Jak to jest z tym pH wody RO?

Jak przygotować wodę dla różnych gatunków ryb
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1107
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 28 razy

24 sty 2019, 12:05

boro1 pisze:
24 sty 2019, 11:36
no dobrze - wytłumaczysz mi zatem zależności pH i kH i po co jest tabelka? Z niej wynika, że trzeba dążyć tymi dwoma parametrami do odpowiedniej (zalecanej) ilości CO2 w wodzie

Dodano po 1 minucie :
ja wiem radmac, że jest to podstawowa wiedza - niemniej chciałbym zrozumieć
spoko, po prostu chcę skorygować Twoje trochę błędne zrozumienie. Bez napinki ani popularnej ostatnio mowy nienawiści :)
Bierz też proszę poprawkę, że to jest wiedza wyciągnięta z mojego doświadczenia i mojego rozeznania w temacie - nie daję Ci gwarancji że jestem nieomylny! Choć się staram hre hre hre :)

Tabelki KH/pH/CO2 są dla tych, którzy dozują CO2 do akwarium. Nie kwasów, korzeni, szyszek i innych wynalazków typu Carbo. (nieszczęsna i jakże mylna nazwa CO2 w płynie, ech)
instrukcja tabelki:
W wodzie w akwarium zakłada się, że najpierw ustalasz KH (podmianami wodą RO, różnymi specyfikami whatever). Po ustaleniu KH uznajemy tą wartość za stałą i niezmienną w czasie. Że kolejne podmiany będą robione wodą nie zmieniającą KH, że nie będziemy dodawać nawozów zawierających węglany.

Patrzysz w tabelkę i sprawdzasz, jakie chciałbyś mieć CO2 - w tabelkach przeważnie maksymalny zakres bezpieczny CO2 dla ryb jest 30 kilka - więcej i rybki będą kaput. Z drugiej strony minimalna wartość ilości CO2 podyktowana jest mniej więcej wymogami roślinek, żeby rosły.
Stąd wniosek, że tabelka bardziej jest dla osób którym zależy na jakimś poziomie CO2 dla roślin, a nie pH dla rybek. Jakbym miał akwarium z samymi roślinami, to wsadziłbym 15 dyfuzorów CO2 i puścił na maksa - roślinki wychodziły by wierzchem!

Co do tego ma teraz pH? Zapodając CO2 do baniaka zmieniasz pH i obserwując pH możesz policzyć (znając KH!) ile jest CO2 w wodzie.

Dlatego kontrolery podawania CO2 mają sondy pH. I steruje się zapodawaniem CO2 zmieniając przy jakiej wartości pH ma się włączyć luby wyłączyć podawanie gazu.

AAaale, jeśli zależy nam na pH dla rybek - też możemy zmieniać pH podając CO2... tyle, że CO2 łatwo wypada do atmosfery i trzeba podawać ciągle. Jak kończy mi się butla CO2 to w ciągu 2-3h pH jdzie z 6.0 na 6.8~7.0. Ale też podpięcie nowej butli i w ciągu 1h wraca do pożądanego poziomu.
Jeśli podasz kwas, szyszki, korzeń etc etc etc to pH zmieni się bardziej stabilnie i na dłużej.
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

fivb77
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2018, 18:53
Imię: Maciej
Pochwalił: 10 razy
Został pochwalony: 11 razy

24 sty 2019, 12:16

A ja Ci tylko dodam boro1, że obniżką pH glona i błony nie zwalczysz. Zapomnij. Gdyby tak było, nikt nie używałby skimmerów i jakiś "Alginów".

Osobnym tematem jest zakwaszanie torfem - skuteczne! Ale, gdy kiedyś, kiedyyyś, w innym życiu, bodaj "cinek1916" wrzucił linka o tym, jak bardzo jego pozyskiwanie degraduje środowisko (i te zdjęcia..) przestałem. Zaprzyjaźniłem się z kwasem. Nic trudnego. Jeśli ktoś nieco śledził moje "poczynania" na przestrzeni czasu, ten wie, że zajmuję się głownie chowem i rozmnażaniem ryb z wód kwaśnych i często bogatych w garbniki. Z małymi hobbystycznymi sukcesami.
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1107
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 28 razy

24 sty 2019, 12:40

fivb77 pisze:
24 sty 2019, 12:16
że obniżką pH glona i błony nie zwalczysz.
też racja - miałem swego czasu ph 5.2 - i glon i błona trzymały się mocno.
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 2076
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 21 razy

24 sty 2019, 12:46

radmac pisze:
24 sty 2019, 12:05
W wodzie w akwarium zakłada się, że najpierw ustalasz KH
Dobra - KH u mnie jest ustalone na 5. Znaczy ustaliło się chyba samo (woda RO + mineralizator aquaart i dozowanie zgodnie z instrukcją producenta).
Pytanie jakie trzeba ustalić KH i jakie to ma znaczenie?

Dodano po 2 minutach 38 sekundach:
fivb77 pisze:
24 sty 2019, 12:16
błony nie zwalczysz
a skąd to ustrojstwo się bierze? Zauważyłem, że jak miałem pokrywę problem był dużo mniejszy. Teraz mam szybę nakrywową, która musi mieć szczeliny (chociażby na na rurki od kubła) to problem jest. Z powietrza syf wpada częściej w związku z tym do wody. Czy o to chodzi z tym badziewiem?
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1107
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 28 razy

24 sty 2019, 13:50

boro1 pisze:
24 sty 2019, 12:48
Pytanie jakie trzeba ustalić KH i jakie to ma znaczenie?
Podałem Ci instrukcję do tabelki. żeby z niej korzystać trzeba też dozować CO2, a z tego co rozumiem, to tego nie robisz.
KH nie musisz jakoś specjalnie ustalać, jeśli będziesz lał kwasy czy sypał szyszki. Byłby problem przy bardzo wysokich KH (15+?) wtedy trzeba by było lać dużo kwasu i dużo sypać szyszek :) żeby przebić się przez "bufor". Rybkom by się to nie podobało.
Ergo ważne, żeby KH było w miarę niskie jeśli chcesz łatwo i bezpiecznie wpływać chemią (i szyszkami) na pH. Co znaczy w "miarę niskie"? cholera wie... nie robiłem doświadczeń :)

Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
boro1 pisze:
24 sty 2019, 12:48
a skąd to ustrojstwo się bierze?
błona białkowa to (z tego co pamiętam z dawnej lektury) kolonie bakterii żywiących się kurzem i związkami organicznymi z wody. Coś tam mają z tłuszczami, dlatego się unoszą na wodzie.
Jak zapobiegać? mieć szczelną pokrywę i pilnować higieny powierzchni wody czyli odławiać wszystkie paproszki, odpadnięte i dryfujące listki, gałązki, cokolwiek co się unosi na/przy powierzchni wody)
Roma locuta, causa finita

lilek
Posty: 206
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:46
Lokalizacja: Wawer
Imię: Arek
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 9 razy

24 sty 2019, 14:02

Radmac brawo za artykuł :clap: . Boro1 kh masz już ustalone na poziomie 5 dzięki czemu pH będzie stabilne bo ma bufor, nie będzie skoków. Jeśli chcesz obniżyć pH to musisz obniżyć kh poniżej 4. Problem z glonami nie wziął się z zbyt wysokiego pH, musisz szukać dalej, zbyt duże światło, NO3, PO4, może za dużo micro, powodów może być wiele. Szyszki olchy obniżają pH, ale jest to proces który trwa dość długo. Nie można wrzucić ich za dużo na raz bo ryby po prostu padną. I dotyczy to wszelkich sosobów obniżania pH, stopniowo.
Awatar użytkownika

fivb77
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2018, 18:53
Imię: Maciej
Pochwalił: 10 razy
Został pochwalony: 11 razy

24 sty 2019, 14:06

Błonę, lub coś błono podobnego mogą powodować produkty typu "carbo". Testowałem pod tym kątem swój baniak. Nie była to błona białkowa, ale brzydki film na powierzchni.
Ale u Ciebie powód może być przez nas niewymieniony. Na szczęście łatwo się z tym walczy skimmerem lub napowietrzaniem bąbelkowym - stosuję to drugie we wszystkich akwariach, bo blubię gdy akwarium wygląda mi zdrowo, a przy okazji tylko, dzięki temu o błonę nie muszę się martwić.
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1107
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 28 razy

24 sty 2019, 14:28

lilek pisze:
24 sty 2019, 14:02
Problem z glonami
moje ciche IMHO glony wynikają prawdopodobnie ze zbyt dużej ilości składników organicznych w podłożu -> ziemia, wyłażących do słupa wody, bez zapewnienia dużej ilości odbiorców tychże składników -> rosliny b. szybko rosnące (tj. np. łodygowce)
Tak jak kolega Boro napisał, nie ma to być akwarium roślinne, stąd moje zaskoczenie po co ziemia w podłożu.
@Boro1 - > możesz zapodać jakieś foto ogólne zbiornika, albo linka gdzie umieściłeś takie foto?

Dodano po 1 minucie 37 sekundach:
lilek pisze:
24 sty 2019, 14:02
Radmac brawo za artykuł :clap:
a dziękuję. Lubię się dzielić swoją wiedzą z osobami które starają się mnie zrozumieć albo wskazać logicznie gdzie mogę się mylić. (Kreatywna dyskusja rulez!)
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

sum
Posty: 1116
Rejestracja: 08 sty 2018, 15:09
Lokalizacja: Gocław
Imię: Krzysiek
Pochwalił: 59 razy
Został pochwalony: 30 razy

24 sty 2019, 15:50

radmac, łopatologicznie objaśnione. Pewnie wiele osób w końcu zrozumie o co biega w zależnościach pH/KH.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży, towarzystwa wzajemnej adoracji, sekty, kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 2076
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 21 razy

24 sty 2019, 15:57

radmac pisze:
24 sty 2019, 14:30
możesz zapodać jakieś foto ogólne zbiornika, albo linka gdzie umieściłeś takie foto?
niebawem wrzucę zdjęcie
radmac pisze:
24 sty 2019, 14:30
ilości odbiorców tychże składników -> rosliny b. szybko rosnące (tj. np. łodygowce)
mam dużo rogatka w podłożu, nadwódki i Limnophila wsadzonej dość obficie. Do tego korzeń a na nim całkiem spora porcja mchu

Dodano po 11 minutach 14 sekundach:
wygląda jak poniżej radmac,

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
i tak pod kątem
Załączniki
50503822_241899956713836_6751668669253681152_n.jpg
50503822_241899956713836_6751668669253681152_n.jpg (94.46 KiB) Przejrzano 957 razy
50811268_2205018863149215_3448729889669120_n.jpg
50811268_2205018863149215_3448729889669120_n.jpg (310.37 KiB) Przejrzano 960 razy
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1107
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 28 razy

24 sty 2019, 16:12

jak dla mnie to mało zielonego :)
to jest moje a mam tylko piach ze żwirem. czasmi wsadzę kulkę pod którąś żabcie (raz ma pół roku)Obrazek
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 2076
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 21 razy

24 sty 2019, 16:15

rogatka jest dużo bo pomyślałem, że na początku trzeba tak go dużo. Jak licośtam oraz nadwódki podrosną, przytnę i zwiększę liczebność (gęstość?) tychże. Rogatek pewnie wyleci w większej części.
Twoja ładne i duże :)
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 3678
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 36 razy
Został pochwalony: 71 razy
Kontakt:

24 sty 2019, 16:21

Boro zapodaj sobie Pistie albo Limnobium one pewnie jak wiesz też doskonale wyciągają nadmiary związków z wody. Możesz do tych roślin podejść jak do opcji tymczasowej albo je zostawić na stałe.

Pisane z matplanety

No judge me no, No f**k around, No trust no one, No criticize, No fake smiles, No sympathize, No enemies, No redneck s**t...
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1107
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 28 razy

24 sty 2019, 16:22

boro1 pisze:rogatka jest dużo bo pomyślałem, że na początku trzeba tak go dużo. Jak licośtam oraz nadwódki podrosną, przytnę i zwiększę liczebność (gęstość?) tychże. Rogatek pewnie wyleci w większej części.
Twoja ładne i duże :)
strategia jak najbardziej ok, tylko niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość i przygotować na mniejsze bądź większe plagi glonów.
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 2076
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 21 razy

24 sty 2019, 16:50

radmac pisze:
24 sty 2019, 16:22
tylko niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość i przygotować na mniejsze bądź większe plagi glonów.
i taki jest plan, no może poza glonami :)
Z podwodnej krainy,
Boro1
ODPOWIEDZ