piasek a pH

Jak przygotować wodę dla różnych gatunków ryb
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 2074
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 21 razy

11 kwie 2019, 12:54

inerkoma, GrandeOW, tylko czy nie będzie czasem problemu w sytuacji, gdy woda będzie wypływać z filtra RO do dodatkowego korpusu, który będzie mocno dławił przepływ bo zapchany jest torfem?
Chyba rura kanalizacyjna, wiaderko + balkon / piwnica będzie odpowiednieja
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2425
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 69 razy
Został pochwalony: 82 razy

11 kwie 2019, 13:36

boro1 pisze:
11 kwie 2019, 12:54
inerkoma, GrandeOW, tylko czy nie będzie czasem problemu w sytuacji, gdy woda będzie wypływać z filtra RO do dodatkowego korpusu, który będzie mocno dławił przepływ bo zapchany jest torfem?
Tego nie wiem. Ja mam żywicę i nie ma najmniejszego problemu. Torf wiadomo, że to co innego, ale z drugiej strony to przecież nie glina. Ale jak działa grawitacyjnie w armatce to czemu ma nie zadziałać w filtrze, gdzie wymusza on minimalnie ruch wody.

Trzeba by to sprawdzić.

Ja bym przetestował, bo wiem jak to jest z przygotowywaniem wody, z czasem, z chęciami. Chodzi mi o to, że jeśli musiałbyś po zrobieniu RO jeszcze gdzieś biegać, brudzić się itp to szybko Ci się odechce.
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 2074
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 21 razy

11 kwie 2019, 13:45

GrandeOW pisze:
11 kwie 2019, 13:36
to szybko Ci się odechce.
no właśnie tak kombinuję, choć ( mi to nie będzie przeszkadzać) jak w brodziku oprócz instalacji RO będzie jeszcze rura z torfem może nie przejść temat....
Akwarium ma 72l, więc na podmianki tygodniowe 10l powinno wystarczyć. 20l RO raz na dwa tygodnie w brodziku a z tego raz na tydzień w piwnicy 10l torfianki.
Czy odechce? cotygodniowa podmiana wody i prace przy akwarium weszły mi w krew, także nie zakładam, że tak źle będzie :)
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2425
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 69 razy
Został pochwalony: 82 razy

11 kwie 2019, 14:36

boro1 pisze:
11 kwie 2019, 13:45
Czy odechce? cotygodniowa podmiana wody i prace przy akwarium weszły mi w krew, także nie zakładam, że tak źle będzie :)
Ja dlatego pisze o tym, bo jak już wspominałem w temacie o RO dla mnie najważniejszy jest czas. Jak mam czekać po kilka h żeby móc dodać wody do akwarium to po prostu tego nie zrobię. Wodę RO (10 litrów) oczyszczasz przez 2h mniej więcej. Później tę wodę będziesz musiał przepuszczać przez jakąś kolumnę, która ani nie będzie mała, ani ładna, a czas potrzebny na przepuszczenie wody to pewnie też kilkadziesiąt minut albo lepiej. Dodatkowo jak patrzę na te konstrukcje to nie widzę zbiorniczka na wodę, która ma być przepuszczona przez torf, czyli zakładam, że będzie trzeba co chwile podejść do ustrojstwa i dolać trochę. Mogę się mylić - nie wgłębiałem się w ten temat. Jak dla mnie jest to urządzenie, które po prostu jest absorbujące, a dodatkowo wygląda mi na takie, po którym trzeba wiecznie sprzątać. W moim przypadku nawet nie miałbym gdzie tego trzymać.

Jakbym miał robić coś takiego dla siebie to z pewnością wpiąłbym to w filtr RO przynajmniej na próbę, a wiem że Ty również lubisz testować. Jeśli jeden wkład torfu będzie mało to dołożyłbym drugi albo większy. W moim odczuciu będzie to działało. A czy otrzymasz wyniki lepsze niż przy zastosowaniu kolumny to nie wiem. Trzeba by mieć oba urządzenia w domu i porównać czas i parametry.
Awatar użytkownika

Psyho
Posty: 1073
Rejestracja: 09 sty 2018, 13:08
Imię: Mariusz
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 20 razy

11 kwie 2019, 14:53

GrandeOW pisze:
11 kwie 2019, 14:36
W moim odczuciu będzie to działało.
W moim też tak będzie, wiem bo sam to przerabiałem . Albo zapomniałem dolać wody do armatki, albo przelało mi się w zbiorniku. Najgorszy był jednak czas bo standardowo zamiast zacząć myśleć o podmianach w czwartek bo trochę czasu torfianka się przetacza to budziłem się w sobotę że woda do podmian mi potrzebna. :)
Awatar użytkownika

ahr
Posty: 795
Rejestracja: 09 sty 2018, 17:59
Imię: Piotr
Pochwalił: 7 razy
Został pochwalony: 43 razy

11 kwie 2019, 19:39

To ja proponuję użyć korpusu polecanego przez Grande, tylko zamiast torfu dać żywicę mb400 bodajże, kwaśny kationit wodorowy. Na wyjściu ph 4. I woda kryształ.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika

Psyho
Posty: 1073
Rejestracja: 09 sty 2018, 13:08
Imię: Mariusz
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 20 razy

12 kwie 2019, 12:19

ahr pisze:
11 kwie 2019, 19:39
To ja proponuję użyć korpusu polecanego przez Grande, tylko zamiast torfu dać żywicę mb400 bodajże, kwaśny kationit wodorowy. Na wyjściu ph 4. I woda kryształ.
Zainteresowałem się tematem i chyba sam sobie coś takiego wepnę w układ
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 2074
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 21 razy

12 kwie 2019, 12:25

Psyho, hmmm - masz potrzebne składniki?
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 3663
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 36 razy
Został pochwalony: 71 razy
Kontakt:

12 kwie 2019, 12:29

ahr pisze:
11 kwie 2019, 19:39
tylko zamiast torfu dać żywicę mb400
Ta żywica nie zrobi chyba "herbatki" w akwarium co nie? Ino tylko pH +/- 4 zrobi?
No judge me no, No f**k around, No trust no one, No criticize, No fake smiles, No sympathize, No enemies, No redneck s**t...
Awatar użytkownika

Psyho
Posty: 1073
Rejestracja: 09 sty 2018, 13:08
Imię: Mariusz
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 20 razy

12 kwie 2019, 13:00

boro1 pisze:
12 kwie 2019, 12:25
Psyho, hmmm - masz potrzebne składniki?
Jak się zdecyduję na takie rozwiązanie to nabędę drogą kupna :)
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 2074
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 21 razy

12 kwie 2019, 13:05

Psyho pisze:
12 kwie 2019, 13:00
Jak się zdecyduję na takie rozwiązanie to nabędę drogą kupna
to jak się zdecydujesz to daj znać - kupimy podwójnie :)
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2425
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 69 razy
Został pochwalony: 82 razy

12 kwie 2019, 15:48

Ja używam MB400 żadnej herbaty nie mam bo dlaczego miałbym mieć. Jak chcecie mogę sprawdzić pH wody po tym wkładzie, ale mam tylko kropelki w wyższym zakresie, więc na pewno nie powiem czy jest to 4,0 czy 5,0
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 2074
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 21 razy

12 kwie 2019, 15:50

GrandeOW pisze:
12 kwie 2019, 15:48
więc na pewno nie powiem czy jest to 4,0 czy 5,0
ale będzie grubo poniżej 6 - jak nie problem sprawdź przy najbliższej okazji

Dodano po 1 minucie 5 sekundach:
a swoją droga oprócz tego wkładu i opakowania o którym wcześniej pisałeś co trzeba dokupić?
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2425
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 69 razy
Został pochwalony: 82 razy

12 kwie 2019, 15:58

Ten link co dałem wyżej to jest komplet. Wkład, jakieś waciki w środku i żywica. Reszta to już zależy jak chcesz. Ja przed żywicą zrobiłem trójnik z zaworami.

Trójnik z zaworami po to żeby przed puszczeniem wody na żywicę spuścić trochę wody RO - koło 1, 2 litrów. Niestety "pierwsza" uzyskana woda z membrany jest mocno zabrudzona nawet pomimo zaworka przeciwzwrotnego. Wiąże się to z procesem osmozy, który zachodzi w membranie podczas nieużywania filtra przez jakiś czas. Na chłopski rozum woda, która była już czysta za membraną brudzi się od zalegającej wody przed membraną (obie w korpusie).

Żywica jest dość droga więc stąd jaki pomysł na zmniejszenie jej zużycia.

Dodano po 2 minutach 18 sekundach:
Żywica dodatkowo wyzeruje Ci przewodność. U mnie przed żywicą wynosi ona ok. 10 uS, ale nie pamiętam dokładnie. Trzeba byłoby to sprawdzić w tej tabelce co kiedyś wrzucałem.
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Posty: 2074
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 21 razy

12 kwie 2019, 16:19

GrandeOW pisze:
12 kwie 2019, 16:00
Na chłopski rozum woda, która była już czysta za membraną brudzi się od zalegającej wody przed membraną (
tak, to jest jasne i klarowne
a tójnik to takie coś?:
https://allegro.pl/oferta/szybkozlaczka ... 6077204728
Z podwodnej krainy,
Boro1
ODPOWIEDZ