CO2 do obniżenia pH?

Podłoża, nawozy, sole, CO2
Awatar użytkownika

as400
Posty: 3442
Rejestracja: 07 sty 2018, 21:41
Imię: Łukasz
Pochwalił: 28 razy
Został pochwalony: 24 razy

24 sty 2019, 07:06

DanielP pisze:
23 sty 2019, 20:32
zbić ph najpierw musisz obniżyć do zera kh i gh
Dla ścisłości gh nie trzeba zbijać do zera. Za to kh i owszem.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Posiadanie świadomości jak dobry w czymś jesteś wymaga dokładnie tych samych umiejętności co bycie w tym dobrym. Co oznacza, że jeżeli jesteś w czymś całkowicie beznadziejny, brak Ci dokładnie tych umiejętności, których potrzebujesz aby wiedzieć, że jesteś w tym beznadziejny. I to jest niezwykle głębokie odkrycie - że większość ludzi, którzy nie mają pojęcia co robią, nie ma absolutnie żadnego pojęcia, że nie mają pojęcia co robią. To wiele w życiu wyjaśnia. John Cleese

Fotograficzna arka noego ginących gatunków:
https://www.joelsartore.com/photo-ark/
https://racingextinction.com
https://www.sumofus.org/

Autor
Malina107
Posty: 237
Rejestracja: 29 kwie 2018, 17:07
Imię: Michał
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 2 razy

24 sty 2019, 11:15

Ok, zakupiłem torf JBL active w granulację. Producent informuje, żeby przed włożeniem do filtra namoczyć najpierw torf przez 24h - pytanie co to ma na celu i czy zaszkodzi to rybom, jeżeli od razu wrzucę do filtra i podłącze?

Druga sprawa: opakowanie ma litr objętości i nadaje się do wody od 200 do 800l. Mam akwarium 240 (samej wody jest około 200) i zastanawiam się, czy mogę włożyć tam cało opakowanie na raz?
Awatar użytkownika

sum
Posty: 1109
Rejestracja: 08 sty 2018, 15:09
Lokalizacja: Gocław
Imię: Krzysiek
Pochwalił: 58 razy
Został pochwalony: 30 razy

24 sty 2019, 16:00

as400 pisze:
24 sty 2019, 07:06
Dla ścisłości gh nie trzeba zbijać do zera. Za to kh i owszem.
Żeby zbić pH przez dwutlenek węgla nie trzeba zbijać KH do zera. Już przy KH-4 jest to dosyć proste. Wiadomo, im niższa twardość węglanowa tym łatwiej.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży, towarzystwa wzajemnej adoracji, sekty, kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Awatar użytkownika

rhino
Posty: 8310
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 276 razy
Został pochwalony: 133 razy
Kontakt:

24 sty 2019, 20:27

Kilka lat w kilku akwariach zakwaszałem wodę CO2 i mam kilka spostrzeżeń.
Lepiej się za to nie brać bez odpowiedniego sprzętu. Niestety.
Jeśli nie mamy odpowiedniego sterownika, to (tak jak pisze as400 ) bezpieczniejszy jest chyba kwas, ale i to trzeba robić bardzo ostrożnie.

Oczywiście, chodzi mi o akwaria z fauną.
ratel
Awatar użytkownika

as400
Posty: 3442
Rejestracja: 07 sty 2018, 21:41
Imię: Łukasz
Pochwalił: 28 razy
Został pochwalony: 24 razy

25 sty 2019, 08:29

sum pisze:
24 sty 2019, 16:00
Żeby zbić pH przez dwutlenek węgla nie trzeba zbijać KH do zera.
Słuszna uwaga. Nie napisałem, że chodzi mi o kwas.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Posiadanie świadomości jak dobry w czymś jesteś wymaga dokładnie tych samych umiejętności co bycie w tym dobrym. Co oznacza, że jeżeli jesteś w czymś całkowicie beznadziejny, brak Ci dokładnie tych umiejętności, których potrzebujesz aby wiedzieć, że jesteś w tym beznadziejny. I to jest niezwykle głębokie odkrycie - że większość ludzi, którzy nie mają pojęcia co robią, nie ma absolutnie żadnego pojęcia, że nie mają pojęcia co robią. To wiele w życiu wyjaśnia. John Cleese

Fotograficzna arka noego ginących gatunków:
https://www.joelsartore.com/photo-ark/
https://racingextinction.com
https://www.sumofus.org/
Awatar użytkownika

sum
Posty: 1109
Rejestracja: 08 sty 2018, 15:09
Lokalizacja: Gocław
Imię: Krzysiek
Pochwalił: 58 razy
Został pochwalony: 30 razy

25 sty 2019, 13:05

as400 pisze:
25 sty 2019, 08:29
Nie napisałem, że chodzi mi o kwas.
W sumie nigdy tak na poważnie nie bawiłem się kwasem. Ale czy to nie jest tak, że przy niezerowym KH po prostu trzeba więcej wlać kwasu do przełamania buforu?
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży, towarzystwa wzajemnej adoracji, sekty, kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Awatar użytkownika

as400
Posty: 3442
Rejestracja: 07 sty 2018, 21:41
Imię: Łukasz
Pochwalił: 28 razy
Został pochwalony: 24 razy

25 sty 2019, 13:09

sum pisze:
25 sty 2019, 13:05
Ale czy to nie jest tak, że przy niezerowym KH po prostu trzeba więcej wlać kwasu do przełamania buforu?
Tak trzeba zrobić i prowadzi to do zlikwidowania buforu KH. Tylko wtedy pH spadnie poniżej 7.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Posiadanie świadomości jak dobry w czymś jesteś wymaga dokładnie tych samych umiejętności co bycie w tym dobrym. Co oznacza, że jeżeli jesteś w czymś całkowicie beznadziejny, brak Ci dokładnie tych umiejętności, których potrzebujesz aby wiedzieć, że jesteś w tym beznadziejny. I to jest niezwykle głębokie odkrycie - że większość ludzi, którzy nie mają pojęcia co robią, nie ma absolutnie żadnego pojęcia, że nie mają pojęcia co robią. To wiele w życiu wyjaśnia. John Cleese

Fotograficzna arka noego ginących gatunków:
https://www.joelsartore.com/photo-ark/
https://racingextinction.com
https://www.sumofus.org/

Autor
Malina107
Posty: 237
Rejestracja: 29 kwie 2018, 17:07
Imię: Michał
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 2 razy

10 lut 2019, 17:17

radmac
Pochyliłem się głębiej nad Twoim rozwiązaniem i mam kilka pytań:
1. Aktualne posiadam TEGO TYPU filtr (dla przypomnienia mam około 3l/h uzysku przy 25l odpadu) czy można go wykorzystać dokupując membranę, elektrozawór i pompkę?
2. Czy lepiej zainwestować w TAKI lub w TAKI i jaka jest w zasadzie między nimi różnica?
3. Jaką pompkę i elektrozawór kupić?
4. Trochę boję się to zostawiać włączone pod nieobecność w domu i chyba bezpieczniej byłoby układ po prostu włączać wtedy, kiedy przygotowuję wodę do podmian. Czy w takiej sytuacji też muszę bawić się z elektrozaworem, czy wystarczy włączyć pompkę i odkręcić zawór z wodą kiedy potrzeba?
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 23 razy

10 lut 2019, 21:37

Malina107 pisze:
10 lut 2019, 17:17
1. Aktualne posiadam TEGO TYPU filtr (dla przypomnienia mam około 3l/h uzysku przy 25l odpadu) czy można go wykorzystać dokupując membranę, elektrozawór i pompkę?
można. trzeba będzie tylko często wymieniać filtry (nie membranę), może rozważ zakupienie narurowców zamiast tych tutek. Potem wkłady do narurowców są tańsze i nie muszą być ze sklepu akwarystycznego... w castoLeroju też mają :), a no i będzie można użyć trzy filtry - 5µm, carbo, 1µm
Malina107 pisze:
10 lut 2019, 17:17
2. Czy lepiej zainwestować w TAKI lub w TAKI i jaka jest w zasadzie między nimi różnica?
do zbierania wody do akwarium zestawy z pojemnikiem przeponowym (ta pękata bańka) są trochę bez sensu. Przede wszystkim ograniczają przepływ.
No i filtry szlifujące... do morskiego - jak najbardziej, do słodkowodnego ok, ale nie są wymogiem. A Mineralizator (w RO6) to już zupełnie nie do akwarium - cholera wie, czym tam mineralizują.
Malina107 pisze:
10 lut 2019, 17:17
3. Jaką pompkę i elektrozawór kupić?
wydaje mi się, że do jednej membrany wystarczy najsłabsza pompka i prosty elektrozawór. Sam ma taką do dwóch membran.
Malina107 pisze:
10 lut 2019, 17:17
4. Trochę boję się to zostawiać włączone pod nieobecność w domu i chyba bezpieczniej byłoby układ po prostu włączać wtedy, kiedy przygotowuję wodę do podmian. Czy w takiej sytuacji też muszę bawić się z elektrozaworem, czy wystarczy włączyć pompkę i odkręcić zawór z wodą kiedy potrzeba?
w sumie można. elektrozawór jest podłączony też do czujnika niskiego ciśnienia - jak wody zabraknie w kranie. te pompki nie bardzo mogą chodzić na sucho.
Więc trzeba po prostu pilnować. No i najpierw otworzyć kran, a potem włączyć pompkę.

Reasumując - ja bym zrobił tak - wersja minimum - pompka + narurowce z wkładami. wersja ciut lepsza - dodatkowa membrana. plus złączki, rurki, duperele. Pamiętaj, że do membran są potrzebne zaworki przeciwzwrotne.
Wziąłbym też dwa- trzy różne ograniczniki, żeby sprawdzić, na którym najlepiej wychodzi. drogie to to nie jest.
Jeszcze jedna uwaga, jak już kiedyś to poskładasz - zauważyłem, że pierwsze 0,5~1 litra wody ma takie se wartości, to znaczy ma wysoką przewodność ergo zanieczyszczenia. a potem spada do 11~12 ppmów. Więc bez paniki, że pierwsze testy będą fuj :)
Roma locuta, causa finita
ODPOWIEDZ