prosty sterownik LED

Czym świecić i jak
Awatar użytkownika

sum
Posty: 1106
Rejestracja: 08 sty 2018, 15:09
Lokalizacja: Gocław
Imię: Krzysiek
Pochwalił: 55 razy
Został pochwalony: 28 razy

15 kwie 2019, 11:59

To czy wszystkie ustawienia wchodzą idealnie ciężko stwierdzić. Trudno wzrokowo ocenić ile % światła jest w danej chwili. Po prostu załącza się o 10:30 tak jak ustawiłem i gaśnie tak jak ustawiłem. Widać różnicę w mocy światła pomiędzy danymi ustawieniami.
Moim zdaniem powinieneś zmienić ustawienie 1 kanału na 0%.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży, towarzystwa wzajemnej adoracji, sekty, kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

DanielP
Posty: 555
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 13 razy

15 kwie 2019, 12:20

sum pisze:
15 kwie 2019, 11:59
To czy wszystkie ustawienia wchodzą idealnie ciężko stwierdzić. Trudno wzrokowo ocenić ile % światła jest w danej chwili. Po prostu załącza się o 10:30 tak jak ustawiłem i gaśnie tak jak ustawiłem. Widać różnicę w mocy światła pomiędzy danymi ustawieniami.
Moim zdaniem powinieneś zmienić ustawienie 1 kanału na 0%.
Tak też zrobię na próbę i jutro napiszę jak to funkcjonuje:-)
Awatar użytkownika

falco
Posty: 1508
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 33 razy

15 kwie 2019, 17:14

Sum mnie ubiegł - w sytuacji bez programatora ostatni i pierwszy tryb musi być na 0% inaczej algorytm włączy urządzenie odpowiednio wcześniej (o której godzinie oraz od jakiego % zależy właśnie od ustawień 1 trybu).

Dla przykładu:
- jeśli o 11 miałbyś ustawione 30%, to urządzenie włączyłoby światło znacznie wcześniej, niż to miało miejsce teraz, by stopniowo rozświetlać od 0 do 30% (30% o godz. 11),
- jeśli o 11 miałbyś ustawione 2%, to urządzenie włączyłoby światło ciut później niż to miało miejsce teraz, by stopniowo rozświetlać od 0 do 2% (2% o godz. 11).

Gdyby sterownik był włączony przez programator powyższe ustawienia nie mają znaczenia, bo urządzenie włączy światło dopiero wtedy, gdy włączy się programator. Tym samym u mnie mogę mieć zarówno na 1 jak i 8 trybie dowolny procent (nawet 100%), bo gdy np. o 23 programator się wyłączy urządzenie w ciągu ok. 2 sekund płynnie wygasi światło i nie włączy się do momentu, gdy nie włączy się programator.

Dodatkowo w ciągu dnia mogę ustawić (dowolną) ilość przerw w świeceniu na programatorze bez utraty ilości ustawień w sterowniku.

To jest, to o czym od początku (chyba niejasno) mówiłem...

Jeśli chcecie sprawdzić ile procent jest w danym momencie, wystarczy w trybie włączonym dotknąć guzika "+" lub "-" ( "min" lub "hour") i od razu zobaczycie ile aktualnie jest %.

P.S. Dzwońcie, dzwońcie, potrzebuję od cholery hajsu...
Pozdr! falco
Pustkowie... Q

#KJ, łapka w górę! ;)

DanielP
Posty: 555
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 13 razy

15 kwie 2019, 17:51

Falco już miałem dzwonić do ciebie ale jak zobaczyłem Twój wpis to od razu się przestraszyłem rachunku i postanowiłem sam coś pozmienić przy sterowniku :mrgreen:
Awatar użytkownika

falco
Posty: 1508
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 33 razy

15 kwie 2019, 19:18

Nikt mnie nie (po)chwalił...
Nikt nie chce do mnie (za)dzwonić...
Nikt nie chce dać mi (za)robić hajsu jak lodu... buuu...

Zamykam się w sobie i razem ze sterownikiem ustawiamy się na max % i to bez programatora!
Pozdr! falco
Pustkowie... Q

#KJ, łapka w górę! ;)
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 1927
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 9 razy
Został pochwalony: 15 razy

16 kwie 2019, 09:29

falco pisze:
15 kwie 2019, 19:18
Nikt mnie nie (po)chwalił...
Nikt nie chce do mnie (za)dzwonić...
Nikt nie chce dać mi (za)robić hajsu jak lodu... buuu...

Zamykam się w sobie i razem ze sterownikiem ustawiamy się na max % i to bez programatora!
czy z Tobą wszystko jest ok?
Z podwodnej krainy,
Boro1

DanielP
Posty: 555
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 13 razy

16 kwie 2019, 12:04

Wczoraj zmieniłem program 1 na 0% a dziś co?Zero poprawy a nawet gorzej gdyż jest już po godzinie 12 i sterownik powinien załączyć 2 program a w akwarium jest ciemno :oops:
Awatar użytkownika

falco
Posty: 1508
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 33 razy

16 kwie 2019, 17:13

boro1 - na szczęście nie! I (bardzo) dobrze mi z tym, bo nie trawię szablonów...
DanielP - nie mam pojęcia co się u Ciebie dzieje, niestety bez organoleptycznych oględzin sterownika i ustawień nie jestem w stanie więcej pomóc...

U siebie na próbę pozmieniałem ustawienia i wszystko hula jak ta lalalalala...
Pozdr! falco
Pustkowie... Q

#KJ, łapka w górę! ;)

DanielP
Posty: 555
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 13 razy

16 kwie 2019, 18:00

Kolejna próba i kolejne ustawienia programów. Tym razem ustawiłem 1 i 8 program na 0% więc zobaczę co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika

falco
Posty: 1508
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 33 razy

16 kwie 2019, 21:34

DanielP pisze:
16 kwie 2019, 18:00
Kolejna próba i kolejne ustawienia programów. Tym razem ustawiłem 1 i 8 program na 0% więc zobaczę co z tego wyjdzie.
Hmm... ktoś tu baaardzo (nie)uważnie* czyta (po)rady Kolegów...
sum pisze:
13 kwie 2019, 18:41
Zmieniłem ustawienia (...)
1- 10:30-0%
(...)
8- 23:00-0%
Chyba powinno wyjść tak, że od 23:00 do 10:30 światło będzie zgaszone.
falco pisze:
15 kwie 2019, 17:14
Sum mnie ubiegł - w sytuacji bez programatora ostatni i pierwszy tryb musi być na 0% (...)



* Stawiasz karnego (polskiego, zimnego) duuużego browara...
Pozdr! falco
Pustkowie... Q

#KJ, łapka w górę! ;)

DanielP
Posty: 555
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 13 razy

16 kwie 2019, 22:52

Falco źle sformułowałem ostatni post. Wszystko zrobiłem zgodnie z suma i Twoimi poradami. Wczoraj zmieniłem program 1 na 0% i jedyny efekt jaki to przyniosło był taki,że sterownik dziś wcale nie załączył oświetlenia. W związku z powyższym jeszcze raz zmieniłem wszystkie ustawienia oczywiście zostawiając program 1 i 8 na 0%.
Awatar użytkownika

falco
Posty: 1508
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 33 razy

17 kwie 2019, 08:20

1 pytanie:
- jakie komendy (wskazania) pojawiają się (przemiennie) na wyświetlaczu...?
Do wyboru są 2 opcje:
- godzina/auto,
- godzina/L+cyfry.

2 pytanie:
- czy zostawiłeś sterownik w pozycji włączonej czy wyłączonej...? Sterownik wpięty w działający zasilacz zarówno w pozycji włączonej jak i wyłączonej ma aktywny wyświetlacz z takim samym komunikatem godzina/aktualny tryb (co jest mylące), ale może być wyłączony guzikiem "On/Off".
Pozdr! falco
Pustkowie... Q

#KJ, łapka w górę! ;)
Awatar użytkownika

falco
Posty: 1508
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 33 razy

19 kwie 2019, 12:04

Hmm... mam rozumieć, że pomoc jest już zbędna, tak...?
Pozdr! falco
Pustkowie... Q

#KJ, łapka w górę! ;)

DanielP
Posty: 555
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 13 razy

19 kwie 2019, 13:38

Falco odpowiadając na wcześniejsze pytanie to sterownik był na pewno włączony. W kwestii pomocy to jeszcze się wstrzymam z odpowiedzią :mrgreen: Wczoraj ustawienia działały idealnie ale dziś zrobiłem korektę gdyż zarówno przy włączeniu jak i wyłączeniu przeskok o 20% procent (2 i 7 program) był dla mnie zbyt duźo więc zmieniłem to na 10%.
Awatar użytkownika

falco
Posty: 1508
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 11 razy
Został pochwalony: 33 razy

19 kwie 2019, 14:14

Brawo Ty! ;)
Pozdr! falco
Pustkowie... Q

#KJ, łapka w górę! ;)
ODPOWIEDZ