Fluval FX6

Skuteczna filtracja wody w akwarium.
Awatar użytkownika
mario_s
Posty: 14
Rejestracja: sobota 11 wrz 2021, 21:48
Lokalizacja: Ochota
Has thanked: 4 times

Cześć

zbiornik 720l w produkcji więc czas zamówić filtrację do niego. Myślę o fluval fx6. Jak Wam się sprawuje? Czy obok niego jeszcze coś wykorzystujecie?
Adams2121
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2021, 11:01
Imię: Tomasz
Has thanked: 24 times
Been thanked: 11 times

Sam może być za słaby.
Do tego minimum głowica z gęstą gąbką.

Rozważ sumpa - taniej i większe możliwości.
Awatar użytkownika
mario_s
Posty: 14
Rejestracja: sobota 11 wrz 2021, 21:48
Lokalizacja: Ochota
Has thanked: 4 times

Sump odpada. Już rozważałem. Ze względu na hałas oraz to że to dodatkowa waga. Bo bo przy tym litrażu sump to ponad 100l.
Limak86
Posty: 61
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 16:32
Has thanked: 5 times
Been thanked: 29 times

Mam FX6 od 2 lat i szczerze mówiąc jestem zadowolony.
Ciężko mi porównać go do innych filtrów tej wielkości, bo inne kubły z jakimi miałem styczność były dużo mniejsze.
Mam akwarium 650L (180x60x60) z dość sporymi pyszczakami (po kilkanaście cm) i filtracja jaką mam spisuje się bardzo dobrze.
Filtrację mam rozwiązaną tak: FX6 działa głównie jako biolog i częściowo mechanik (ma sporo fajnych gąbek - tych białych po obwodzie).
Jako prefiltr do tej fx6 jest narożny hamburg ze średnio gęstą gąbką.
Do tego w tym hamburgu jest jeszcze aquael circulator 2000 jako dodatkowe wspomaganie filtracji mechanicznej przez gąbkę hamburga.
Przez 2 lata fx6 otwierałem i czyściłem może 2 razy, do tego gąbkę hamburga porządnie czyściłem ze 3 razy. Także z mojego doświadczenia układ ten jest bardzo mało obsługowy.

Co do samego filtra - nie jest najcichszy, do sypialni się nie nada, ale do każdego innego pomieszczenia jak najbardziej. Na co dzień właściwie go nie słychać a u mnie stoi w niecałkowicie zabudowanym stelażu.
Faktycznie ma sporą moc i to duża jego zaleta, nawet jak wkłady już się nieco zabrudzą, nadal spokojnie ogarnia zbiornik 180cm długości.
Jak już mówiłem, innych kubełków tych gabarytów nie testowałem (jakichś eheimów itp) ale za tę cenę na dzień dzisiejszy nie szukałbym niczego innego, dziś wziąłbym go tak samo jak 2 lata temu, bo nie mogę złego słowa o nim powiedzieć.

Mam nadzieję, że pomogłem :)
[650L] Strefa przejściowa jeziora Malawi...
[160L] Szybko płynące wody Azji...
[160L] Mała rafa...
DanielP
Posty: 131
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 22:43
Been thanked: 14 times

Ja FX 6 używam jako jedynego filtra w zbiorniku 375l i jestem zadowolony. Faktycznie jest dość głośny i dlatego trzeba dobrze wyciszyć szafką, żeby ograniczyć hałas ale coś za coś. Taka moc musi wiązać się z głośnością pracy filtra. Jeżeli chodzi o porównanie go do innych filtrów to lepszego nie miałem.
Awatar użytkownika
mario_s
Posty: 14
Rejestracja: sobota 11 wrz 2021, 21:48
Lokalizacja: Ochota
Has thanked: 4 times

dzieki Panowie, też myślałem o aquael circulator 2000 i pewnie również go zamówię. FX6 zamawiam również ze względu, że praktycznie podmiana wody może się przez niego odbyć. Podmieniacie wodę przy jego użyciu?
Adams2121
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2021, 11:01
Imię: Tomasz
Has thanked: 24 times
Been thanked: 11 times

Przez 7 lat ani razu nie użyłem tego zaworu - teraz za późno na próby - możliwość urwania.
GrandeOW
Posty: 503
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 07:38
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Been thanked: 49 times
Wiek: 37

Wiem że @Bieta ogarnia swoje zbiorniki przy użyciu FX 6 i również jak kiedyś z Nią rozmawiałem była bardzo zadowolono. Z tego co kojarzę to akwaria ma po 375l, ale może się mylę.
Adams2121
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2021, 11:01
Imię: Tomasz
Has thanked: 24 times
Been thanked: 11 times

2*540 chyba + jeszcze coś . Ze 4 sztuki fx-6 ma. . To Bieta wyłamała zawór do spuszczania wody - jak dobrze kojarzę
Awatar użytkownika
mario_s
Posty: 14
Rejestracja: sobota 11 wrz 2021, 21:48
Lokalizacja: Ochota
Has thanked: 4 times

no mam nadzieje ze jedna fx-6 mi starczy, do tego cyrkulator :)
Awatar użytkownika
Bieta
Posty: 12
Rejestracja: wtorek 16 mar 2021, 10:29
Lokalizacja: Magiczne Podlasie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Wiek: 52

mario_s pisze: niedziela 12 wrz 2021, 20:53 dzieki Panowie, też myślałem o aquael circulator 2000 i pewnie również go zamówię. FX6 zamawiam również ze względu, że praktycznie podmiana wody może się przez niego odbyć. Podmieniacie wodę przy jego użyciu?
Z tą podmianą wody, to bym była bardziej ostrożna. Swego czasu korzystałam z wyjścia z filtra i wężyków, żeby wody nie dźwigać, ale niestety po jakimś czasie przestał być szczelny. Zaczęły pojawiać się krople wody. Kolega z mojego forum coś z nim zrobił, podkleił, klejem, silikonem, czy coś na stałe. I od tamtej pory nie cieknie.
Niby nie ma ideałów, a jednak jestem.
Awatar użytkownika
Bieta
Posty: 12
Rejestracja: wtorek 16 mar 2021, 10:29
Lokalizacja: Magiczne Podlasie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Wiek: 52

GrandeOW pisze: poniedziałek 13 wrz 2021, 08:55 Wiem że @Bieta ogarnia swoje zbiorniki przy użyciu FX 6 i również jak kiedyś z Nią rozmawiałem była bardzo zadowolono. Z tego co kojarzę to akwaria ma po 375l, ale może się mylę.
Tak, mam do dyspozycji trzy filtry Fluval fx 6 i dwa dodatkowo SunSun 5000. Fluvale mam bodajże od 5 lat. Jestem bardzo z nich zadowolona, bo są ciche i wydajne. Tylko przestałam używać tego zaworu do zlewania wody, bo trochę się rozszczelnił po pewnym czasie (w jednym z filtrów,m a mam ich trzy). Dodatkowo mam dwa sunsuny 5000. Po dwa filtry chodzą: w jednym z 576 litrów, a w drugim 450 litrowym. W kolejnym 576 litrowym jest tylko jeden fluval fx6 i świetnie daje radę. Jest to uzależnione od potrzeb, z uwagi na obsadę ryb. Sun Sun 5000 dokupiłam z uwagi na obecność lampy UV. Owszem jest dobry, ale UWAGA koniecznie trzeba wymienić węże, bo są wadliwe i pękają. Na cztery węże w dwóch filtrach, trzy były wadliwe. Mogłam zalać mieszkanie, na szczęście akurat byłam w domu. Wymieniłam je na węże i sposób mocowania na pierścienie od FLUVALA. Jest już ponad rok od tamtej pory i wszystko jest ok. A poza tym węże od Fluvala, wloty i wyloty pasują do filtra sun sun 5000. Można śmiało wymienić i używać. Zwyczajnie, firma Fluval ma lepsze rozwiązania.
Jeśli komuś pomogłam w podjęciu decyzji, to się cieszę. Napisałam swoje spostrzeżenia.













; w akwariach po 576 litrów
Niby nie ma ideałów, a jednak jestem.
Awatar użytkownika
mario_s
Posty: 14
Rejestracja: sobota 11 wrz 2021, 21:48
Lokalizacja: Ochota
Has thanked: 4 times

dzięki za info, troche mnie zmartwiłaś tym zaworem bo myslalem ze nie bede musial otwierac pokrywy do podmiany wody. A korzystasz z tego odmulacza pod ten kubełek?
Awatar użytkownika
AquaDreams
Posty: 84
Rejestracja: czwartek 18 mar 2021, 07:52
Lokalizacja: Tarchomin
Has thanked: 10 times
Been thanked: 6 times

Również rozglądam się za większym kubełkiem ...

Specyfikacja:
Pojemność akwarium: 700-1500l
Wysokość podnoszenia: 3,3m
Wydajność: 3500l/h
Powierzchnia gąbki filtracyjnej (filtracja mechaniczna): 2100cm²
Objętość wkładów biologicznych: 5,9l
Pojemność kubła: 20l
Pobór mocy: 43W
Wymiary filtra (długość x szerokość x wysokość): 40 x 40 x 53cm

1. Czy ten kubełek faktycznie ma niecałe 6litrów na wkłady biologiczne ? Jak rozumiem objętość tych gąbek wszelakich nie jest tu wliczana....
2. Ponadto wyczytałem że w zestawie są węże:
Wąż elastyczny 4m o średnicy 24mm
Wąż 16/22mm, 1,5m
Ten pierwszy 24mm to jest średnica zewnętrzna czy wewnętrzna ?
--------
Arek
Adams2121
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2021, 11:01
Imię: Tomasz
Has thanked: 24 times
Been thanked: 11 times

Objętość na wkłady to 3 kosze wewnątrz. Dookoła są jeszcze gąbki. Ten filtr to zaje....y machaniak - ale do biologii ma właśnie tyle.

Można też wyrzucić kosz i zasypać go całego biologią - lecz wtedy jakiś solidny prefiltr będzie potrzebny - najlepiej w formie Hamburga - gąbka nie zda egzaminu - doprowadzi do braku zassanej wody, pracy na sucho i spalenia pompy finalnie.

Także do zbiornika tego typu sump lub panel na boku szkła będzie znacznie efektywniejszym rozwiązaniem.

2 - to chyba jest wewnątrz - pewności nie mam, w sobotę jak wrócę, mogę zmierzyć
Awatar użytkownika
AquaDreams
Posty: 84
Rejestracja: czwartek 18 mar 2021, 07:52
Lokalizacja: Tarchomin
Has thanked: 10 times
Been thanked: 6 times

Adams2121 pisze: czwartek 16 wrz 2021, 08:40 2 - to chyba jest wewnątrz - pewności nie mam, w sobotę jak wrócę, mogę zmierzyć
Jak możesz to zmierz też zewnątrz. Spotkałem się z opiniami że te węże nie są ... user friendly :)
--------
Arek
ODPOWIEDZ