Stelaż pod akwarium

Zrobiłeś coś sam - pochwal się i poradź innym
Awatar użytkownika

Autor
SHARK
Posty: 1291
Rejestracja: 08 sty 2018, 13:05
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Imię: Borys
Pochwalił: 48 razy
Został pochwalony: 31 razy

13 maja 2020, 09:14

Pytanie jak dobierać wielkość stelaża pod akwarium? Już piszę o co mi chodzi. Generalnie stelaże jakie widuję w sprzedaży są na "pełną" długość i szerokość akwarium, a za to szafki akwarystyczne często mają tylko "pełny" blat a sama szafka jest węższa.

I teraz jak to prawidłowo powinno wyglądać jeśli chodzi o wytrzymałość. Zdaje sobie sprawę, że ma tu znaczenie grubość użytych materiałów (płyta meblowa).

Czy na stelażu powiedzmy 150x50x70 można postawić zbiornik 160x60x60(ewentualnie 70) stosując blat 160x60? Zastanawia mnie ile może wystawać zbiornik poza "fizyczną" konstrukcję.
Obrazek
Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 1197
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 39 razy
Został pochwalony: 32 razy

15 maja 2020, 19:48

Miałem stelaż na profilu kwadratowym 25x25. Grubość ścianki chyba było 2 mm. Stało na tym 540l (150x50x70) na górze i w środku sump około 150l. Ogólnie bydle wielkie.
W sumie jakaś tona ze wszystkim do utrzymania. Był spoko.
Jeśli chodzi o blat to przede wszystkim musi być sztywny. Pamiętaj, że kleje pracują na rozrywanie a nie ścinanie czyli dno i boczne szyby nie mogą ze sobą za bardzo pracować/przesuwać się.
Jeśli więc wypuścisz po 10-15 cm blat po jednej i drugiej stronie to moim zdaniem spoko. Jeśli chcesz wypuścić przód to już bym tak daleko nie szedł ale te 5 cm przy stelażu 150x50 chyba raczej można (przy większym może się zacząć problem ze stabilnością całej konstrukcji i konieczność stosowania jakiejś kotwy z tyłu do ściany).
Możesz też pokombinować z profilem prostokątnym (będzie sztywniejszy i mniejsze ugięcie będzie miał).
Warunek to odpowiednio sztywny blat do trzymania krawędzi zbiornika (w sumie to może być też rama stalowa z podparciem dla dna zbiornika gdzieś na środku jak będzie duża powierzchnia dna i spora wysokość zbiornika).
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika

Autor
SHARK
Posty: 1291
Rejestracja: 08 sty 2018, 13:05
Lokalizacja: Warszawa/Bemowo
Imię: Borys
Pochwalił: 48 razy
Został pochwalony: 31 razy

15 maja 2020, 21:09

Właśnie się zastanawiam czy spawać czy robić drewniany tak jak to robi Joey.
Obrazek
Awatar użytkownika

cinek1916
Posty: 4867
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:15
Lokalizacja: Ulrychów/Jelonki
Imię: Marcin
Pochwalił: 115 razy
Został pochwalony: 65 razy
Kontakt:

15 maja 2020, 21:24

SHARK pisze:
13 maja 2020, 09:14
Czy na stelażu powiedzmy 150x50x70 można postawić zbiornik 160x60x60(ewentualnie 70) stosując blat 160x60? Zastanawia mnie ile może wystawać zbiornik poza "fizyczną" konstrukcję.
Bał bym się przy 5cm.
Wszystko zależy od grubości blatu.

Dospawaj brakujące 10cm po długości ;)
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

Obrazek
Awatar użytkownika

sum
Posty: 1265
Rejestracja: 08 sty 2018, 15:09
Lokalizacja: Gocław
Imię: Krzysiek
Pochwalił: 89 razy
Został pochwalony: 47 razy

17 maja 2020, 18:20

Swego czasu zmieniłem baniak 120x40 na 120x50. Do szafki dokręciłem dodatkowy cienki blat o wymiarach nowego akwa i tak już stoi kilka lat.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży, towarzystwa wzajemnej adoracji, sekty, kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
ODPOWIEDZ