Mineralizator do RO

Jak przygotować wodę dla różnych gatunków ryb

Autor
lilek
Posty: 308
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:46
Lokalizacja: Wawer
Imię: Arek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 40 razy

11 lut 2020, 21:28

U koleżanki w wątku padło pytanie o mineralizator do wody RO, wydaje mi się że to bardzo ciekawe zagadnienie, a żeby nie zaśmiecać wątku koleżanki opiszcie proszę wasze doświadczenia. Bardzo proszę opiszcie jakiego mineralizatora/ów używacie/używaliście, i jakie macie z nimi doświadczenia. Fajnie jak byście opisali czy mineralizujecie wodę przed wlaniem do akwarium, i na jakim podłożu jest akwarium.
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1480
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Lokalizacja: Wola/Centrum
Imię: Jarek
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 46 razy

11 lut 2020, 21:59

Kiedyś - 100% RO, preis discus Mineralen, ziemia pod piachem i żwirem. Było ok ale miałem rybkinkopiące i był wysyp krasnych.
Teraz - 100% RO, mineralizator gh+ z akwanawozy, piach ze żwirem. Jest spoko, dalej sypie krasymi ale nie tak bardzo. No i zielenice, ale to pchyba przypadłość przedawkowania lumenów. Innych glonów brak, a roślinki to niech powiedzą Ci co ode mnie dostają :)

:smor: :smor: :smor:

Edyta: a, no i leje minerały do baniaka przy podmianie. Znaczy zaczynam lać wodę RO i zapodaję całą odpowiednią dawkę minerałów do akwa. Do tego inne potrze ne nawozy.

Wawariat.

Autor
lilek
Posty: 308
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:46
Lokalizacja: Wawer
Imię: Arek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 40 razy

12 lut 2020, 07:49

Preis discus minerał podłoże Amazonia new, całkiem fajnie to funkcjonowało. Niestety nie mogłem wybarwić roślin czerwonych tak jak chciałem, może nie dogadałem się z nawozami. Niskie Ca, którego wartości nie mogłem podnieść pomimo dozowania CO2.
Preis discus mineral, podłoże piach sporo glonów Spirogyra, ale to z powodu niedostatecznej filtracji.
Seachem equilibrium, podłoże help, akwarium roślinne, zero glonów, rośliny czerwone pięknie wybarwione.
Kiedyś zrobiłem eksperyment i wodę mineralizowałem nawozami i muszę przyznać że jakoś to funkcjonowało, podłoże piasek.

Minerały wsypuję do baniaka lub czasem jak mam za dużo czasu ;) rozpuszczam w 1 litrze wody.

Adams2121
Posty: 749
Rejestracja: 15 lut 2019, 17:36
Imię: Tomasz
Pochwalił: 91 razy
Został pochwalony: 33 razy

12 lut 2020, 07:57

Leje czyste Ro od dłuższego czasu. W ilościach dużych.
Bez mineralizacji szczególnej. Bo i po co. Ryby minerały pobierają w pokarmie.
Rośliny są , bo dają sobie radę.

Z rzeczy wyczytanych - mineralizator z zestawu ro - podnosi o kilka ppm. Robione testy zwłaszcza pod kątem ludzi. Chemikalii do wody nie dodaje


Radmac - sprawdź azot - przy niskim bądź nikłym, zielone będą na pewno .
Kiedyś diagnoza w moim .
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1480
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Lokalizacja: Wola/Centrum
Imię: Jarek
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 46 razy

12 lut 2020, 08:17

Adams2121 pisze:
12 lut 2020, 07:57
sprawdź azot
taa, muszę się zebrać i sobie testy kupić... już jakiś rok nie robiłem żadnych.
Wawariat.
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2560
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 28 razy
Został pochwalony: 43 razy

12 lut 2020, 10:35

ja mineralizuję RO wodą kranową (pół na pół) - podłoże aktywne
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

Hornet
Posty: 156
Rejestracja: 10 sty 2018, 21:44
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Imię: Roma

25 lut 2020, 15:34

polecam mineralizatory z "akwanawozy"... mają całą gamę, można sobie dobrać do potrzeb konkretnego zbiornika a do tego (jak do tej pory) nie zdarzyło mi się żeby nie trzymały zadanych parametrów...
NIE POLECAM natomiast mineralizatora z aqaartu który w. mnie jest niestabilny... 2 razy użyłam i 2 razy były poważne kłopoty ze zbiornikiem... może to przypadek ale trzeci raz nie będę próbować...
[...] I'm not a psychopath, I'm a highly functioning sociopath.

Autor
lilek
Posty: 308
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:46
Lokalizacja: Wawer
Imię: Arek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 40 razy

26 lut 2020, 12:20

Hornet, jak długo taki rozrobiony mineralizator utrzymuje parametry? W przypadku małego akwarium i małych podmiany wody jest to ważne.
Awatar użytkownika

Hornet
Posty: 156
Rejestracja: 10 sty 2018, 21:44
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Imię: Roma

26 lut 2020, 13:12

przyznam się że nie sprawdzałam tak dokładnie ale póki woda nie wyparowała ze słoika w którym rozrabiałam póty w akwarium wszystko "grało i buczało"... więc pewnie gdyby rozpuścić w zakręcanej butelce to myślę że sporo postoi... 8-)
[...] I'm not a psychopath, I'm a highly functioning sociopath.
Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 4712
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 72 razy
Został pochwalony: 164 razy
Kontakt:

26 lut 2020, 13:19

Hornet, możesz dać link do akwanawozy jakiego konkretnie mineralizatora używasz?
All is not lost and never to be forgotten...
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1480
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Lokalizacja: Wola/Centrum
Imię: Jarek
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 46 razy

26 lut 2020, 13:47

lilek pisze:
26 lut 2020, 12:20
jak długo taki rozrobiony mineralizator utrzymuje parametry
się wtrącę - w akwanawozy można też kupić konserwanty (sorbian potasu, kwas askorbinowy etc.) kosztują kilka złotych, a stosuje się je w mikroskopijnych ilościach.
I dotyczy to raczej nawozów a jeśli zachowamy podstawy higieny przy tworzeniu roztworu minerałów to tam nie za bardzo jest co gnić czy niepożądanego rosnąć. Warunki biochemiczne takie jak na stalaktycie... (zakładając mineralizator GH/KH+ :) )
Wawariat.
Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 1191
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 39 razy
Został pochwalony: 31 razy

26 lut 2020, 16:29

lilek,
Tak myślę, że można rozrabiać po 1/5 paczki z wodą to będziesz miał do małych podmian.
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika

Hornet
Posty: 156
Rejestracja: 10 sty 2018, 21:44
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Imię: Roma

27 lut 2020, 16:44

JJP2 - tak raczej bym nie robiła ponieważ nie wszystkie składniki w paczuszce mają jednakową gradację... i może się okazać że 1/5 nie zawiera po 1/5 każdego z komponentów...

inerkoma - link do tego co najczęściej używam:
http://www.akwanawozy.com.pl/towar/225/ ... itrow.html
http://www.akwanawozy.com.pl/towar/222/ ... itrow.html
:)
[...] I'm not a psychopath, I'm a highly functioning sociopath.
Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 1191
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 39 razy
Został pochwalony: 31 razy

27 lut 2020, 17:16

Hornet,
A myślisz, że są przygotowywane w takich porcjach jak torebki?
Ja używam tego http://www.akwanawozy.com.pl/towar/29/m ... itrow.html
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika

Hornet
Posty: 156
Rejestracja: 10 sty 2018, 21:44
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Imię: Roma

28 lut 2020, 10:35

myślę że jest taka szansa bo te torebki są standardowe dla wszystkich rodzajów mineralizatorów u nich... :)
[...] I'm not a psychopath, I'm a highly functioning sociopath.
ODPOWIEDZ