Test pompy RO

Awatar użytkownika

krasnal
Posty: 383
Rejestracja: 09 sty 2018, 10:03
Lokalizacja: Ulrychów/Wola
Imię: Sławek
Pochwalił: 2 razy
Został pochwalony: 6 razy

09 mar 2019, 22:53

GrandeOW pisze:
09 mar 2019, 21:57
porównując wyniki z wodą ciepła 36st
A czy cieplejsza(< 30 ^c) woda nie uszkodzi/zniszczy membrany?
Jak długo popracuje w takiej temp.?
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 1597
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 44 razy
Został pochwalony: 37 razy

09 mar 2019, 23:35

krasnal pisze:
09 mar 2019, 22:53
GrandeOW pisze:
09 mar 2019, 21:57
porównując wyniki z wodą ciepła 36st
A czy cieplejsza(< 30 ^c) woda nie uszkodzi/zniszczy membrany?
Jak długo popracuje w takiej temp.?
Zachowałem opakowanie i z tego co pamiętam to było na niej że maksymalna temperatura pracy membrany to 48st., ale dokładnie sprawdzę jutro. Nie zamierzam jakoś specjalnie gotować wody. Tak jak pisałem dziś robiłem testy i stąd ta ciepła woda.
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 969
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 16 razy

10 mar 2019, 00:44

GrandeOW pisze:
09 mar 2019, 22:11
Przy wodzie 36st uzysk wody mam większy niż odpad
i koszt także.
dodatkowo - uczono mnie gdzieś kiedyś, że z powodów zanieczyszczeń nie powinno się stosować wody ciepłej w celach konsumpcyjnych. Przekładam to też na cele akwarystyczne. dlatego też, podejrzewam, że 99% akwarystów jak i w ogóle posiadaczy instalacji RO korzysta z wody zimnej.
(ciekawostka - to jest główny powód tradycji dwóch oddzielnych kranów w UK)
Zimna - konsumpcyjne, ciepła - do mycia
GrandeOW pisze:
09 mar 2019, 21:57
żadnej żywicy nie stosujesz
nie stosuję. zresztą z tego co się orientuję, to te żywice nie spowalniają przepływu.

Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
GrandeOW pisze:
09 mar 2019, 23:35
maksymalna temperatura pracy membrany to 48st.,
podobno co jakiś czas organ zarządzający wodą może podnieść temperaturę w celach dezynfekcji...
Roma locuta, causa finita

DanielP
Posty: 384
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 15 razy
Został pochwalony: 6 razy

10 mar 2019, 07:24

Tak to już jest,że zawsze są jakieś koszty. Jeśli chcę w miarę szybko pozyskać wodę z RO to wykorzystuję ciepłą wodę. Oczywiście jej temperatura waha się w granicach dwudziestukilku stopni. Dzięki takiemu zastosowaniu mogę zaoszczędzić czasu a czas to pieniądz ;)
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3189
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 31 razy

10 mar 2019, 13:22

Czyli tak na logike robiac podlaczenie wody mozna wpiac w szereg grzalke przeplywowa tak z 500W przed wejsciem do filtra ro. Plus pompa podnoszaca cisnienie plus podwojna membrana.
Awatar użytkownika

ahr
Posty: 490
Rejestracja: 09 sty 2018, 17:59
Imię: Piotr
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 20 razy

10 mar 2019, 13:40

To już chyba trzeba by policzyć, czy nie taniej kupić w markecie demineralkę. :D
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3189
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 31 razy

10 mar 2019, 13:51

Dlaczego?
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 1597
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 44 razy
Został pochwalony: 37 razy

10 mar 2019, 14:20

Chce zebrać na spokojnie wyniki, ale na szybko wrzucę że przy ciepłej wodzie z pompą i dwiema membranami mam uzysk ok. 1l wody RO o przewodności 0 ppm na minutę.

Koszt zestawu jest bardzo duży. Pompa, membrany, żywica zerujaca wyniki, ale jak DanielP słusznie zauważył czas to też pieniądz, a w moim przypadku ja nie mam możliwości siedzieć przy filtrze i czekać po kilkadziesiąt minut przy bańce 5l a później podmieniać itp. Zakup większej ilości wody to też zabawa. Jazda do sklepu, wnoszenie do mieszkania z wygody odpada. Zdecydowałem się na taki zakup dla wygody.
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3189
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 31 razy

10 mar 2019, 14:39

Pompe i grzalke raz sie kupuje. Cala reszta to grosze. W dluzszej perspektywie oplacalne jest pewnie

DanielP
Posty: 384
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 15 razy
Został pochwalony: 6 razy

10 mar 2019, 15:57

Ja filtr RO podłączam pod baterię prysznicową i dlatego mam tam ciepłą wodę.
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 969
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 16 razy

10 mar 2019, 18:35


GrandeOW pisze: RO o przewodności 0 ppm ..., żywica zerujaca wyniki....
sie zdziwilem skad zero po membranach ale doczytalem do zywicy i juz wiem....
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 1597
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 44 razy
Został pochwalony: 37 razy

10 mar 2019, 18:52

Wojtekxxx9 pisze:
10 mar 2019, 14:39
Pompe i grzalke raz sie kupuje. Cala reszta to grosze. W dluzszej perspektywie oplacalne jest pewnie
Dla mnie na pewno tak, bo nawet jeśli cena wyższa to oszczędność czasu zdecydowanie to rekompensuje.

Ja mam podobnie jak DanielP, że podłączam się pod baterię prysznicową, a po powrocie do domu czasu na zajęcie prysznica mam niewiele. Oczywiście wszystko można przeżyć, ale było to dla mnie niewygodne.

Z innej beczki. Dziś udało mi się być na wycieczce w Filtrach Warszawskich. Ostatnio bardzo mocno reklamują Warszawską kranówkę. Ale gwarancję na jakość wody dają tylko na wodę zimną. Najprawdopodobniej woda ciepła też spełnia wymagania, ale jednak coś w nim może się znaleźć podczas podgrzewania. Na potrzeby akwarystyczne i użycia filtra RO myślę że jest ona również odpowiednią, bo przecież to co nawet by się w niej znalazło to zostanie oddzielone w domowych filtrach.
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Posty: 969
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 16 razy

10 mar 2019, 19:27


GrandeOW pisze:. Na potrzeby akwarystyczne i użycia filtra RO myślę że jest ona również odpowiednią, bo przecież to co nawet by się w niej znalazło to zostanie oddzielone w domowych filtrach.
uhm. [czarno_widze_mode] a potem bedzie trzeba membrany nowe kupować [/czarno_widze_mode]
znaczy tak ogólnie będzie pewnie ok, pytanie jaka i jak stara jest instalacja do wymiany ciepła z wody przemysłowej do zimnej. bo to z tego co rozumiem taka instalacja jest na ostatnim odcinku, czyli w budynku mieszkańca.
W poprzednim mieszkaniu miałem piecyk gazowy ... z miedzianym płaszczem (czy jak to zwał). Nawet nie chce sie domyślać jakie związki leciały z takiego piecyka ani co rosło w środku (miał naście lat).
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3189
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 13 razy
Został pochwalony: 31 razy

10 mar 2019, 19:38

Dlatego przeplywowa polecalem
ODPOWIEDZ