to u mnie było inaczej, tj około 5 chf. Leciał gaz to pokrętła szarego dalej nie rozkręcałem - czy to był błąd?
Uszkodzony zaworek precyzyjny?
-
- Imię: Tomek
- Podziękował: 123 razy
- Dziękuję: 224 razy
Ja powiem szczerze nie wiem jakie mam mniejsze ciśnienie na reduktorze (po redukcji) bo mam zepsuty mechanicznie zegar, ale to ciśnienie nie jest tak na prawdę ważne jeśli nie używasz zaworu precyzyjnego za reduktorem. Jeśli używasz zaworku to musi być wystarczające, żeby zaworek mógł się "wykazać"
-
- Imię: Tomek
- Podziękował: 123 razy
- Dziękuję: 224 razy
No właśnie dlatego pytam i napisałem że nie wykluczam że sam go uszkodziłem.
Mam gdzieś w pudełku jeszcze jeden Camozzi i tym razem zrobię właśnie tak, żeby tego strzału nie było. Kiedyś widziałem taki film na YT i tam było powiedziane jak krowie na rowie:
- Zakręć wszystkie zawory (w przypadku reduktora gwint lewy)
- Odkręcaj zawory od największego do najmniejszego: butla, reduktor, zawór.
Nie wiem jak doszło do uszkodzenia precyzyjnego zaworu u mnie ale może odpaliłem reduktor jak zaworek był otwarty. To już było jakiś czas temu i nie mam bladego pojęcia kiedy doszło do uszkodzenia.
-
- Imię: Sławek
- Podziękował: 27 razy
- Dziękuję: 21 razy
Końcówka gazu - przy tych reduktorach
dzieje sie coś dziwnego - strzał i nagle
wali gaz bez opamiętania .
Zakręć butlę , reduktor i precyzyjny ,
Odkręć butle - następnie reduktor do 2- 3 (czerwone) - precyzyjny żądana wartość .
W moich butlach to pomagało = może i u Ciebie to zadziała.
-
- Imię: Waldek
- Podziękował: 53 razy
- Dziękuję: 46 razy
mam też camozzi i leży w czeluściach akwariowego złomu... obecnie mam komplet Aquario i naprawdę nie mam problemów ze sprzętem (sic... aby nie zapeszyć). Wcześniej kupiłem od "my frendsów" zaworek Wyin i był rewelacyjny bez żadnych problemów z regulacją.
-
- Imię: Jarek
- Podziękował: 19 razy
- Dziękuję: 98 razy
Mam camozzi od 6 lat. Ostatni raz ustawiałem z 4 lata temu. Ale z drugiej strony przy sondzie/kontrolerze pH to zaworek precyzyjny jest trochę dekoracyjnie
Wawariat
Wawariat
Wawariat.