Zapraszamy na spotkanie w Aninie w ogródku "u lilka" w dniu 20.07.19 godzina 17:00.
Prognoza pogody zachęcająca, napijemy się piwka/winka/lemoniady (co kto lubi), posłuchamy muzyki, posiedzimy i pogadamy o bzdurach, w końcu są wakacje i trzeba się relaksować 8-). Wpisujecie się na listę, kto chętny!

viewtopic.php?f=39&t=3004
:smor:

360 Dark

Tutaj prezentujemy swoje aranżacje oraz ich mieszkańców
Awatar użytkownika

sum
Posty: 1109
Rejestracja: 08 sty 2018, 15:09
Lokalizacja: Gocław
Imię: Krzysiek
Pochwalił: 58 razy
Został pochwalony: 30 razy

25 sty 2019, 13:29

Dark pisze:
24 sty 2019, 18:05
Welony muszą zostać
I tak trzymaj! Mnie się nie udało co nie zmienia faktu, że mały sentyment i niedosyt został.
W dzisiejszych czasach ryby niedoceniane i wyszydzane. Moim zdaniem niesłusznie. Przecież nie każdemu musi podobać się stado neonków czy innych mini rybek.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży, towarzystwa wzajemnej adoracji, sekty, kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Autor
Dark
Posty: 108
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 10 razy

25 sty 2019, 16:06

Najbardziej niesłuszny mit na ich temat moim zdaniem to niszczenie roślin. Mój przypadek potwierdza, że Welony i rośliny mogą żyć w jednym akwarium. Owszem czasem coś tam zjedzą, ale bez strat dla akwarium.
Awatar użytkownika

Karat
Posty: 141
Rejestracja: 12 sty 2018, 11:56
Lokalizacja: Warszawa/Targówek
Imię: Krzysztof
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 9 razy

26 sty 2019, 11:52

Bardzo ładne akwarium

Autor
Dark
Posty: 108
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 10 razy

16 lut 2019, 18:33

Hej. Dziś pierwszy raz od bardzo dawna zrobiłem testy w moim akwarium. Wszystko ok poza jedną zmiana. Do tej pory miałem GH około 8 a KH około 4. Po dzisiejszych testach GH i KH są równe 4 co może być tego przyczyną? W akwarium nie widać żadnych niepokojących objawów.
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 24 razy

16 lut 2019, 19:52


Dark pisze: Po dzisiejszych testach GH i KH są równe 4 co może być tego przyczyną? W akwarium nie widać żadnych niepokojących objawów.
jak nie ma zadnych niepokojacych objawow, to po co sie przejmowac. jest i juz :)
Roma locuta, causa finita

Autor
Dark
Posty: 108
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 10 razy

12 maja 2019, 12:07

Cześć Wszystkim. Mam pytanie odnośnie filtra ro.
Takiego używam:https://www.poisson-or.com/osmoseurs-aq ... -jour.html
Niestety przyszła faktora za wodę i okazało się że jego używanie podniosło mi rachunek za wodę o ponad 100% a produkuje tylko około 100l ro tygodniowo. Co mogę zrobić, żeby obniżyć rachunki za wodę? Zastosowanie pompki przed filtrem chyba nic nie da, bo ciśnienie i tak jest spore. Około 5 Barów. Może po prostu zmiana filtra na jakiś inny?
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2225
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

12 maja 2019, 17:35

Możliwości zwiększenia uzysku w porównaniu do odpadu jest kilka, ale nie sądzę akurat że zmianą samego filtra coś pomoże.

Dobrze byłoby jakbyś zmierzył ile masz litrów odpadu na 1 litr wody RO. Pokazało by to skalę problemu. Wydaje mi się że wzrost rachunku o 100% nie jest raczej winą filtra, a spowodowane jest innym czynnikiem.

Przykładowo, na moim filtrze: Na 1l wody RO przypada 5l odpadu. (Mówię tu o zestawie z 1 membraną i bez pompy).
Zaokrąglając: na 500l wody RO przypada 2500l odpadu. Łącznie to daje 3000l wody miesięcznie, czyli 3m sześcienne. (zaokrąglone w górę)

Zgodnie ze stroną: https://zaradnyfinansowo.pl/ceny-wody/ 1m sześcienny wody kosztuje 9,85 zł czyli za całą wodę zapłacisz niecałe 30zł.

Napisz jaki jest u Ciebie stosunek uzysku do odpadu i będziemy kombinować dalej.

Jak napisałem na początku to metod jest sporo. Dobrze byłoby jeszcze jakbyś napisał jak stary jest filtr.

Autor
Dark
Posty: 108
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 10 razy

12 maja 2019, 18:55

Na wyprodukowanie 1 litra ro mój filtr potrzebuje 16litrow wody. Filtr Mam od dawna, ale w styczniu wymieniałem wkłady
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2225
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

12 maja 2019, 18:59

I membranę też wymieniłeś w styczniu? Prefiltry plukales przed podłączeniem?

15l to faktycznie dużo.

Na szybko co możesz zrobić to zdejmij ogranicznik ścieku i przelej kilkanaście/kilkadziesiąt litrów wody. W ten sposób przepluczesz membranę.

Dodano po 2 minutach 19 sekundach:
Jak możesz to napisz jeszcze czy wymieniłeś ogranicznik i jaki on jest i jaką jest membrana 50 czy 75

Autor
Dark
Posty: 108
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 10 razy

12 maja 2019, 19:16

Tak membranę tez. Ja mam bardzo kiepską wodę. TDS na krańcówce pokazuje 512ppm'ow.
Wkładów nie plukalem. Ogranicznika nie wymieniałem. Membrana ma 50gpd.
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2225
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

12 maja 2019, 20:38

Sporo czynników które mogły zapchać i spowolnić prace membrany:
- wkłady - prefiltry zawsze trzeba wypłukać, szczególnie węglowy. One strasznie pylą jak są nowe i sporo towaru mogło trafić na membranę
- stary ogranicznik - zaleca się wymienić ogranicznik wymieniając membranę.
- membrana 50 gpd to jedna z "mniejszych", a więc teoretycznie najmniej wody uzyskasz a odpadu sporo.
- woda na wejściu nie jest dramatyczna, ale faktycznie mogłoby być lepiej.

Jak możesz to napisz jeszcze jaki masz ogranicznik.

Myślę że membranę masz nie dość że bardzo "precyzyjną" (co nie jest aż tak potrzebne), to do tego zapchaną. Spróbuj ją przepłukać dużą ilością wody - zdejmij ogranicznik ścieku i odpal zestaw i zostaw na jakiś czas. Być może trochę ją oczyścisz i będziesz miał lepsze wyniki RO/odpad.

Niestety muszę Cię zmartwić że z membraną 50GPD szału nigdy nie będziesz miał.

Autor
Dark
Posty: 108
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 10 razy

12 maja 2019, 21:36

Na ograniczniku jest tylko napisane FR-350
Zastosuje wszystkie rady i zobaczymy. Dzieki
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2225
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

12 maja 2019, 23:00

Dark pisze:
12 maja 2019, 21:36
Na ograniczniku jest tylko napisane FR-350
Zastosuje wszystkie rady i zobaczymy. Dzieki
350 oznacza ile ml wody przepłynie przez ogranicznik na minutę (chyba dla ciśnienia 0,4MPa, o ile dobrze pamiętam). Z tego co patrzyłem to ogranicznik jest dobrze dopasowany. Jeśli płukanie membrany nie pomoże mógłbyś pomyśleć nad wymianą ogranicznika na "mniejszy". Wtedy teoretycznie zwiększysz ciśnienie na membranie i będziesz miał większy uzysk, ALE istnieje ryzyko, że pod większym ciśnieniem "większe" brudy będą Ci przechodziły przez membranę, a co za tym idzie uzysk będzie gorszej jakości a sama membrana może zostać szybciej uszkodzona.

Autor
Dark
Posty: 108
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 10 razy

14 maja 2019, 19:35

Kolejne pytanie. Jakiś czas temu skończyło mi się co2. Zmniejszyłem światło do 0.36W/l i przestałem nawozić... Ale nie o tym chciałem. Po zaprzestaniu podawania co2 pH skoczyło do 8 przy kh 3. Czy to normalne, czy mogę mieć w akwarium coś, co podnosi pH wody?

Autor
Dark
Posty: 108
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 10 razy

14 cze 2019, 14:53

Cześć. Coraz więcej liści zaczyna objawiać takie zmiany
Nawozy podaje codziennie
3ppm NO3 z KNO3
0.2ppm PO4 z Kh2PO4
4ml Profito ( dawka zalecana przez producenta)
Nie mam testu na Fe dlatego nie wiem jaki jest jego poziom w akwarium
Potasu nie daje oprócz tego co w mineralizatorze ro i tego zawartego w wyżej wymienionych solach.
Co może być przyczyną tych zmian? Za mało Żelaza?
Załączniki
IMG_20190614_145501.jpg
IMG_20190614_145501.jpg (416.44 KiB) Przejrzano 270 razy
Screenshot_2019-06-14-14-22-00-984_com.aitoros.aquariumassistant.png
Screenshot_2019-06-14-14-22-00-984_com.aitoros.aquariumassistant.png (122.27 KiB) Przejrzano 271 razy
IMG_20190614_133838.jpg
IMG_20190614_133838.jpg (356.07 KiB) Przejrzano 271 razy
IMG_20190614_142750.jpg
IMG_20190614_142750.jpg (366.59 KiB) Przejrzano 271 razy
IMG_20190614_133845.jpg
IMG_20190614_133845.jpg (261.32 KiB) Przejrzano 271 razy
IMG_20190614_142804.jpg
IMG_20190614_142804.jpg (329.2 KiB) Przejrzano 271 razy
ODPOWIEDZ