Oase Biomaster Thermo 250 - TEST

Jak skutecznie filtrować wodę w akwarium
Awatar użytkownika

Pawelwaw
Posty: 275
Rejestracja: 09 sty 2018, 21:43
Imię: Paweł
Został pochwalony: 22 razy

11 maja 2019, 14:58

Adams2121 pisze:Czy na pewno jest to do wersji 500 ?
Jeśli Tak to biorę - cena dobra .
Wysyłka ? Czy możliwy odbiór na WDA .
Ew gdzie wysłać $$$$$
PW

Wysłane z mojego LG-V30 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2556
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 28 razy
Został pochwalony: 43 razy

12 maja 2019, 12:30

cinek1916 pisze:
10 maja 2019, 17:31
boro1 pisze:
10 maja 2019, 16:31
zdaje się to nie jest najlepsza cena jaka może być. Pierwsza lepsza oferta z allegro:
Allegro: 642zł
mcten: 609zł

Może ja liczyć nie umiem ale wychodzi mi, że u Marcina taniej.
Jak dałbym głowę, że widziałem 709 to pewnie bym bez głowy teraz chodził :)
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

Pawelwaw
Posty: 275
Rejestracja: 09 sty 2018, 21:43
Imię: Paweł
Został pochwalony: 22 razy

12 maja 2019, 12:59

Tylko pamiętajcie, ze w tych dobrych cenach są tylko:


3x Oase Biomaster Thermo 250
1x Oase Biomaster Thermo 350
1x Oase Biomaster Thermo 600

Kto pierwszy ten lepszy :) Zapraszamy :)

Wysłane z mojego LG-V30 przy użyciu Tapatalka


mcten
Posty: 28
Rejestracja: 11 sty 2018, 10:59
Imię: M
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 5 razy

13 maja 2019, 12:56

350tki już nie ma.
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Posty: 10162
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 581 razy
Został pochwalony: 234 razy
Kontakt:

15 gru 2019, 13:35

ratel
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Posty: 10162
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 581 razy
Został pochwalony: 234 razy
Kontakt:

17 sty 2020, 08:44

No i strzelił rok od mojej przesiadki na Oase :)

Co się zmieniło? Nic!
Nie widzę wad tego filtra.
Pomijając nieco większą głośność w stosunku do Eheim 2228.

Dodano po 30 minutach 15 sekundach:
Pawelwaw i mcten wspominali coś o nowej wersji filtrów BioMaster, ale niestety nie potrafię na ten temat nic znaleźć.

Panowie, coś już wiadomo?
ratel
Awatar użytkownika

Pawelwaw
Posty: 275
Rejestracja: 09 sty 2018, 21:43
Imię: Paweł
Został pochwalony: 22 razy

17 sty 2020, 10:11

Tak, nowe filtry były od lipca w sprzedaży. Co się zmieniło - został dodany kanał odpowietrzenia wirnika oraz kratka na górnym koszu i w wersji Thermo, grzałka ze szkła kwarcowego. Same filtry się nie zmieniły i prędko się nie zmienią.

Wysłane z mojego LG-V30 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
rhino
Posty: 10162
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 581 razy
Został pochwalony: 234 razy
Kontakt:

17 sty 2020, 10:15

Pawelwaw pisze:
17 sty 2020, 10:11
kratka na górnym koszu
Ta kratka jest do kupienia?
ratel

Sahani
Posty: 11
Rejestracja: 24 lut 2020, 15:40
Imię: Dawid

24 lut 2020, 15:41

Chłopaki mam pytanko. Do akwarium 160 l potrzeba tak dużego filtra jaki mam Aquael ultramax 2000 czy to przerost formy ?. Mam jeszcze kupiony ale nie uruchomiony oasis 250 i zastanawiam się czy nie wymienić aquaela na ten mniejszy , zgrabniejszy . Jak sądzicie ?

Wysłane z mojego ASUS_I001DE przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 1191
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 39 razy
Został pochwalony: 31 razy

24 lut 2020, 16:09

Dobra mam jedną wadę tego/mojego biomastera. W mojej szafce mam 64 cm wysokości. Aby wyjąć prefiltr muszę wystawić filtr z szafki :oops: a wielkie i ciężkie bydle jest do wyciągnięcia.

PS. 1
Dzięki rhino, za wczorajszą poradę. :lol:
PS. 2
Tylko u mnie działa 600 :45:
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Posty: 10162
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 581 razy
Został pochwalony: 234 razy
Kontakt:

24 lut 2020, 16:18

JJP2 pisze:
24 lut 2020, 16:09
Aby wyjąć prefiltr muszę wystawić filtr z szafki
Rób to co ja. Przechylaj do siebie i wyciągaj prefiltr :)

Dodano po 2 minutach 48 sekundach:
Sahani pisze:
24 lut 2020, 15:41
przerost formy ?
Zdecydowanie.

Odpal sobie tego Oase.
ratel
Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 1191
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 39 razy
Został pochwalony: 31 razy

24 lut 2020, 17:06

rhino pisze:
24 lut 2020, 16:21
Rób to co ja. Przechylaj do siebie i wyciągaj prefiltr
Ha. Taki cwany też byłem. Za duże odchylenie. Leje się woda.
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ

Sahani
Posty: 11
Rejestracja: 24 lut 2020, 15:40
Imię: Dawid

24 lut 2020, 18:12

Ok wymienię ten filtr na Oase a Aquael pójdzie w odstawke. Jaka jest deszczownicy w zestawie w Oase bo nie bardzo widzę rułke z deszczownicą. (Oase kupiłem lekko używany)

2. Czy polecacie dokładać grzałkę do tego filtra ? I jak to się dzieje,że przez nią nic nie wylewa ?

3. Czy macie jakiekolwiek obawy o wycieki z tego filtra ?

Wysłane z mojego ASUS_I001DE przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 1191
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 39 razy
Został pochwalony: 31 razy

24 lut 2020, 19:21

Sahani pisze:
24 lut 2020, 18:12
2. Czy polecacie dokładać grzałkę do tego filtra ? I jak to się dzieje,że przez nią nic nie wylewa ?
Przekonałem się do thermo filtrów. Mniej graciarni w akwarium. W przypadku OASE Thermo trzeba przestrzegać zaleceń podczas rozkładania-składania filtra (przypadłością było/jest pękanie grzałek podczas demontażu głowicy z zamontowaną w głowicy grzałką - nikt się do tego nie przyzna prawie bo gwarancja ale tak jest).
Sahani pisze:
24 lut 2020, 18:12
3. Czy macie jakiekolwiek obawy o wycieki z tego filtra ?
Zachowaj podstawowe zasady eksploatacji ujęte w instrukcji oraz nie zapomnij o smarowaniu uszczelek gumowych smarem silikonowym (popatrz na forum o tym i nie wierz ignorantom, że nie trzeba :45: ) i będzie Pan zadowolony.
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika

asheka
Posty: 2388
Rejestracja: 07 sty 2018, 21:57
Imię: Joanna
Pochwalił: 46 razy
Został pochwalony: 34 razy

24 lut 2020, 19:29

A może ktoś wie, gdzie można kupić części zamienne? Jakimś cudem zniszczyłam ( lub już dostałam uszkodzoną) małą uszczelkę przy tubie prefiltra. Taką prostokątną. Przeszukałam polskie internety i nic. Posucha.
"Kobietom zawsze zostaje pół cebuli, niezależnie od rodzaju potrawy, cebuli, ani kobiety."
"Potworny regiment" T. Pratchett
ODPOWIEDZ