Filtr RO - wysokie parametry

Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1829
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Lokalizacja: Wola/Centrum
Imię: Jarek
Podziękował: 19 razy
Dziękuję: 98 razy

22 lut 2021, 20:55


GrandeOW pisze: Na filtruje przy 0,8MPa i widzę że membrany szybciej się zużywają.
A płuczesz membrany? Im wyższe ciśnienie pracy tym częściej trzeba płukać. U mnie pompa daje 5~6 bar ale mam automatykę płuczącą membrany i od czasu użycia automatyki przewodność wręcz spadła (5 ppm vs 13 wcześniej)

Ps. Pierwsze słyszę o rozpychaniu membrany przez ciśnienie? Masz źródło?

Wawariat

Wawariat.
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3729
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Podziękował: 123 razy
Dziękuję: 224 razy

22 lut 2021, 22:56

radmac pisze: 22 lut 2021, 20:55 A płuczesz membrany?
Przed każdym użyciem.
radmac pisze: 22 lut 2021, 20:55 Pierwsze słyszę o rozpychaniu membrany przez ciśnienie? Masz źródło?
Chodzi o to że przy dużym ciśnieniu woda bardzo napiera na membranę i przeciska "na siłę" większe "brudki" robiąc trwałe większe otworki w membranie.
Widziałem kilka opisów działania membran przy różnych ciśnieniach z jakimiś grafikami. Z tego co pamiętam dość łopatologicznie opisani to na reefhub'ie:
https://reefhub.pl/filtr-odwroconej-osmozy-czesc-2/

Całość tematyki filtra RO traktuje bardzo na chłopski rozum i ta teoria wydaje się być podparta logiką.

Jarzy
Posty: 1521
Rejestracja: 29 wrz 2019, 02:03
Imię: Paweł
Podziękował: 72 razy
Dziękuję: 41 razy

22 lut 2021, 23:34

Mały offtop-jak sprawdzić ciśnienie wody na wejściu?
Kolekcjoner wiader.
128l guardian: start 15.12.2019. Filtr Eheim 2073. Światło: Aquael Leddy Slim 80. Zupa: gupiki,inesski, pielęgnice boliwijskie, piskorki, kiryski, garbatki, razbory espei i klinowe, platki.
Awatar użytkownika

krasnal
Posty: 755
Rejestracja: 09 sty 2018, 10:03
Lokalizacja: Ulrychów/Wola
Imię: Sławek
Podziękował: 27 razy
Dziękuję: 21 razy

22 lut 2021, 23:40

Jarzy pisze: 22 lut 2021, 23:34 jak sprawdzić ciśnienie
https://allegro.pl/oferta/manometr-do-p ... 9313276751

tencin
Posty: 441
Rejestracja: 11 maja 2020, 19:42
Imię: Sebastian
Podziękował: 9 razy
Dziękuję: 99 razy

23 lut 2021, 00:52

Jarzy pisze: 22 lut 2021, 23:34 Mały offtop-jak sprawdzić ciśnienie wody na wejściu?
Powstrzymać się od tego... ;) Czemu? Zobacz poniżej. :)
GrandeOW pisze: 22 lut 2021, 22:56 przy dużym ciśnieniu woda bardzo napiera na membranę i przeciska "na siłę" większe "brudki"
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem. :)

W sieci wodociągowej maksymalne ciśnienie to 6 barów (zgodnie z normą). W praktyce przy nowych instalacjach miejskich może być nieco wyższe (może skoczyć w szczycie do 7-8 barów, choć nie powinno), ale to rzadkość, przeważnie jest niższe (zwłaszcza przy starych rurach). To ciśnienie jest ograniczone oporami instalacji (zawory, licznik, brudne rury itp.) a często również ogranicznikiem ciśnienia na wejściu do instalacji domowej. Taki ogranicznik instaluje się, bo komfortowe ciśnienie użytkowe to jakieś 2,5-3 bary. Gdybyś puścił sobie pełne 6 barów z kranu, to by ci strumień połamał palce przy myciu rąk (oczywiście przesadzam, ale tak naprawdę już 4,5 bara to za dużo i mycie rąk przestaje być komfortowym doświadczeniem).

Standardowa membrana osmotyczna 75 GPD musi dostać minimum 3 bary, żeby pokonać ciśnienie osmotyczne i zacząć filtrować z jakąś sensowną wydajnością. Wydajność membrany (czyli owo 75 GPD) jest podawana dla ciśnienia 4,14 bara. Maksymalne ciśnienie, z którym może pracować membrana, to jakieś 20-21 barów. To są dane z karty katalogowej takiej zwykłej, taniej, dostępnej powszechnie membrany 75 GPD. Tak więc nie ma bata, żeby ciśnienie w sieci wodociągowej uszkodziło membranę, jej zakres pracy jest o wiele szerszy niż możesz uzyskać. Raczej jest odwrotnie - zakłada się dodatkową pompę, żeby podnieść zbyt niskie ciśnienie sieciowe, przy którym membrana jest mało wydajna. Pompy podnoszące ciśnienie dla takich membran dają 4,8-5 barów.

Wyższe ciśnienie nie powoduje gorszej filtracji, tylko zwiększenie wydajności (oczywiście jeśli nie przekroczysz tych 20-21 barów, bo wtedy uszkodzisz membranę ale pewnie i tak wcześniej rozerwie instalację w innym punkcie, nawet się do 20 nie zbliżysz). Ciśnienie w domowych warunkach da Ci uzysk 5-15%. Jeśli podniesiesz je znacznie wyżej, to uzysk będzie większy, ale woda będzie nadal tak samo czysta. W przemysłowych filtrach RO do odsalania wody morskiej używa się tak wysokiego ciśnienia, że uzysk rośnie nawet do 75%, bez zmniejszenia stopnia odsolenia (odsolenie o 95-99%).
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3729
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Podziękował: 123 razy
Dziękuję: 224 razy

23 lut 2021, 07:36

tencin musimy pozostać przy swoich zdaniach. Ty teoretyzujesz na podstawie rzekomej karty katalogowej "zwykłej, taniej" membrany, a ja sprawdzałem w rzeczywistości i porównywałem wyniki (przy dostępnych środkach). Ja nie piszę o rozsadzeniu membrany, a o powolnym jej uszkadzaniu przez przepychany coraz to większy "brud", na co ma wpływ zwiększanie ciśnienia.

Gdyby membrana była tak odporna jak piszesz, a zwiększanie ciśnienia nie powodowało pogorszenia jakości (cyt: "Wyższe ciśnienie nie powoduje gorszej filtracji, tylko zwiększenie wydajności") to po co stosuje się takie a nie inne ograniczniki ścieku? Idąc tym tropem można założyć ogranicznik, który będzie praktycznie dławił wodę w membranie i tylko wyrzucać "muł" w kanał.

Na prostym obrazowym przykładzie:
Da się? Przy małej sile nie, ale przy dużej owszem, a to spowoduje trwałe uszkodzenie membrany i za następnym razem nie będzie już trzeba przykładać dużej siły.

Obrazek

tencin
Posty: 441
Rejestracja: 11 maja 2020, 19:42
Imię: Sebastian
Podziękował: 9 razy
Dziękuję: 99 razy

23 lut 2021, 09:42

GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 07:36 musimy pozostać przy swoich zdaniach
Nie mam zamiaru przekonywać Cię na siłę. :)
Mimo to skomentuję, niech inni mają wybór komu wierzyć.
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 07:36 teoretyzujesz na podstawie rzekomej karty katalogowej
Proszę bardzo, oto karta: https://sklep.osmoza.pl/membrana-osmoty ... -1337.html
Czytasz moje posty od dawna, powinieneś już zauważyć, że zawsze jestem gotowy podać źródła z których czerpię informacje, nie wydłubuję sobie danych z nosa. Proszę więc, nie obrażaj mnie hasłami typu "teoretyzujesz" albo "rzekome".
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 07:36 Gdyby membrana była tak odporna jak piszesz, a zwiększanie ciśnienia nie powodowało pogorszenia jakości [...] to po co stosuje się takie a nie inne ograniczniki ścieku?
Prosta analogia. Ogranicznik działa jak opornik w dzielniku napięcia. Masz w układzie dwa opory - jeden na membranie, drugi na ograniczniku. Opór membrany jest zależny od gradientu stężeń między "brudną" i "czystą" stroną membrany (większy gradient to większe ciśnienie osmotyczne, które musisz pokonać, żeby membrana działała) a ogranicznik dobrany jest tak, żeby zapewnić ciśnienie na membranie, umożliwiając jednocześnie odprowadzenie odpadu. Jak zwiększysz ciśnienie na wejściu, to zwiększy się PROPORCJONALNIE ciśnienie na membranę i na ogranicznik.
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 07:36 Idąc tym tropem można założyć ogranicznik, który będzie praktycznie dławił wodę w membranie i tylko wyrzucać "muł" w kanał.
Zgadza się. Dokładnie tak to działa. Tyle, że zwiększenie oporu na ograniczniku spowoduje zmniejszenie przepływu odpadu, więc stężenie soli w odpadzie będzie rosło. To spowoduje, że zwiększy się ciśnienie osmotyczne, które będziesz musiał pokonać, zwiększając ciśnienie na membranę. Zrobi się błędne koło. Ogranicznik nie zwiększy ciśnienia powyżej wejściowego, on je tylko dzieli. Nawet całkowite zatkanie odpływu nie da ciśnienia większego niż masz w sieci a rosnące stężenie po stronie "brudnej" w końcu spowoduje, że membrana przestanie filtrować, bo ciśnienie wody i ciśnienie osmotyczne się zrównoważą. To jest powód, dla którego daje się "taki a nie inny" ogranicznik - jest dobrany tak, żeby ustalić maksymalne ciśnienie robocze membrany (maksymalne względem ciśnienia wejściowego), bez zbyt dużego podnoszenia stężenia roztworu po "brudnej" stronie membrany.
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 07:36 Ja nie piszę o rozsadzeniu membrany, a o powolnym jej uszkadzaniu przez przepychany coraz to większy "brud"
Najwyraźniej wydaje Ci się, że membrana to takie bardzo gęste sitko, przez które można coś na siłę przepchnąć. Otóż tak nie jest. Membrana to błona półprzepuszczalna, jej zasada działania jest zupełnie inna, nie da się przez nią niczego "przepchnąć" na siłę bez jej uszkadzania. Zbyt wysokie ciśnienie może membranę uszkodzić, ale jak pisałem wcześniej nie osiągniesz ciśnienia 20 barów a do takiej wartości będzie ona normalnie pracowała trzymając parametry. Patrz "rzekoma" karta katalogowa powyżej.
Awatar użytkownika

duch amazonski
Posty: 1775
Rejestracja: 25 maja 2018, 21:43
Lokalizacja: LUBLIN
Imię: DAREK
Podziękował: 251 razy
Dziękuję: 93 razy

23 lut 2021, 10:21


tencin
Posty: 441
Rejestracja: 11 maja 2020, 19:42
Imię: Sebastian
Podziękował: 9 razy
Dziękuję: 99 razy

23 lut 2021, 11:12

duch amazonski, dzięki, to potwierdza dokładnie to, co napisałem. :)
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3729
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Podziękował: 123 razy
Dziękuję: 224 razy

23 lut 2021, 17:52

tencin pisze: 23 lut 2021, 09:42 Proszę więc, nie obrażaj mnie hasłami typu "teoretyzujesz" albo "rzekome".
Przez myśl mi nie przeszło, żeby kogokolwiek obrażać i że możesz się obrazić :???:

Przy całym szacunku, ale zamieszczona "karta katalogowa" jest niczym innym jak informacją handlową, wydaną przez sprzedawcę?, producenta czy dystrybutora i przynajmniej ja nie brałbym tego na poważnie, ale "niech inni mają wybór komu wierzyć". Zostawmy już to. Jaka karta każdy widzi.

Bardzo ładnie wytłumaczyłeś jak działa membrana. Myślę, że teoria (bez teoretyzowania) jest już znana.
Stawiam flaszkę jak podłączysz wspomnianą membranę za kilkadziesiąt złotych pod 2,1 Mpa, przelejesz przez nią sporo wody i jej nie uszkodzisz, a uzyskana woda będzie czysta i trzymała początkowe parametry (jak przed podłączeniem wysokiego ciśnienia).
A przecież zgodnie z kartą katalogową membrana ma działać średnio przez 3 lata przy takim ciśnieniu (dlaczego akurat 3 lata, a nie 5 albo 10, skoro membrana się nie niszczy podczas użytkowania?). Wiele można by pisać odnośnie wyników z karty katalogowej - np. o żywotności w aspekcie teorii, o której piszesz, ale po co.

Mogę pozostać przy swoim zdaniu i bardzo mi z tym dobrze. Ja odnoszę się do swojej praktyki. Wiem, że to o czym piszę sprawdziłem osobiście lejąc dziesiątki/setki litrów wody przy różnych ciśnieniach (od 0,2MPa do 1Mpa). Wiem, że przy użytkowaniu membrany przy wysokim ciśnieniu uzysk jest gorszej jakości. Wiem również, że jeśli wrócę do ciśnienia niższego (po dłuższym czasie użytkowania membrany pod wysokim ciśnieniem) uzysk będzie gorszej jakości niż początkowo (przez "wejściem" na wysokie ciśnienia). Teoria teorią, a praktyka praktyką.

tencin
Posty: 441
Rejestracja: 11 maja 2020, 19:42
Imię: Sebastian
Podziękował: 9 razy
Dziękuję: 99 razy

23 lut 2021, 18:36

GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 17:52 rzez myśl mi nie przeszło, żeby kogokolwiek obrażać i że możesz się obrazić
Luz, to był zwrot retoryczny, nie uraziłeś mojej dumy. ;)
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 17:52 zamieszczona "karta katalogowa" jest niczym innym jak informacją handlową, wydaną przez sprzedawcę
Global Water jest producentem tej membrany. Nawet jeśli w praktyce podzlecają komuś produkcję, to kart katalogowa z parametrami jest ich odpowiedzialnością i nawet podają, dla jakich parametrów pracy były robione pomiary.
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 17:52 zgodnie z kartą katalogową membrana ma działać średnio przez 3 lata przy takim ciśnieniu [...] skoro membrana się nie niszczy podczas użytkowania [...] Wiele można by pisać odnośnie wyników z karty katalogowej - np. o żywotności w aspekcie teorii, o której piszesz, ale po co.
Przeczytałeś co jest napisane w tej karcie? Bo tam jest napisane, dla jakich warunków testowych podali parametry. Jest też przypis mówiący, że maksymalny czas pracy zależy od warunków.
Kto twierdził, że membrana się nie niszczy? Bo ani nie ja, ani nie producent. Pewnie, że się niszczy. Jak wszystko.
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 17:52 Ja odnoszę się do swojej praktyki. Wiem, że to o czym piszę sprawdziłem osobiście lejąc dziesiątki/setki litrów wody przy różnych ciśnieniach
Nie jesteś jedyny, który ma praktykę. ;)
Do podmian i uzupełnień zużywam około 100L RO tygodniowo. Ponad 5000L RO rocznie. Od 1,5 roku ta sama membrana (dokładnie ta, o której rozmawiamy) pracująca pod ciśnieniem 5 barów. Od 1,5 roku mam na wyjściu z membrany około 20ppm, po przejściu przez złoże DI około 3ppm.
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3729
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Podziękował: 123 razy
Dziękuję: 224 razy

23 lut 2021, 19:35

tencin pisze: 23 lut 2021, 18:36 Do podmian i uzupełnień zużywam około 100L RO tygodniowo. Ponad 5000L RO rocznie. Od 1,5 roku ta sama membrana (dokładnie ta, o której rozmawiamy) pracująca pod ciśnieniem 5 barów. Od 1,5 roku mam na wyjściu z membrany około 20ppm, po przejściu przez złoże DI około 3ppm.
No i jak ta praktyka ma się do wysokiego ciśnienia rzędu 1MPa czy deklarowanych przez producenta 2,1MPa? Bo ja odnośnie takiej praktyki się odnoszę (1MPa).
tencin pisze: 23 lut 2021, 18:36 Przeczytałeś co jest napisane w tej karcie? Bo tam jest napisane, dla jakich warunków testowych podali parametry. Jest też przypis mówiący, że maksymalny czas pracy zależy od warunków.
Gdybym nie czytał nie pisałbym że "Wiele można by pisać odnośnie wyników z karty katalogowej - np. o żywotności w aspekcie teorii, o której piszesz":

W moim odczuciu zawarte w karcie dane kłócą się z tym o czym Ty piszesz:

Twój wcześniejszy wpis odnoście ogranicznika wskazuje na to, że właściwie można zdławić ogranicznik co spowoduje zwiększenie ciśnienia (praktycznie aż do osiągnięcia ciśnienia statycznego) i "zagęszczenie" wody, a jedynym skutkiem ubocznym jest to, że ciśnienia się wyrównają i membrana nie będzie pracować (że później się niby membranę przeplucze i все в порядке, bo przecież do 20 barów membrana będzie pracowała normalnie trzymając parametry).

Producent zaś pisze wprost, że żywotność membrany zależy od wody wejściowej.

Jaka więc różnica czy puszczę muł z kranu czy wytworzę muł za sprawą wzrostu ciśnienia? Efekt jest taki że skracam żywotność membrany.

Tak więc podtrzymuję zdanie odmienne od Twojego - skoro jakość wody w kranie jest constans (przy niskim i wysokim ciśnieniu) to powodem niszczenia membrany może być ciśnienie wejściowe.
Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 5384
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Podziękował: 89 razy
Dziękuję: 223 razy
Kontakt:

23 lut 2021, 19:54

Panowie - jedno jest pewne. Kiedyś obaj, ja z resztą też będziemy musieli wymieć membrany bo nie są one wieczne :D
A bleak garden to cry When my inamorato died...

tencin
Posty: 441
Rejestracja: 11 maja 2020, 19:42
Imię: Sebastian
Podziękował: 9 razy
Dziękuję: 99 razy

23 lut 2021, 20:45

GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 19:35 No i jak ta praktyka ma się do wysokiego ciśnienia rzędu 1MPa czy deklarowanych przez producenta 2,1MPa?
Ja się odnoszę do tego, od czego zaczęła się dyskusja. ;)
Człowiek ma problem ze złymi parametrami. Membranę ma podłączoną pod kran, bez dodatkowych pomp podnoszących ciśnienie. Ja używam pompy, która daje ciśnienie pewnie ze 2 razy większe, niż on ma w kranie. Ty sugerujesz, że to ciśnienie mogło mu uszkodzić membranę. Ja twierdzę, że to niemożliwe, zwłaszcza jeśli spojrzy się na parametry pracy membrany dopuszczone przez producenta.
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 19:35 Twój wcześniejszy wpis odnoście ogranicznika wskazuje na to, że właściwie można zdławić ogranicznik co spowoduje zwiększenie ciśnienia (praktycznie aż do osiągnięcia ciśnienia statycznego) i "zagęszczenie" wody, a jedynym skutkiem ubocznym jest to, że ciśnienia się wyrównają i membrana nie będzie pracować (że później się niby membranę przeplucze i все в порядке, bo przecież do 20 barów membrana będzie pracowała normalnie trzymając parametry).
Ale tak właśnie jest... :P Dokładnie to opisano w artykule wklejonym przez duch amazonski, w ten sposób pracują instalacje typu dead-end... ;)
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 19:35 Producent zaś pisze wprost, że żywotność membrany zależy od wody wejściowej.
I to też jest prawda. :) Żywotność zależy od twardości wody wejściowej i ciśnienia roboczego. Ja tego nie neguję. Ja neguję twierdzenie, że wyższe ciśnienie (w granicach roboczego) "przepycha" przez membranę jakieś "brudy" i to ją uszkadza. Twierdzę że nie, bo nie tak działa błona półprzepuszczalna. Membrana ma żywotność, bo się zużywa - błona z czasem traci swoje właściwości. Jeśli filtrujesz twardszą wodę albo używasz wyższego ciśnienia, to zużywa się szybciej i tyle. Nic jej nie uszkadza przez "przepychanie" jakichś "brudów". Twój opis sugeruje, jakoby te "brudy" robiły w membranie jakieś trwałe dziury czy coś takiego. No więc ja twierdzę, że nic takiego nie ma miejsca. ;)
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 19:35 Jaka więc różnica czy puszczę muł z kranu czy wytworzę muł za sprawą wzrostu ciśnienia? Efekt jest taki że skracam żywotność membrany.
W pełni się zgadzam. Skracasz żywotność ale NIE USZKADZASZ jej przez jakieś "przepychanie brudów". :)
GrandeOW pisze: 23 lut 2021, 19:35 Tak więc podtrzymuję zdanie odmienne od Twojego - skoro jakość wody w kranie jest constans (przy niskim i wysokim ciśnieniu) to powodem niszczenia membrany może być ciśnienie wejściowe.
Kończmy dyskusję, bo nie ma sensu. Ja wiem, że nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonywany. Od dawna odpowiadam tak naprawdę nie Tobie, tylko całej reszcie czytających (w sumie chyba o tym wspomniałem już wcześniej). Niech sobie wybiorą punkt widzenia. Żeby np. Jarzy nie musiał się zastanawiać, czy zakładać miernik ciśnienia, bojąc się, że mu uszkodzi membranę. Przyzna Ci rację to pewnie założy.

Słowo na koniec. Nigdzie nie spotkałem się z opinią, że wzrost ciśnienia powoduje gorszą jakość RO. Teoria to potwierdza. Instalacje przemysłowe też. Producenci membran również. W sprzedaży są pompy do podnoszenia ciśnienia w instalacji RO i stosuje się je powszechnie a ich użycie nie powoduje, że woda wychodzi "gorsza". Moje doświadczenie też to potwierdza. Ty ignorujesz to wszystko, bo Twoje doświadczenie jest odwrotne do wszystkiego, co przed chwilą napisałem. Mi to nie przeszkadza, bo w sumie co mnie interesuje jak filtrujesz wodę i jak dbasz o membrany. :)

Pozwolę sobie jeszcze dopisać słowo o tych "brudach". Błona półprzepuszczalna nie działa jak sitko, o czym już pisałem. Te "brudy" to pojedyncze jony. Membrana potrafi odfiltrować rozpuszczoną w wodzie sól kuchenną (NaCl), która rozpuszczając się dysocjuje do jonów Na+ i Cl-. Błona działa tak sprytnie, że potrafi przepuścić cząsteczkę wody składającą się z 3 atomów a zatrzymać sód, zdysocjowany do jonów jednoatomowych. Tak nie działa żadne sito i żadne nie ma tak małych otworów. Nie istnieją żadne "brudy", które ciśnienie przeciska przez membranę mechanicznie.
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3729
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Podziękował: 123 razy
Dziękuję: 224 razy

23 lut 2021, 22:40

tencin pisze: 22 lut 2021, 22:56 Ja wiem, że nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonywany.
tencin, ja nie jestem osobą, która zostaje przy swoim z klapkami na oczach. Na początku napisałem: "Całość tematyki filtra RO traktuje bardzo na chłopski rozum", bo wszystkie zjawiska w tym np. działanie membrany staram się obrazować. Zauważ że wszędzie w swoich odpowiedziach pisałem w cudzysłowie słowa syf czy brud czy przeciska. Tak to sobie właśnie obrazuję na podstawie wiedzy która przeczytałem. Obrazowo membranę widzę jak sito z mikroskopijnymi otworami (tak jak napisałeś). Opieram to na tym co wyczytałem na reefhub'ie w przywołanym temacie (być może te osoby też nie mają racji) i nie tylko tam (bo tak właśnie było to przedstawione). I o ile jestem w stanie się zgodzić, że nie obrazowe "przepychanie" jest powodem szybszego uszkodzenia membrany, to nie jestem w stanie się zgodzić z tym że ciśnienie nie ma wpływu na uszkodzenie membrany (Ty powiesz że zużycie, dla mnie to uszkodzenie - jak lodówka Ci przestanie działać po kilku latach to mówisz że się zużyła czy zepsuła/uszkodziła - kwestia nazewnictwa efekt ten sam). Z pełną determinacją próbowałeś mnie przekonać, że ciśnienie nie ma na wpływu na jakość uzysku, a sam na koniec przyznaleś że ma: "W pełni się zgadzam. Skracasz żywotność...". Czym się będzie objawiało "skracanie żywotności"?. Może się mylę ale membrana to nie żarówka, która albo świeci, albo nie. Szybsze zużycie membrany np. przez zbyt wysokie ciśnienie będzie objawiało się niczym innym jak gorszej jakości uzyskiem.
tencin pisze: 23 lut 2021, 20:45Ty ignorujesz to wszystko, bo Twoje doświadczenie jest odwrotne do wszystkiego, co przed chwilą napisałem.
Równie dobrze mogę napisać że działa to w drugą stronę. Gdybym ignorował to bym nie poświęcał czasu na czytanie i pisanie i zrozumienie pewnych kwestii. Jak już pisałem kilkukrotnie robiłem próby na różnych membranach, na różnych ciśnieniach i wyniki mam jakie mam (wyższe ciśnienie gorsze RO). Mam ślepo zaufać temu co piszesz (bo tak mówi teoria) pomimo temu co widzę w domu? Zakryć miernik i wmówić sobie że jest 20ppm? Toć to absurd. Przedstawiam swoje spostrzeżenia w temacie i tyle, a że są odmienne to cóż..
ODPOWIEDZ