Feed Pause - przerwa na karmienie

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika

falco
Posty: 875
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Feed Pause - przerwa na karmienie

#106 Post autor: falco » 02 lis 2018, 21:06

Żart, Kolego, żart, tak jak o blondynkach, tak teraz śmiało można opowiadać o blondynach (po przeczytaniu Twojego wpisu o włożeniu przerwy do kontaktu i czekaniu aż się sama zaprogramuje). :mrgreen:
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 1687
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 5 razy
Kontakt:

Re: Feed Pause - przerwa na karmienie

#107 Post autor: inerkoma » 02 lis 2018, 21:09

Wiem że żart - ja poprostu nic z nią nie robiłem, nie programowałem.

Pisane z Matplanety

Pozdrawiam
Konrad

Assidue addiscens ad senium venio

Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 1687
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 5 razy
Kontakt:

Feed Pause - przerwa na karmienie

#108 Post autor: inerkoma » 03 lis 2018, 20:21

Jedna uwaga - podejrzewam, że to lokalny problem u mnie, w chwili włączenia FP włącza mi się elektrozawór CO2. Kiedyś na "czasówce" miałem podłączony skimmer Eheima i w chwili jego włączenia uruchamiał się elektrozawór - podobne zjawisko. Nie mam jak aktualnie tego sprawdzić - podejrzewam, że podłączenie się pod dwa różne gniazdka mogłoby rozwiązać problem.
Pozdrawiam
Konrad

Assidue addiscens ad senium venio

Awatar użytkownika

radmac
Posty: 668
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 5 razy

Feed Pause - przerwa na karmienie

#109 Post autor: radmac » 03 lis 2018, 21:05

inerkoma pisze:Jedna uwaga - podejrzewam, że to lokalny problem u mnie, w chwili włączenia FP włącza mi się elektrozawór CO2. Kiedyś na "czasówce" miałem podłączony skimmer Eheima i w chwili jego włączenia uruchamiał się elektrozawór - podobne zjawisko. Nie mam jak aktualnie tego sprawdzić - podejrzewam, że podłączenie się pod dwa różne gniazdka mogłoby rozwiązać problem.
czytałem ostatnio o sondach ph. one działają generując napięcie w miliVoltach. cokolwiek w okolicy może wyindukować minimalne wachnięcie napięcia które zstanie zarejestrowane przez sterownik ph
"Szanse jedne na milion spełniają się w dziesięciu przypadkach na dziesięć" - Terry Pratchet

Awatar użytkownika

falco
Posty: 875
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Feed Pause - przerwa na karmienie

#110 Post autor: falco » 10 lis 2018, 13:51

Ciekawa sprawa z impulsem, w końcu powietrze od dawna nie jest ani "puste" ani czyste i jakby się bliżej (bardzo blisko) przyjrzeć, to okazało by się, że wygląda jak totalnie zapchana (w obie strony) 12 pasowa autostrada.

Zresztą tak samo jak bywa z alarmami w samochodach, kiedy np. w centrach miast są problemy aby je włączyć/wyłączyć, itd, itp.

U mnie jedyny minus, choć to nie wina urządzenia a... ryb, to fakt, że za każdym razem gdy filtry się ponownie włączają wszystkie w tym jednym, jedynym ułamku sekundy dostają jednego, jedynego nerwowego spazmu. Wygląda to analogicznie jak w sytuacji gdy kogoś przestraszymy np. głośnym klaśnięciem.

Gdyby pauza a właściwie filtry miały... miękki start, rybcie pewnie by nawet nic nie zauważyły. Hahaha.
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

radmac
Posty: 668
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 5 razy

Feed Pause - przerwa na karmienie

#111 Post autor: radmac » 10 lis 2018, 14:30

może czas uziemić akwarium...
"Szanse jedne na milion spełniają się w dziesięciu przypadkach na dziesięć" - Terry Pratchet

Awatar użytkownika

falco
Posty: 875
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Feed Pause - przerwa na karmienie

#112 Post autor: falco » 10 lis 2018, 14:59

Chyba nie chodzi o uziemienie, bo włączenie 1 filtra (osobno) czy choćby brzęczyka nie powoduje takiej reakcji, nie powoduje żadnej reakcji, jak dla mnie, to ewidentnie reakcja na nagły i głośny "strzał" włączanych na raz kilku urządzeń - przekaźnik w przerwie + parę filtrów + plusk wody.

Oczywiście mogę się mylić, ale z różnych obserwacji, tak, by wyglądało, zresztą tak samo reagują gdy np. przypadkiem puknę czymś w szafkę.
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2710
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 7 razy

Feed Pause - przerwa na karmienie

#113 Post autor: Wojtekxxx9 » 10 lis 2018, 15:11

O ile tobrze pamiętam dla takich urządzeń jest różnica jak je wepniesz. W każdym razie na przekaźnikach SSR jest zaznaczone który biegun gdzie ma iść. Spróbuj wyjąć, obrócić o 180° i włożyć ponownie.

Awatar użytkownika

falco
Posty: 875
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Feed Pause - przerwa na karmienie

#114 Post autor: falco » 11 lis 2018, 16:20

Wyjmę z kontaktu prawą a włożę lewą ręką... ;)
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2710
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 7 razy

Feed Pause - przerwa na karmienie

#115 Post autor: Wojtekxxx9 » 11 lis 2018, 16:25

falco, dla mnie i język możesz do gniazda wlozyc. Ale masz przewody, niebieski i brązowy. Jeden to faza (brązowy, L) a drugi neutralny. Dla przekaźników jest różnica który z nich przełączają mimo że Ty efektu nie widzisz.

Awatar użytkownika

falco
Posty: 875
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Feed Pause - przerwa na karmienie

#116 Post autor: falco » 11 lis 2018, 16:39

Ja wiem, że dzień inny niż wszystkie, ale... luz, luz, luz..., to przecież był żart... w skrzynkach bywa też żółty kabel... ;)

Powtarzam, że to nie chodzi o "prąd", nie chodzi o błędne działanie pauzy, bo działa jak najbardziej prawidłowo, tylko dźwięk i plusk na który moje rybcie jakiś czas temu zaczęły reagować z nerwem.

Podobnie bywa (choć akurat nie u mnie) z nagłym zapaleniem/zgaszeniem światła w pokoju gdzie są akwaria, wystarczy, że u ryb ławicowych 1 będzie lekko szalona i w ułamku sekundy wszystkie robią podobne głupoty (np. grupowy skok pod powierzchnię czy szaloną ucieczkę w zarośla), choć wcześniej przez kilka lat nic takiego nie miało miejsca.
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 2710
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Gocław/Trier
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 7 razy

Feed Pause - przerwa na karmienie

#117 Post autor: Wojtekxxx9 » 11 lis 2018, 17:21

Żółty z zielonym paskiem :-P
Ja jestem.spokojmy. Z Marszu Niepodległości wrócił to odpocząć muszę a nie stresować się :dance: :dance:

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Posty: 4344
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 41 razy
Został pochwalony: 29 razy
Kontakt:

Feed Pause - przerwa na karmienie

#118 Post autor: rhino » 11 lis 2018, 17:27

Wojtekxxx9 pisze:
11 lis 2018, 17:21
Z Marszu Niepodległości wrócił
:clap:
ratel

ODPOWIEDZ