Test pompy RO

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 23 razy

02 lut 2019, 13:24

1. teoretycznie membrany powinny miec zblizone/takie same parametry. ogranicznik przystosowany do membrany przed nim. i tak. tylko jeden ogranicznik.

2. czujnik niskiego cisnienia. sprzedawany czesto z pompka. czujnika wysokiego cisnienia nie potrzebujesz (chyba ze zbierasz wode do pojemnika z membrana)

3. nie zachecaj mnie :)
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2224
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

02 lut 2019, 13:49

Dzięki!
Mam chyba podobnie jak Ty że lubię pokombinować. Ten zestaw co robię to takie trochę rozpoznanie w boju będzie. Może kiedyś pomyślę o zestaw z baniakiem.
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 23 razy

02 lut 2019, 13:56

odradzam zestaw z baniakiem membranowym. Membrana działa jak ogranicznik na uzysku w pewnym momencie i obniża wydajnosc. lepiej lac do baniaka z 'otwartym' cisnieniem i stosowac inne sposoby odciecia zasilania (plywak, etc) a nie czujnik wysokiego cisnienia
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2224
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

02 lut 2019, 15:48

Czyli wiem co muszę mieć. Jako że rynek podzespołów do filtrów nie jest mi aż tak znany mam do Was prośbę żebyście (jeśli macie taką wiedzę) podzielili się doświadczeniami odnośnie producentów. Tak na prawdę chodzi mi głównie o pompę i membrany. Reszta nie jest chyba aż tak ważna, albo może inaczej - w reszcie nie specjalnie można coś pokombinować.
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 23 razy

02 lut 2019, 17:55

producent w normalnych pieniądzach jest jeden... ChRL... ja wzialem najtansza pompke do membran 50-75 GPD. a jak sie sprawdza to juz pisalem. i do tej pory dziala bz.
jedyne co zauwazylem - pierwsze ~0,5litra ma wieksza przewodniosc, z tendencja malejaca, tzn pierwsze mililitry to 200+ ppm a potem z kazdym ml coraz mniej. po pol litra idzie ~11 ppm.
dlatego kazde wieksze uruchomienie to najpierw plukanie 30~60 sek (bez ogranicznika) potem zalaczam ogranicznik i pol literka w kanal.
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2224
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

02 lut 2019, 22:01

Trochę przeglądam Allegro i Ali i w sumie towar ten sam. Z tą różnicą że na Allegro od ręki i 30% drożej.

Myślałem że będzie taniej ale chyba muszę liczyć się z wydatkiem 250-300. Wszystko co poniżej jest albo bez zasilacza albo bez zaworów czy złączek.

Wyboru nie ma jakiegoś dużego na Allegro i wstępnie wytypowałem coś takiego: https://allegro.pl/oferta/pompa-50-75gp ... 7662542326 Zastanawiałem się tylko czy wziąć ten model czy 100gpd. Różnica 30zł. Nie dużo, ale czy potrzeba.
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 23 razy

03 lut 2019, 17:10

ja brałem z osmoza(.)pl najtańszą. w zamówieniu stoi 50-100, w opisie na stronie 50-75.
membrany mam chyba 75gpd.
W sumie ciekawe jakby władować pompkę 75-100 w mój układ i zrobić porównanie.
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2224
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

03 lut 2019, 18:54

Ostatecznie kupiłem https://allegro.pl/oferta/kompletna-pom ... 4915047632 trochę kosztuje ale zobaczymy jaki będzie efekt. Pomimo że nie potrzebuję wody RO jakoś dużo to trochę irytuje mnie jak czekam na bańkę 5l kilkadziesiąt minut. Nie mówiąc już że leje masę wody w kanał. Jak przelewam zimna wodę to z membrany ledwo co kapie. Przy cieplejszej jest lepiej, ale też nie ma szału. Pewnie w tygodniu sprzęt dojdzie to coś podłączę.
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2224
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

03 lut 2019, 23:30

radmac, a jakie prezenty filtry stosujesz? 5 mic -> węgiel -> 1 mic? Czy coś jeszcze albo inaczej? Pytam bo w narurowcach w każdej Castoramie można kupić 1 mic, a te wkłady co ja mam to już większy problem. Najdokładniejsze jakie widziałem to 5 mic, a one z kolei koło kilkunastu do dwudziestu paru PLN kosztują. Trochę żałuję że od razu narurowcow nie kupiłem, ale w ich budowie mam wrażenie że wkłady nie są precyzyjnie umieszczane i mogą przepuszczać bokiem. Takie wrażenie, ale przez to kupiłem to co mam.
Może jak będę robił regał i na stałe filtry montował to zafunduje sobie takie rozwiązanie. W sumie koszt niewielki jak już będę miał pompki, złączki itp. tyle co korpusy.
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 23 razy

04 lut 2019, 07:00

GrandeOW pisze:
03 lut 2019, 23:30
5 mic -> węgiel -> 1 mic
dokładnie takie. w nanurowcach. komplet filtrów to jakieś 20+ zeta.
GrandeOW pisze:
03 lut 2019, 23:30
wkłady nie są precyzyjnie umieszczane i mogą przepuszczać bokiem
nie. widać to chociażby przy wymianie filtrów - korpus "wgniata" w filtrze uszczelnienie (5um i 1um) a w przypadku węgla jest uszczelka.
kłopotem może być umieszczenie wkładu centralnie w korpusie, ale są do tego specjalne ustrojstwa albo można to zrobić z trytytek.
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2224
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

09 mar 2019, 21:31

radmac, jakie u Ciebie są osiągi tego cuda z dwiema membranami? Jak możesz to byś sprawdził w jakiś czasie produkuje litra. Jakby Ci się chciało zmierzyć to sprawdź też temperaturę wody z kranu, bo ta akurat kolosalnie wpływa na wydajność.

Ja dziś wreszcie skończyłem składać zestaw. Znaczy porobiłem testy, bo zestaw już z 10 dni czekał złożony. Poukładam wyniki do kupy i wrzucę na forum. Myślę że jak ktoś będzie chciał to skorzysta.
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 23 razy

09 mar 2019, 21:42

+/- 60L/3h z wahaniami zależnymi od temp na zewnątrz. Wyniki TDS 11-13ppm. Ale pierwsze 0,5L puszczam do ścieku bo zaczyna od ppmów kranowych (~300) ale szybko spada.
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2224
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

09 mar 2019, 21:57

radmac pisze:
09 mar 2019, 21:42
+/- 60L/3h z wahaniami zależnymi od temp na zewnątrz. Wyniki TDS 11-13ppm. Ale pierwsze 0,5L puszczam do ścieku bo zaczyna od ppmów kranowych (~300) ale szybko spada.
Rozumiem że ustrojstwo podpięte wyłącznie pod wodę zimną? Ja dziś miałem 8st wodę i porównując wyniki z wodą ciepła 36st różnica niesamowita. Przy wodzie ciepłej uzyskiwałem 2 razy więcej RO w tym samym czasie.

Rozumiem że żadnej żywicy nie stosujesz po wyjściu z membran?

DanielP
Posty: 594
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 13 razy

09 mar 2019, 22:10

To normalne,że przy wyższej temperaturze wody szybciej uzyskamy większą ilość RO.
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2224
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 57 razy
Został pochwalony: 67 razy

09 mar 2019, 22:11

DanielP pisze:
09 mar 2019, 22:10
To normalne,że przy wyższej temperaturze wody szybciej uzyskamy większą ilość RO.
Zgadza się. Różnica jest bardzo duża. Przy wodzie 36st uzysk wody mam większy niż odpad.
ODPOWIEDZ