykonywałem zarówno dla wody zimnej jak i ciepłej oraz dla włączonej i wyłączonej pompy podnoszącej ciśnienie. Całość dla czytelności wstawiłem do tabeli. W razie gdyby opisy były niezrozumiałe w miarę moich możliwości postaram się wyedytować tabelę, albo dołożyć dodatkowy opis. Poniżej zamieszczam wyniki testów:

Testy filtra.png
Testy filtra.png (113.45 KiB) Przejrzano 540 razy

W powyższej tabeli, w kolumnach poświęconych zestawowi kompletnemu oraz zestawowi z dwiema membranami nie byłem w stanie przeprowadzić wszystkich pomiarów (komórki oznaczyłem jako „brak danych”). Każde rozłączenie zestawu w celu pobrania próbki w warunkach jakimi dysponowałem spowodowałoby zmiany wyników końcowych, na których zależało mi najbardziej. Orientacyjne wyniki dla pól z oznaczeniem „brak danych” można odczytać z wcześniejszych etapów składania zestawu.

Z powodu, o którym piszę powyżej, w tabeli nie znalazły się wyniki jakości wody po przejściu przez prefiltry. Przewodność wody na tym etapie zmierzyłem przy rozłączonym zestawie oraz bez pompy podnoszącej ciśnienie. Wynosiła ona 880 µS i 890 µS odpowiednio dla wody zimnej i ciepłej. Wyniki te traktowałbym jednak bardzo orientacyjnie, bo przy zmianie ciśnienia w zestawie (jak pokazały wyniki) wartości te mogą się różnic znacząco.

Badanie przewodności elektrycznej wykonywałem nowym, fabrycznie skalibrowanym miernikiem EC-Meter AquaPro Exclusiv.

Tak jak pisałem na wstępie specem nie jestem, więc nie czuję się kompetentny, żeby jakieś teorie tu wymyślać. Jeśli chodzi o jakieś wnioski to wyniki potwierdzają fakt, że zastosowanie pompy ciśnieniowej, drugiej membrany oraz ciepłej wody zwiększa uzysk, ale zabierając się za testowanie nie chodziło mi tylko o to, bo to właśnie byłoby takie odkrywanie Ameryki. Najbardziej zależało mi na sprawdzeniu na własnej skórze jaka będzie skala różnic w wynikach i chyba w jakimś stopniu mi się udało uchwycić.

Jeśli ktoś będzie się przymierzał do rozbudowania zestawu to na podstawie tabeli można sobie przeanalizować czy lepiej zainwestować na przykład w drugą membranę czy pompę ciśnieniową, ale to już każdy niech sobie przemyśli po swojemu.

Podsumowując to jestem zadowolony z wyników. Najprawdopodobniej zdecyduje się uzyskiwać wodę czystą z wody zimnej przy użyciu pompy ciśnieniowej. Uzysk rzędu 26 litrów na godzinę w zupełności mi wystarcza (myślę że w lecie, kiedy woda w kranie jest cieplejsza, uzysk będzie jeszcze większy). Dodatkowo analizując głębiej tabelę (wyniki z etapów składania zestawu) widać, że woda uzyskiwana z wody zimnej na obu membranach jest zdecydowanie lepszej jakości, a to (wyciągając dalekoidące wnioski) wpłynie na trwałość membrany oraz wolniejsze zużycie żywicy, a to oznacza mniej roboty przy częstych wymianach wkładów i potencjalnie mniejsze koszty, bo pomimo wszystko jest to ważna sprawa.

Dopiszę jeszcze, że zestaw na pewno rozbuduję jeszcze minimalnie ze względów bezpieczeństwa oraz użytkowych. Po pierwsze dołożę czujnik wysokiego ciśnienia, który był przy pompie, ale go zdemontowałem, myśląc że będzie niepotrzebny. Teraz jednak uważam, że nawet jeśli nie używam zbiornika na czystą wodę to warto jest go zamontować na wypadek omyłkowego zakręcenia zaworu spustowego dla wody czystej czy odpadu. Z rzeczy użytkowych na pewno będę chciał zamontować obejście ogranicznika ścieku i wkładu żywicznego, żeby mieć możliwość przepłukania zestawu i ograniczenia zużycia żywicy „pierwszą” uzyskaną wodą, która jednak jest mocno zabrudzona.

Jeśli zauważycie gdzieś jakieś błędy to proszę o informację, chętnie poprawię.
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3213
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 32 razy

11 mar 2019, 19:36

Bardzimo fajnie napisałeś. I duzo mi juz pomogles, bo pewnie bede musial i ja taki zestaw zrobić
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1002
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 19 razy

11 mar 2019, 20:15

mam swoje 3grosze :)
- mimo miejsca zamieszkania (ile masz do Filtrów Lindleya? 50 metrów?) masz zarąbiście niskie ciśnienie na kranie - 2 bary - to jest chyba minimum jakie ustawa przewiduje. Stąd takie słabe uzyski bez pompy. Może ktoś zamontował ogranicznik na budynku, bo... nie wiem... słabe rury?
- wysokie masz też mikroS... ja mieszkam przecież niedaleko (i dalej od Filtrów) a mam połowę tego
- jak będziesz miał okazję, to przetestuj większy ogranicznik. Bałem się, że u mnie to rozwali szybko membrany, ale do tej pory jest git. Jak sobie przypomnę to robię płukanko przez minutę dwie. No i fakt, pierwszy litr spuszczam w kanalizę, bo ma słabe wyniki.
Roma locuta, causa finita

Adams2121
Posty: 149
Rejestracja: 15 lut 2019, 17:36
Imię: Tomasz
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 4 razy

11 mar 2019, 20:27

A dlaczego nie użyjecie membrany z większą przepustowością ? ???

Na przykład 150 gpd. Różnica w cenie 28 zł przy zakupie filtra .
Mam i chwale sobie , bez zbędnej zabawy, pompy, ro5 ,i innych niepotrzebnych rzeczy .
No i z zimnej w pełni wody korzystam .
Nie dbam o ciśnienie w rurach - ok 2.5 bara na bloku .
Sezon letni - ok 10 h na 120l wody
Sezon zimowy - ok 16/18 h na 120l wody

Woda ok 16/ 18 z miernika tds
Awatar użytkownika

Autor
GrandeOW
Posty: 1916
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 52 razy
Został pochwalony: 60 razy

11 mar 2019, 20:30

Wojtekxxx9 pisze:
11 mar 2019, 19:36
Bardzimo fajnie napisałeś. I duzo mi juz pomogles, bo pewnie bede musial i ja taki zestaw zrobić
Ja zrobiłem zestaw na prefiltrach w postaci gotowych wkładów, ale jak masz miejsce to wydaje mi się, że lepiej zrobić to na narurowcach. Przede wszystkim jest taniej w eksploatacji, ale i większa dostępność filtrów sedymentacyjnych. Z gotowych wkładów nie znalazłem takiego który miałby mniej niż 5 mic, a przy wkładach do narurowców 1 mic to dość popularna sprawa.
radmac pisze:
11 mar 2019, 20:15
mam swoje 3grosze
Byłeś głównym inspiratorem
radmac pisze:
11 mar 2019, 20:15
masz zarąbiście niskie ciśnienie na kranie - 2 bary - to jest chyba minimum jakie ustawa przewiduje. Stąd takie słabe uzyski bez pompy. Może ktoś zamontował ogranicznik na budynku, bo... nie wiem... słabe rury?
A cholera wie czemu takie słabe. Stara kamienica, może coś dławi, może coś redukują. Nie wiem. Takie jest i coś musiałem kombinować. Podane ciśnienia to ciśnienia dynamiczne. Statyczne byłoby pewnie nieco wyższe.
Z ogranicznikiem pokombinuje pewnie jak będę robił bajpasy.
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1002
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 19 razy

11 mar 2019, 20:38

Adams2121 pisze:A dlaczego nie użyjecie membrany z większą przepustowością ? ???

Na przykład 150 gpd. Różnica w cenie 28 zł przy zakupie filtra .
Mam i chwale sobie , bez zbędnej zabawy, pompy, ro5 ,i innych niepotrzebnych rzeczy .
No i z zimnej w pełni wody korzystam .
Nie dbam o ciśnienie w rurach - ok 2.5 bara na bloku .
Sezon letni - ok 10 h na 120l wody
Sezon zimowy - ok 16/18 h na 120l wody

Woda ok 16/ 18 z miernika tds
bo problemem membran z wyższą wydajnością są słabsze wyniki :(
a jak ktoś chce krewetom robić dobrze, to walczy o te tds'y. Jak Grande napisał, korzysta też z żywicy, żeby tds'y spadły do zera.
A gorsze wyniki z membrany szybciej ubiją żywice.
Wariaci do krewetek albo morszczyzny idą nawet w membrany 50ki, byle jak najbardziej zbić wyniki.
Stąd systemy z pompkami, kaskadowaniem membran (do trzech sztuk) i podobne.
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

Autor
GrandeOW
Posty: 1916
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 52 razy
Został pochwalony: 60 razy

11 mar 2019, 20:39

Adams2121 pisze:
11 mar 2019, 20:27
A dlaczego nie użyjecie membrany z większą przepustowością ?
Dlatego:
Adams2121 pisze:
11 mar 2019, 20:27
Sezon zimowy - ok 16/18 h na 120l wody
Przy tych osiągach masz to co ja miałem do tej pory, czyli ~5 litów na godzinę. Dla mnie to zbyt wolno.

Adams2121
Posty: 149
Rejestracja: 15 lut 2019, 17:36
Imię: Tomasz
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 4 razy

11 mar 2019, 20:44

Wartość membrany to jej przepustowość .
Gpd - galon per day . Nie powinno być różnicy w wartości - ma być wręcz ta sama .

Wodę która mam u siebie i badałem kilkoma miernikami tds, ma te same wartości czy miałem membranę 75 czy teraz mam 150
16/18 z miernika tds - kilka sztuk mam i pokazują tak samo .

Dlatego nie rozumiem?

Żywica powinna zerować wartości - niezależnie od wartości membrany. Dla różnych celów każdy używa wody .
Ja ponad 1 m3 ro na miesiąc .

Dodano po 2 minutach 51 sekundach:
GrandeOW - ale jest jedno - temperatura wody z przyłącza. Optymalnie powinno być 25 st- tak gdzieś wyczytałem na ulotce producenta.
U mnie ma może ????? 10/12 stopni Celsjusza

Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
Podpięte mam na stałe pod WC .
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3213
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 32 razy

11 mar 2019, 20:57

Ale wyniki nie sa genialne jeslino czystosc chodzi. Po rocznym uzywaniu filtra obecnie mam 12-14ppm dla membrany 150gpd. I wlasnie na narurowcach myslalem robić

Adams2121
Posty: 149
Rejestracja: 15 lut 2019, 17:36
Imię: Tomasz
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 4 razy

11 mar 2019, 21:04

Takie mam od startu jednej i drugiej mambrany . Mam korpusy liniowe w układzie ( o ile dobrze pamiętam) 10micron 5/1 i dalej ro3 z membraną - wszystko na wężyku 6mm jak w filtrze. PO ponad 2 latach wymieniłem cały filtr ze względu na ilość wody uzyskanej ( wkładów nie wymieniałem przez ponad 2 lata ) bo parametry wody nie zmieniły się wcale - gdzieś dokładniej opisywałem -
bodajże przy
75gpd 120l ok 4 dni w lato - 7 dni zima
150gpd 120l ok 10 h w lato - 18h zima
I co tydzień zapotrzebowanie na ok 400/450 l ro
Awatar użytkownika

Autor
GrandeOW
Posty: 1916
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 52 razy
Został pochwalony: 60 razy

11 mar 2019, 21:31

Adams2121, na Twoje potrzeby zastosowanie membrany 150 GPD jest może optymalne, ale dla mnie uzyskiwanie 5 litrów wody na godzinę to zbyt mało (nawet jakby było to 10l również byłoby to dość mało). To był powód zmiany mojego zestawu i poniekąd powód powstania tego tematu.

Cytując autora artykułu Filtr odwróconej osmozy. Część 2 Pana Piotra Staniewskiego: "Im więcej GPD, tym większe pory w membranie, więc przyłożenie większego ciśnienia będzie powodowało przeciskanie się „brudu” do wody RO". Celowo podaję źródło, bo podkreślam że specem nie jestem, a artykuły te pozwoliły mi zrozumieć jak działa filtr RO.

Pozwolę sobie na podstawie powyższego wyciągnąć wniosek że ciśnienie u Ciebie na membranie jest niezbyt wysokie i stąd całkiem nieźle wyniki TDS. Przy zastosowaniu pompy w celu zwiększenia uzysku (co było moim celem) jestem przekonany że przy użyciu membrany 150 GPD wyniki byłyby zdecydowanie poniżej jakichkolwiek oczekiwań.

Adams2121
Posty: 149
Rejestracja: 15 lut 2019, 17:36
Imię: Tomasz
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 4 razy

11 mar 2019, 21:53

Zanim kupiłem własny filtr 75gpd - woziłem od znajomego (26c) za każdym razem zestaw z pompą ( nie pamiętam jakiej marki ale ro5 ) na desce i 300l szkło półtorej dnia się napełniało - przy podłączeniu pod prysznic.
Dlatego zrezygnowałem z zakupu pompy .

Ja od ro specem nie jestem - takie są moje doświadczenia
Jak chcesz szybko - szukaj Merlina ;) w nie te pieniądze ;)
Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 483
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 10 razy

13 mar 2019, 09:41

Adams2121 pisze:
11 mar 2019, 20:49
Optymalnie powinno być 25 st- tak gdzieś wyczytałem na ulotce producenta.
:shock:
Tak może wrzucę jeszcze do tematu ciśnień i temperatur wody w kranie.
Temperatury powyżej 20 st. C dla wody zimnej oraz poniżej 50 st. C w wodzie ciepłej w instalacji wodociągowej to proszenie się o kłopoty dla administratora budynku (patrz legionella i coli). Także im zimniejsza woda/lub cieplejsza od tych granicznych tym lepiej.
W Austrii np. każdy budynek wielorodzinny musi mieć wprowadzony system monitorowania jakości wody. U nas, niestety, jeszcze długo nie będzie takich przepisów.
Jeśli chodzi o ciśnienie wody to montuje się specjalistyczne zawory budynkowe, które obniżają ciśnienie wody u odbiorców w celach oszczędnościowych. Można w ten sposób zaoszczędzić do 20% zużycia wody bez wiedzy lokatora.
Czy to dużo? Pewnie nie w skali jednego bardzo oszczędnego mieszkańca, który normalnie zużywa 1-2 qbm wody na miesiąc. Natomiast w skali budynku to już robią się kwoty dosyć duże.

PS.
Tomek! Fajne maszynkie żeś Pan zrobił.
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ

Adams2121
Posty: 149
Rejestracja: 15 lut 2019, 17:36
Imię: Tomasz
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 4 razy

13 mar 2019, 17:32

Optymalna - czyli z mieszacza . Wedle producenta membrany.

Z ciekawostek ( lato)
Zużycie zimnej wody - 56m3 na kwartał
Ciepła - 21m3 na kwartał


A mieszkańcy potrafią - 5 zimnej i 5 ciepłej na 5 lat ( od wymiany do wymiany wodomierza ) - rzeczywiste wyniki.
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1002
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 19 razy

16 mar 2019, 06:53

Grande, jeszcze jedno pytanie - jak z głośnością Twojego rozwiązania? moje mam w szafce pod umywalką, i p zamknięciu drzwiczek a potem drzwi do kibla, to ledwo co słychać. Coś tam buczy tylko nieznacznie.
Roma locuta, causa finita
ODPOWIEDZ