Wapienny osad na lisciach

Jak przygotować wodę dla różnych gatunków ryb
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3301
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 39 razy

27 sty 2019, 19:37

Nie gotował bym wody do akwa. Czytałem na ten temat kiedyś i to nie jest takie halo.
Awatar użytkownika

Stefan
Posty: 30
Rejestracja: 31 gru 2018, 12:50
Lokalizacja: Stary Mokotów
Imię: Stefan
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 7 razy

27 sty 2019, 19:40

Nic im nie będzie. Nawet się nie kapną. W czajniku mieści się zaledwie dwa litry. A kran z osadu umyjesz przecierając go szczyptą kwasku cytrynowego na wilgotnej gąbce.
Awatar użytkownika

ozyrys2k
Posty: 40
Rejestracja: 24 lis 2018, 12:35
Imię: Adam
Został pochwalony: 3 razy

27 sty 2019, 20:30

Jeżeli tworzy się wapienny nalot to znaczy, że jest zapotrzebowanie na CO2, czyli pozostałe składniki pożywienia są dostępne dla roślin: mikro, makro i co mojej ocenie jest tutaj kluczowe to światło. Czy coś z oświetleniem się zadziało około 2 m-c temu? Najwyraźniej rośliny zostały czymś pobudzone i zwiększyło się ich zapotrzebowanie na CO2. Zabrakło wolnego CO2 to zaczęły rozkładać powoli węglan wapnia. Wapno nie jest potrzebne w takiej ilości więc się odkłada.

Ja bym zmniejszył intensywność oświetlenia do momentu ponownego rozpoczęcia podawania CO2. Zmiękczanie wody za wiele nie pomoże bo rośliny potrzebują w tych warunkach jakie są w akwarium CO2. Jak nie dostaną i nie będzie już skąd brać to zacznie się degradacja a glony ruszą do przodu bo składniki mikro i makro są dostępne.
A.
Awatar użytkownika

Autor
tiggi
Posty: 251
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Imię: Aneta
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

27 sty 2019, 22:23

Co do intensywnosci swiatla to od dwoch lat jest ta sama lampka - aquael leddy 10W plant
I nic sie w tym temacie nie zmienilo
Awatar użytkownika

Autor
tiggi
Posty: 251
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Imię: Aneta
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

24 lut 2019, 21:33

Po zmianie aranzacji, podmianach wody na slynna Oaze ;) i dodawaniu codziennie gazowego co2 ze spreyu i aldehydu...

Ph 7.6
GH 24
Kh 11
Nh3 0
No2 0
No3 0

Znowu zaczyna sie pojawiac nalot na lisciach....
Znaczy juz wysadzic w powietrze czy cos da sie zrobic? :(
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3301
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 39 razy

24 lut 2019, 21:37

tiggi, szczerze mówiąc jebla bym distal na Twoum miejscu. To jest nie realne, nie logiczne. Moze coś Ci wode zatwierdza?
Awatar użytkownika

Autor
tiggi
Posty: 251
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Imię: Aneta
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

24 lut 2019, 21:38

Moze ceramika?
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3301
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 39 razy

24 lut 2019, 21:40

Może byc. Ale po 2 latach?
Awatar użytkownika

Autor
tiggi
Posty: 251
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Imię: Aneta
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

24 lut 2019, 21:42

Nie wiem kurcze... juz mnie to przeraza....
Nie chce stracic tej aranzacji :(
Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 633
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 12 razy
Został pochwalony: 11 razy

24 lut 2019, 21:47

Jak przeżarło jakąś powłokę to może być.
W instrukcji jest napisane, że wymiana co 6-12 miesięcy 1/3 wkładu.
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3301
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 39 razy

24 lut 2019, 21:56

JJP2, moze to i jakis trop. Jakby mozna bylo sprawdzic telacje Mg:Ca to moze cos by wyszło. Oaza ma ksiazkowe 1:4 kranowa w wawie 1:7 ( tak u mnie bylo), jesli jest 1:20 to ewidentnie wapniem wali
Awatar użytkownika

Autor
tiggi
Posty: 251
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Imię: Aneta
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

24 lut 2019, 21:57

Padl jeszcze inny pomysl. Ze podloze sie zuzylo?

Dodano po 46 sekundach:
Wojtekxxx9 pisze:
24 lut 2019, 21:56
JJP2, moze to i jakis trop. Jakby mozna bylo sprawdzic telacje Mg:Ca to moze cos by wyszło. Oaza ma ksiazkowe 1:4 kranowa w wawie 1:7 ( tak u mnie bylo), jesli jest 1:20 to ewidentnie wapniem wali
Jak sprawdzic?
Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 633
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 12 razy
Został pochwalony: 11 razy

24 lut 2019, 22:08

JJP2 pisze:
24 lut 2019, 21:47
Jak przeżarło jakąś powłokę to może być.
To o ceramice jest. Dane jakie podałem dotyczą MULTI CARTRIDGE PRO BioCeraMAX 600 od Aquaela.
Podłoże po 2 latach też może zacząć oddawać wchłonięte nadwyżki (lub raczej wyrównywać poziom z otoczeniem).
To wszystko to "IMHO".
A poza tym "rozkład" to jest stała wszechświata. Wszystko dąży do anihilacji. :twisted: :twisted: :twisted:
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3301
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 39 razy

24 lut 2019, 22:16

Testem Mg:Ca. Moze ktos na forum ma. Ostatecznie xhtba Rogatek odplatnie robi.
Jakie masz podłoże? Mie manado?
Awatar użytkownika

Autor
tiggi
Posty: 251
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Imię: Aneta
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

24 lut 2019, 22:16

Zbadalam wode kranowa : gh 21 kh 10
I oaze gh 21 kh 11
Chyba mam powalone testy...

Dodano po 2 minutach 23 sekundach:
Aqua substrate II jesli chodzi o podloze
ODPOWIEDZ