piasek a pH

Jak przygotować wodę dla różnych gatunków ryb
Awatar użytkownika

ahr
Posty: 613
Rejestracja: 09 sty 2018, 17:59
Imię: Piotr
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 36 razy

12 kwie 2019, 16:41

Jak ktoś chciałby potestować to mogę udostępnić puszkę zasypową do korpusu 10" i samą żywicę.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 1915
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 52 razy
Został pochwalony: 60 razy

12 kwie 2019, 17:17

boro1 pisze:
12 kwie 2019, 16:19
GrandeOW pisze:
12 kwie 2019, 16:00
Na chłopski rozum woda, która była już czysta za membraną brudzi się od zalegającej wody przed membraną (
tak, to jest jasne i klarowne
a tójnik to takie coś?:
https://allegro.pl/oferta/szybkozlaczka ... 6077204728
Tak. Można użyć takiego jak dałeś. Albo o innym kształcie np: https://allegro.pl/oferta/a4twd4-w-troj ... 7162932085

I do tego 2 zaworki np takie: https://allegro.pl/oferta/zawor-przelot ... 7050680626

Najlepszy byłby zawór trójdrożny, bo zmniejszyłoby to liczbę elementów, ale nie spotkałem się z takim, tak więc trzeba kombinować
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 1878
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 14 razy

12 kwie 2019, 18:39

Dobra, a nie ma jakiegoś rozwiązania by szybko odłączyć moduł bez kombinacji? Coś na zasadzie podwójnych zaworów przy kubłach eheim?
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 1915
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 52 razy
Został pochwalony: 60 razy

12 kwie 2019, 19:41

Pewnie że można. Przecież zestaw RO masz pewnie na szybkozlaczkach. Odpinasz jeden wężyk i już. Ja mam wszystko spięte tak że ciężko wypiąć jeden moduł, ale jak u Ciebie jest to nie wiem.
Awatar użytkownika

cinek1916
Posty: 4073
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:15
Lokalizacja: Ulrychów/Jelonki
Imię: Marcin
Pochwalił: 72 razy
Został pochwalony: 33 razy
Kontakt:

12 kwie 2019, 20:58

DanielP pisze:
10 kwie 2019, 17:25
Moim zdaniem to,że piasek jest kwarcowy nie oznacza tego,że nie zmienia parametrów.
Dokładnie. Zależy to od czego z czym ten kwarc jest wymieszany. Nawet te minimalnej wielkości frakcje, których nie widzimy gołym okiem mają wpływ na twardość wody.


Kiedyś bawiłem się w armatkę torfową... Strasznie to upierdliwe... Uzupełnianie torfu oraz bałagan temu towarzyszący, ilość miejsca potrzebnego do przechowywania worka z torfem i samej armatki, pilnowanie żeby wody w armatce nie zabrakło, żeby się nie przelało w baniaczku z gotową torfianką... Masakra :oops:

Teraz wolę wlać Azoo Triple Black Water i mam spokój :)

Chyba dorastam :o
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

Obrazek
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 1878
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 14 razy

13 kwie 2019, 12:36

Po 48h od zalania piachu EBI czystą wodą RO zrobiłem testy:
Zoolek pH 6-8 pokazuje 7.2
Zoolek pH 4-9 pokazuje 7
Sera KH pomiędzy 4 a 5
cinek1916 pisze:
12 kwie 2019, 20:58
Teraz wolę wlać Azoo Triple Black Water
muszę się temu przyjrzeć, pierdolnik mnie przeraża...
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 3034
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 30 razy
Został pochwalony: 37 razy
Kontakt:

13 kwie 2019, 12:46

Armatka torfowa jest dobra w tym sensie, że nie musisz inwestować kasy i rozkminiać, złączek, trójników, korpusów i żywic itd. Idziesz do ogrodniczego, kupujesz torf, robisz armatkę torfową w wersji beta i testujesz. To tak jak z gazowaniem bimbrownią - na początku testujesz, sprawdzasz, a następnie wyciągasz wnioski. Po pewnym czasie uznajesz, że daje to rade, rośliny rosną więc czemu nie kupić butli CO2. Biorąc pod uwagę zmienność jaka u Ciebie panuje zastanów się czy to ma sens. Oczywiście zrobisz jak uważasz ;)
A bleak garden to cry when my inamorato died - Anathema
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 1878
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 14 razy

17 kwie 2019, 09:06

inerkoma pisze:
13 kwie 2019, 12:46
więc czemu nie kupić butli CO2
roślin to ja nie będę mieć za dużo - w zasadzie ograniczam się do pływającej pistii, także inwestowaneie 200 paru złotych w CO2 troche mija się z celem.
cinek1916 pisze:
12 kwie 2019, 20:58
Azoo Triple Black Water
czy ten preparat oprócz koloru i garbników obniża też pH?
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

cinek1916
Posty: 4073
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:15
Lokalizacja: Ulrychów/Jelonki
Imię: Marcin
Pochwalił: 72 razy
Został pochwalony: 33 razy
Kontakt:

17 kwie 2019, 10:29

A wiesz, że nie wiem :)
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

Obrazek
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 1878
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 14 razy

17 kwie 2019, 10:41

cinek1916 pisze:
17 kwie 2019, 10:29
A wiesz, że nie wiem
aha ;). A sprawdzisz jakie pH masz w tym baniaku? Rozumiem, że RO lejesz i CO2 nie masz tam?
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 3034
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 30 razy
Został pochwalony: 37 razy
Kontakt:

17 kwie 2019, 10:53

Z CO2 to taki przykład był, a nie sugestia do kupowania sprzętu - takie porównanie.

Pisane z matplanety

A bleak garden to cry when my inamorato died - Anathema
Awatar użytkownika

cinek1916
Posty: 4073
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:15
Lokalizacja: Ulrychów/Jelonki
Imię: Marcin
Pochwalił: 72 razy
Został pochwalony: 33 razy
Kontakt:

17 kwie 2019, 12:55

boro1, nie sprawdzę ponieważ od ponad 5 lat nie mierzę PH i nie mam testów ;)
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

Obrazek
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 1878
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 14 razy

17 kwie 2019, 12:58

cinek1916 pisze:
17 kwie 2019, 12:55
nie sprawdzę ponieważ od ponad 5 lat nie mierzę PH i nie mam testów
to chociaż na oko.
.
.
.
.
żartowałem :)
Z podwodnej krainy,
Boro1
ODPOWIEDZ