Eheim StreamOn 4000+

Jak skutecznie filtrować wodę w akwarium
Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Posty: 3793
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 41 razy
Został pochwalony: 84 razy
Kontakt:

05 lip 2019, 12:08

Wojtekxxx9 pisze:
05 lip 2019, 11:08
No wlasnie ja o cyrkulatorach myske wkasnje pod kątem akwarium roślinnego
To się jakoś nie wyklucza szczególnie tj. cyrkulator i akwarium roślinne.W moim akwarium jego głównym zdaniem będzie kierowaniu wody i syfu z dna w stronę prefiltra na 2228
Spell it Out

DanielP
Posty: 708
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 22 razy
Został pochwalony: 15 razy

05 lip 2019, 12:23

Moim zdaniem cyrkulatory sprawdzają się w prawie jak nie we wszystkich "typach" zbiorników.
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3307
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 39 razy

05 lip 2019, 12:25

Wiem, ze sie nie wyklucza. Ba, powiem wiecej. Mogą pewnie filtry zastapic. Problem tylko taki, ze jak wiesz, rosliny bardzo mocno wyhamowyja prad wody. Dobrze to widac przy filtrze. E1501 przy wylocie kladzie rosliny, ale pol metra dalej woda juz ledwo płynie. Stad moje zainteresowanie cyrkulatorami.
Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Posty: 3793
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 41 razy
Został pochwalony: 84 razy
Kontakt:

05 lip 2019, 12:41

Wojtekxxx9, możesz dać JVP - 201 - widziałem ten cyrkulator w akcji, myślę, że najbliżej rosnące rośliny mogło by wyrwać z podłoża. Jeszcze pewnie zależy które :D
Spell it Out
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3307
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 39 razy

05 lip 2019, 12:53

inerkoma, no wlasnie. A nie chce ich wyrywac. Maja ladnie rosnac :-)
Myslalem o dwóch slabszych cyrkulatorach po przekatnej ewentualnie do tego deszczownica wzdłuż calego dluzszego boku :-)

Jak Ci temat zasmiecam, to przenies :-)
Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Posty: 3793
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 41 razy
Został pochwalony: 84 razy
Kontakt:

05 lip 2019, 13:25

Wojtekxxx9 pisze:
05 lip 2019, 12:53
Jak Ci temat zasmiecam, to przenies :-)
Luz - nie zaśmiecasz - jesteśmy dalej w temacie cyrkulatorów. Swoją drogą - w trakcie poszukiwań przewija się głównie Tunze, Hydor, Jebao i JVP. Są niby jakieś inne ale głównie ludzie używają JVP (pewnie ze względu na cenę). Bardzo mało osób używa tych StreamON lub zwyczajnie ja nie trafiłem na takie wątki. Myślę że gdybyś chciał użyć dwóch takich cyrkulatorów w 300l to spokojnie dadzą radę. No chyba że szukasz czegoś do 540l ?Niestety cena nowego przynajmniej dla mnie jest dość wysoka dlatego rozglądałem się za używanymi. Mi akurat trafiła się praktycznie w stanie idealnym. Wcześniej pracowała w "morszczynie" więc jedynie co musiałem zrobić to ją wyszorować i odkazić.
Spell it Out
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3307
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 39 razy

05 lip 2019, 13:34

Ja bede ograniczony do tych, ktorymi mozna sterowac zewnetrznie. Gdzies mam opis jakiego sterowania wymagają
Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Posty: 3793
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 41 razy
Został pochwalony: 84 razy
Kontakt:

05 lip 2019, 13:56

Wojtekxxx9 pisze:
05 lip 2019, 13:34
Ja bede ograniczony do tych, ktorymi mozna sterowac zewnetrznie. Gdzies mam opis jakiego sterowania wymagają
Z gotowców to na pewno Jebao RW 4 i inne z tej "rodziny" ale domyślam się, że chcesz zrobić swój sterownik.
Spell it Out
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3307
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 39 razy

05 lip 2019, 14:15

Znaczy ma to byc sterowane przez nowy sterownik. I wlasnie jest tam opcja sterowania falownikami. Gdzies nawet jestnopis jak tym sterowac
Awatar użytkownika

rhino
Posty: 8969
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 357 razy
Został pochwalony: 168 razy
Kontakt:

05 lip 2019, 18:12

Tak przy okazji.
Można sobie łatwo wyrobić zdanie, na temat realnej przepustowości kubełków :)
ratel
Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Posty: 3793
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 41 razy
Został pochwalony: 84 razy
Kontakt:

05 lip 2019, 23:15

rhino pisze:
05 lip 2019, 18:12
Można sobie łatwo wyrobić zdanie, na temat realnej przepustowości kubełków
To prawda. Pomimo, że Eheim 2226 jest w mojej opinii filtrem z niezłą mocą to i tak głowica Aquaela o wiele lepiej "mieli" wodę.
Spell it Out
Awatar użytkownika

rhino
Posty: 8969
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 357 razy
Został pochwalony: 168 razy
Kontakt:

05 lip 2019, 23:42

Także jak ktoś mówi, że mu w akwarium 120cm filtr zewnętrzny 1500l/h robi pralkę, to... mówi ;)
ratel
Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Posty: 3793
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 41 razy
Został pochwalony: 84 razy
Kontakt:

05 lip 2019, 23:44

rhino pisze:Także jak ktoś mówi, że mu w akwarium 120cm filtr zewnętrzny 1500l/h robi pralkę, to... mówi ;)
Ano Obrazek
Spell it Out

Adams2121
Posty: 479
Rejestracja: 15 lut 2019, 17:36
Imię: Tomasz
Pochwalił: 38 razy
Został pochwalony: 21 razy

06 lip 2019, 10:44

Pralki i przy 15000 nie ma :45: :o
ODPOWIEDZ