Listwy programowalne

Różne aspekty akwarystyki.
GrandeOW
Posty: 293
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 07:38
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Been thanked: 24 times
Wiek: 37

Ostatnio troszkę pozmieniałem w kosteczkach i pojawił się u mnie problem z zasilaniem. Doszło kilka punktów które muszę podłączyć.

W temacie odnośnie światła @radmac podpowiadał żeby popatrzeć na listwy Sanoff. Powiem szczerze że nie znalazłem chyba ten o której pisał, ale może Wy macie jakieś swoje ulubione typy - producentów.

Większość punktów nie musi być sterowana, bo to będą grzałki (3 sztuki), napowietrzacz (1 lub 2) i filtry (8szt.) ale światło chciałbym żeby wyłączało się i włączało w automacie.

Poszukuję listwy, która:
- będzie dawała mi możliwość zaprogramowania 4, a najlepiej 5ciu punktów w cykle dyniowe (każdy niezależnie)
- dokładność programowania śmiało wystarczy 1 minuta, ale jak się uda to może być i sekunda (wtedy mógłbym odpalić to nieszczęsne Day&Night w lampie).
- nie musi być to programowane przez wifi, ale jak tak będzie to i lepiej (być może będę potrzebował takich 2 listew to dobrze jakby się one ze sobą nie "kłóciły" przy programowaniu)
- i bardzo zależałoby mi na takiej opcji, żebym mógł w każdej chwili czy to za sprawą telefonu a najlepiej guziczka włączyć bądź wyłączyć konkretne światło. Chodzi o coś takiego że np. zgodnie z cyklem światło już zgasło, ale potrzebuję je na chwilę zapalić - to żebym mógł po prostu to zrobić od ręki, a nie przepinać kable. W takich wyłącznikach czasowych jest taka opcja ON/AUTO/OFF i o coś takiego mi chodzi.

Nie wiem czy to wszystko da się połączyć w jednym urządzeniu ale może tak. Czegoś takiego z tym ON/AUTO/OFF nie widziałem nigdy na listwie dla każdego gniazda osobno, ale może chociaż z telefonu da się coś takiego zrobić.

Do tej pory używałem i dalej w sumie używam listwy gamebirda ale ma już ona z 10 albo 12 lat i już się sypie. Poza tym właśnie nie ma tej możliwości włączenia konkretnego gniazda od ręki. Muszę przepinać kable, albo podłączać komputer pod listwę żeby z poziomu ustawień ręcznie odpalić gniazdo. Trochę to upierdliwe.

Jak możecie coś podpowiedzieć to będę wdzieczny
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 118
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 13 times

Sonoff 4CH Pro R3
Ustawiasz co do minuty, można ustawić, że przełącza sie6samo po np 10 minutach, po wifi sie programuje ale też guziczkami mozna przełączać ad hoc
Jedyny problem, że ta wersja niea gniazdek i trzeba sobie samemu kabelki podłączyć. Obrazek

A jak się rozpędzisz to można podmienić firmware (czy jak się zwie) i rozszerzyć o dowolne czujniki (dolutowac) i programować do woli (ESP8266)

Wawariat


Wawariat
GrandeOW
Posty: 293
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 07:38
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Been thanked: 24 times
Wiek: 37

To że nie ma gniazdek to nie jakiś wielki problem, bo pewnie bym sobie z tym poradził. Problem tylko że wypadałoby to jakoś zabezpieczyć przed dziećmi, więc dobrze byłoby to skitrac w jakaś skrzynkę, a na to już średnio mam miejsce. Mógłbym ewentualnie to jakoś w szafce nad akwariami schować i przez otwory przeprowadzić przewody, ale jakoś pomysł zamykania elektryki w drewnianej szafce mało mi się podoba. No i roboty od cholery bym miał, a chciałem już o tym zapomnieć.
Awatar użytkownika
AquaDreams
Posty: 59
Rejestracja: czwartek 18 mar 2021, 07:52
Lokalizacja: Tarchomin
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times

A skrzynka na szynę DIN + programatory czasowe DIN ? Do tego oczywiście wiązka przewodów z gniazdami.

Ja coś takiego mam u siebie. Obecnie 4 programatory obsługują tylko 1 lampę.
--------
Arek
Adams2121
Posty: 124
Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2021, 11:01
Imię: Tomasz
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Tu się robić zaczyna opcja najważniejsza - cena.
Choć to opcja najprostsza.
GrandeOW
Posty: 293
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 07:38
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Been thanked: 24 times
Wiek: 37

Żeby było w miarę bezpiecznie to urządzenie, które zaproponował Jarek też wypadałoby schować do skrzynki i również można je zapiąć na szynę.

Możesz Tomek polecić jakiś sprawdzony programator na szynę? One mają taką opcję jak te standardowe do gniazda? (ON/AUTO/OFF). Albo możliwość sterowania bezprzewodowego?

Jeśli chodzi o gniazda to nie ma problemu, bo mam i takie natynkowe, które mógłbym podczepić pod półką i mam też takie na przewód dwużyłowe. Z tego co potrzebuje podpiąć nic nie ma 3 żył.

Jeśli bdecydowalbym się na jakaś skrzynkę "rozdzielnice" to tej sprzęt od Jarka wydaje się być zajebisty, bo mniej roboty i dodatkowo sterowanie via tel.
Adams2121
Posty: 124
Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2021, 11:01
Imię: Tomasz
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

U mnie sprawdzone - do kolejnej wymiany, ja nie pilnuje czasu działania ( niestety, z braku czasu ), tylko wymieniam na nowe gdy się zepsuje. Standardowo - bierz coś markowego, na dłużej teoretycznie starczy, niżli Chinol.
Dla klienta zawsze biorę markowe - sobie wziąłbym chińczyka. Dlaczego ??
Klientowi musi działać i działać, nie mam ochoty bez powodu jeździć.
Za cenę markowego - kupię 5/6 szt. W teorii starczy na tyle razy dłużej. Sam sobie wymienię kiedy się zepsuje.

Kiedyś znajomy proponował sterownik PLC - lecz z braku czasu, nie rozwinąłem tematu. On używał go kilka lat. Niestety poniżej 300 PLN ja nie znalazłem. Ale tym sterownikiem ogarniesz wszystko w szkle. Czy na 12 /24/240 v

Tylko pytanie ile $$$$$ chcesz wydać.

Sonoff daje ci sporo za niewielkie pieniądze. Kolejne rozwiązania - będą potęgować ilość wydanej gotówki - a wcale nie muszą być lepsze / trwalsze .najczęściej używam f&f - reklamacji jeszcze nie składałem.

Obejrzyj kilka na zdjęciu . Tylko z najtańszym Nie miałem do czynienia.

Hager zapewnia spokój.
F&F - tańsza wersja - jest jednokanałowa - ta na zdjęciu ma 2 kanały.
Chinol - jak to Chinol
I najważniejsze - zmierzch i świt tutaj nie jest chyba obsługiwany.
Nie potrzebowałem tego do tej pory.
Załączniki
Screenshot_20210505_211025_pl.allegro.jpg
Screenshot_20210505_211053_pl.allegro.jpg
Screenshot_20210505_211014_pl.allegro.jpg
GrandeOW
Posty: 293
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 07:38
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Been thanked: 24 times
Wiek: 37

Myślałem że to będą tańsze rzeczy. Nawet jakbym zdecydował się na ten najtańszy (domyślam się że elementy mogą nie być dobrej jakości) to przy zakupie 4szt. Musiałbym wydać na nie tyle co za jednego Sonoffa, a do tego myślę że jednak jakość nieco gorsza i roboty więcej. No i możliwości mniejsze bo brak możliwości sterowania przez wi-fi. Popatrzę sobie jeszcze na to co oferuje rynek, ale nie ukrywam że podoba mi się propozycja Jarka.

Pytanie czy ogarnę programowanie itp., ale od czego jest YouTube
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 118
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 13 times

GrandeOW pisze: środa 05 maja 2021, 22:04 to przy zakupie 4szt. Musiałbym wydać na nie tyle co za jednego Sonoffa,
dolicz jeszcze szyny DIN i puchę.
do sonoffa dolicz 4 śrubki, kawałek kabla 3 żyłowego i wtyczki, ale to akurat będzie wydatek wspólny dla obu.
Wawariat
GrandeOW
Posty: 293
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 07:38
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Been thanked: 24 times
Wiek: 37

@radmac zgadza się. A swoją drogą całkiem niewykluczone że taką małą puchę co by się Sonoff zmieścił to mam w domu.

Jestem trochę zdziwiony że nie robią takich gotowych listew programowalnych. Znaczy robią, ale mało. Ja swoją kupowałem bardzo dawno temu i byłem przekonany że z dzisiejszym postępem to nie będzie problem, a jak szukałem w Internecie to wcale nie ma tego dużo.

Zawsze mogę kupić coś takiego jak miałem, ale to też droga zabawa.

https://allegro.pl/oferta/gembird-zarza ... 7163498123
Adams2121
Posty: 124
Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2021, 11:01
Imię: Tomasz
Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Widziałem też podróbe sonoffa - w podobnej cenie. Tylko napisy inne.
Niestety ale tanio w elektryce już było. Teraz będzie tylko taniej .............

Szukałem sam czegoś podobnego swego czasu - ale tylko więcej hajsu. W plecy.

Jakiś czas temu nabyłem nawet to - zdjęcie.
Ale nawet paczki jeszcze nie rozpakowałem. :oops:

To co masz w linku - nieopłacalna produkcja niszowego kalibru - znana firma cena x 3
Firmowy sterownik 4 kanałowy - powyżej 1000 PLN
Załączniki
Screenshot_20210505_230509_pl.allegro.jpg
Awatar użytkownika
AquaDreams
Posty: 59
Rejestracja: czwartek 18 mar 2021, 07:52
Lokalizacja: Tarchomin
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times

GrandeOW pisze: środa 05 maja 2021, 22:04 przy zakupie 4szt. Musiałbym wydać na nie tyle co za jednego Sonoffa,
No tak, ale jak będziesz chciał mieć 5 urządzeń do sterowania ... to 2x sonoff już nie wyjdzie taniej :)
Też się obecnie zastanawiam nad rozbudową instalacji wraz z sonoff.... ale to jak już będę miał wi-fi przy akwariach i nie tylko ;)

Ja takie programatory https://allegro.pl/oferta/programator-c ... 9934716198
kupiłem z 8-9 lat temu... Zero opóźnień czasowych. Działają bez zastrzeżeń nadal.
Na wyjściu zegarów mam jeszcze wyłączniki/bezpieczniki nadprądowe, dzięki temu jak mi walnie coś na jednej "linii" to nie padnie wszystko inne.

Czy w tym Sonoff jest możliwość programowania kilku cykli włącz/wyłącz w ciągu dnia ? albo np. że w weekend to ma pracować w innych godzinach ?
--------
Arek
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 118
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 13 times


AquaDreams pisze:
Czy w tym Sonoff jest możliwość programowania kilku cykli włącz/wyłącz w ciągu dnia ? albo np. że w weekend to ma pracować w innych godzinach ?
Tak. I tak.
Co prawda jest ograniczona ilość programów w oryginalnym sofcie, ale tak jak już kiedyś pisałem - sonoff można rozbroić, dobrać się do bebechów, zrobić chip-tuning i wtedy robisz co dusza zapragnie (przy odrobinie zdolności DIY, ale jest też dużo gotowców w sieci)

Wawariat

Wawariat
Awatar użytkownika
AquaDreams
Posty: 59
Rejestracja: czwartek 18 mar 2021, 07:52
Lokalizacja: Tarchomin
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times

@radmac przy oryginalnym sofcie, jak się zachowa przy zaniku napięcia zasilania i jego powrocie ?
Załóżmy, że miałem ustawione światło w godz. 13:00-19:00, zanik napięcia był 18:55 i powrót 19:02.
--------
Arek
ODPOWIEDZ