Oedogonium, prośba o pomoc

Jak pozbyć się glonów

Autor
Adamsky41
Posty: 26
Rejestracja: 03 mar 2020, 21:39
Imię: Adam
Został pochwalony: 5 razy

24 mar 2020, 22:31

Witajcie.
Potrzebuję pomocy w walce z oedogonium. Na początku muszę się przyznać, najprawdopodobniej ja zawaliłem. Ale od początku. Jakieś 2 miesiące temu założyłem 30l akwarium na podłożu Rotala Maflora Intense.
Fitlracja: Aquael Minikani 80
Oświetlenie: Chihiros RGB 30(1200l,90% mocy). Na początku swieciłem 7h i co 2 tyg zwiększałem o 1h. Dziś świecę 11h z godzinnym wchodem i godzinnym zachodem dzięki Commader1, więc w sumie te 90% mocy świecę 9h.
Co2: od początku 24h
Na początku niczym nie nawoziłem ale po ok 3 tyg zaczęły się pojawiać braki na roślinach. Na czerwonych roślinach zaczęły się pojawiać zielone plamy które przechodziły w dziury, a na liściach rotali zaczęły się pojawiać czarne poprzeczne kreski. Na początku pomyślałem że to braki potasu ale na Hygrophili Siemensis nie zauważyłem żadnych dziur,elegancko rosła. Więc stwierdziłem że to albo braki fosforu którego poziom miałem i w słupie wody i w wodzie pobranej z podłoża w ilości miedzy 0,25 a 0,5 ppm przy No3 20, albo żelaza który był na poziomie 0ppm i w słupie wody i w wodzie z podłoża. Dlatego zacząłem podawać i żelazo w ilości 0,1 ppm dziennie i fosfor 0,3ppm dziennie. Pomogło, bo skończyły się problemy z roślinami. Jako że rośliny były we wzorowej kondycji to nawoziłem tak cały czas a od 4 tygodnia po podmianie zacząłem podawać mikro w ilości zalecanej przez producenta. Niestety, półtora tygodnia temu pojawił się u mnie glon który możecie zobaczyć na zdjęciach, a który ogarnał prawie całe akwarium. Jest i na roślinach i na skałach. W dodatku od paru dni mam problem z pyleniem na szybach które mimo starcia go pojawia się na drugi dzień. Coż, przegiąłem z laniem czegoś ale nie wiem czego więc od tygodnia nie leje ani mikro,ani żelaza, ani fosforu. Przez pierwszy miesiąc robiłem podmiany wody dwa razy w tygodniu po ok 30%, teraz raz w tygodniu również 30%. 7 litrów RO z mineralizatorem Vimi i 3 litry kranówki. Przy założeniu akwarium 80% wody było z poprzedniego akwarium ponieważ był to restart a reszta RO z mineralizatorem.Filtr był tylko lekko przeczyszczony. Przez te 2 miesiące pare razy były lane bakterie Special Blend.
Parametry wody na dziś (testy Zooleka):
PH 6,6
Gh 8
Kh 3
No3 delikatnie powyżej 10
Po4 0,25
K 20
Fe 0,1
Ca 35
Mg 12
Co2 25-30
Tds 170
Wiem że stosunek fosforu do azotu powinien być 1:10 ale że akwarium jest na świeżym podłożu aktywnym i normalnie przy takim podłożu poziom fosforu powinien wynosić 0-0,25 to nie wiem czy dążyć do tego abym miał 1ppm czy zostawić tak jak jest. Co do oedogonium to wszędzie piszą że przyczyną jest zbyt niski poziom Co2 lub azotu, ale wydaje mi się że poziom i Co2 i No3 mam w porządku. No chyba że mam podbić No3 do 20ppm, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Zastanawia mnie też to pylenie. Akwarium nie jest wystawione na promienie słoneczne, a podobno według poradników może to być objaw przenawożenia mikro lub zbyt wysokiego poziomu azotu lub fosforu. Dlatego byłbym wdzięczny za pomoc, bo trochę tego nie ogarniam ;)
20200321_113010.jpg
20200321_113010.jpg (398.95 KiB) Przejrzano 466 razy
20200321_113015.jpg
20200321_113015.jpg (544.41 KiB) Przejrzano 466 razy

Autor
Adamsky41
Posty: 26
Rejestracja: 03 mar 2020, 21:39
Imię: Adam
Został pochwalony: 5 razy

27 kwie 2020, 12:40

Pomocy jak widać się nie doczekałem :) Ale nic to, sam sobie dałem radę. Pomogły duże podmiany wody, wyrównanie odpowiednich parametrów wody, mieszanka carbo z wodą utlenioną i Femanga Algen Stop Genaral ( w przeciwieństwie do Algin Pond Tropicala który okazał się być tylko stratą pieniędzy). Z glonów które opanowały całe, dosłownie całe moje akwarium zostało z nich już tylko ok 10%.
Mój sposób jak się pozbyć tego glona możecie obejrzeć na filmiku, może komuś się przyda gdyby miał z nim problem:
ODPOWIEDZ