Filtr zew DIY z pojemnika Hermetycznego. Czy jest to wykonalne?

Zrobiłeś coś sam - pochwal się i poradź innym

Autor
wiechet
Posty: 5
Rejestracja: 02 sty 2020, 08:27
Imię: Rafał
Pochwalił: 1 raz

20 lut 2020, 14:28

witam. Z racji tego iż mam ograniczone miejsce w szafce ( wysokość 31cm) a nie lubię filtrów wew. chciałbym wykonać sam filtr zewnętrzny z takowego pojemnika hermetycznego.
Czy kiedyś ktoś próbował? jaki był efekt?
Akwarium 112l
kilka przykładów:

https://allegro.pl/oferta/pojemnik-herm ... 1bd1d899d5

https://allegro.pl/oferta/pojemnik-do-z ... 8400963766

do tego Pompa
https://allegro.pl/oferta/pompa-do-podm ... W6EALw_wcB

+ wkład filtracyjny
https://allegro.pl/oferta/wklad-filtrac ... 8334400245

i jakaś ceramika i zeolit no i oczywiście wszystkie potrzebne złączki zakupione w Castorama.
Ma to jakiś sens? czy lepiej kupić
https://allegro.pl/oferta/aquael-turbo- ... 701b8c0118
czy zostawić IKOLA 150 z obecnego zbiornika 54l?

Adams2121
Posty: 703
Rejestracja: 15 lut 2019, 17:36
Imię: Tomasz
Pochwalił: 86 razy
Został pochwalony: 33 razy

20 lut 2020, 14:51

A myślałeś może o postawieniu obok kawałka szkła np 20/20/20,( kostka) przegrody/a Ala sump i do tego pompa z wężem.

Prosto tanio i działa

Ew to samo tylko wklejka w akwarium na boku
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3214
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 100 razy
Został pochwalony: 180 razy

20 lut 2020, 17:09

wiechet, biorąc pod uwagę, że piszesz o miejscu w szafce domyślam się, że właśnie w niej chcesz umieścić rzeczony filtr (pod akwarium). Filtr zewnętrzny da radę zrobić samemu, ale ja nigdy w życiu bym tego nie odpalił na tych podzespołach, które proponujesz, bo na 100% filtr nie będzie szczelny.

Zgodnie z ofertą pojemników są one hermetyczne, ale czy będą hermetyczne jak wypełnisz je w 100% wodą i podnieść ciśnienie? Nie sądzę, a nawet jestem przekonany, że nie.
Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 4617
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 70 razy
Został pochwalony: 157 razy
Kontakt:

20 lut 2020, 17:11

A może jakaś kaskada Aquaela albo Hagena?
All is not lost and never to be forgotten...
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3214
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 100 razy
Został pochwalony: 180 razy

20 lut 2020, 17:27

Ja myślę, że coś by się znalazło z niższych filtrów, szczególnie że to tylko 112l, więc rakiety nie potrzeba, ale jeśli nie, to kupiłbym pompę przepływową i do tego filtr modułowy. Jest ich spory wybór, ale np. AQUAEL MULTIKANI wygląda sensownie.
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2442
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 25 razy
Został pochwalony: 39 razy

21 lut 2020, 07:40

GrandeOW pisze:
20 lut 2020, 17:33
MULTIKANI
ten wybryk raczej omijać z daleka...

Dodano po 3 minutach 7 sekundach:
Pomyśl o kaskadzie, jak pisze inerkoma,
Tylko w przypakub112l to raczej dwie.
Że swojej strony polecam Tidala Seachem .Używam modelu 35, jest rewelacyjnie cichy, ma wbudowany skimmer oraz w standardzie dodają Matrixa.

Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
Z opinią GrandeOW się w 101% zgadzam. Potencjalne 100 litrów wody na podłodze - do przemyślenia
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

inerkoma
Posty: 4617
Rejestracja: 08 sty 2018, 12:21
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Imię: Konrad
Pochwalił: 70 razy
Został pochwalony: 157 razy
Kontakt:

21 lut 2020, 08:15

boro1 pisze:
21 lut 2020, 07:44
Tylko w przypakub112l to raczej dwie.
Wystarczy taka jedna: https://zoo-aquos.pl/pl/p/Hagen-AQUA-CLEAR-300-70/2611
All is not lost and never to be forgotten...
Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 1081
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 35 razy
Został pochwalony: 29 razy

21 lut 2020, 08:28

GrandeOW pisze:
20 lut 2020, 17:09
podnieść ciśnienie
Wg. mnie zmniejszyć. :-P
Pompa jest po stronie "czystej wody". Będziemy mieli "podciśnienie" w filtrze.
A to taka dywagacja.
Jasne, że zrobisz kubełek DIY. Wszystko można. Tyle, że tu skłaniam się do opinii kolegów. Kaskada (lub dwie). Jeśli nie masz miejsca na zewnątrz na kaskadę (albo ze względów bezpieczeństwa, bo pokój dziecka, i chcesz to schować) to pokombinuj z SUMPem w szafce.
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2442
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 25 razy
Został pochwalony: 39 razy

21 lut 2020, 09:25

inerkoma pisze:
21 lut 2020, 08:15
Wystarczy taka jedna: https://zoo-aquos.pl/pl/p/Hagen-AQUA-CLEAR-300-70/2611
Nie jestem przekonany, niemniej mogę się mylić. Miałem przez chwilę model 50 w 54l i ledwo co dawał radę
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

waldas
Posty: 978
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:39
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Imię: Waldek
Pochwalił: 30 razy
Został pochwalony: 40 razy

21 lut 2020, 09:31

Wychodząc z założenia, że i tak większość bakterii jest w podłożu, to rzeczywiście (jeżeli masz miejsce i Ci się podoba) postawił bym na kaskadę + AQUARIO Neo Media Pure jako media (coraz nowsze technologicznie media mają coraz większa powierzchnię dla bakterii więc teoretycznie nie trzeba aż takich ilości).
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2442
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 25 razy
Został pochwalony: 39 razy

21 lut 2020, 09:36

waldas pisze:
21 lut 2020, 09:31
coraz nowsze technologicznie media mają coraz większa powierzchnię dla bakterii więc teoretycznie nie trzeba aż takich ilości
albo QualDrop:
https://www.qualdrop.pl/primepore/
https://www.qualdrop.pl/hyperpore/
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

waldas
Posty: 978
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:39
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Imię: Waldek
Pochwalił: 30 razy
Został pochwalony: 40 razy

21 lut 2020, 09:50

boro1 pisze:
21 lut 2020, 09:36
waldas pisze:
21 lut 2020, 09:31
coraz nowsze technologicznie media mają coraz większa powierzchnię dla bakterii więc teoretycznie nie trzeba aż takich ilości
albo QualDrop:
https://www.qualdrop.pl/primepore/
https://www.qualdrop.pl/hyperpore/
tylko cena 2x większa za 1l :shock:

Adams2121
Posty: 703
Rejestracja: 15 lut 2019, 17:36
Imię: Tomasz
Pochwalił: 86 razy
Został pochwalony: 33 razy

21 lut 2020, 11:03

inerkoma pisze:
21 lut 2020, 08:15
boro1 pisze:
21 lut 2020, 07:44
Tylko w przypakub112l to raczej dwie.
Wystarczy taka jedna: https://zoo-aquos.pl/pl/p/Hagen-AQUA-CLEAR-300-70/2611
Wystarczy aquaclear 500 - tylko ciężko znaleźć.
Ale bije wszystkie powstałe do tej pory .
Czy miejscem na wkłady, czy przepływem - taki Bugatti Veyron wśród kaskad.

Dodano po 5 minutach 16 sekundach:
Takiej szukaj .
Chodzi od około 2 lat u mnie kupiona jako nówka - nie używana.
Drugą mam - z 2004 roku - ta chodziła 15 lat i teraz została dawcą

Dodano po 30 sekundach:
Przepływ 1850l/h
Załączniki
photostudio_1582279538508.jpg
photostudio_1582279538508.jpg (208.88 KiB) Przejrzano 263 razy
photostudio_1582279562747.jpg
photostudio_1582279562747.jpg (117.95 KiB) Przejrzano 263 razy
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3214
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 100 razy
Został pochwalony: 180 razy

21 lut 2020, 14:29

JJP2 pisze:
21 lut 2020, 08:28
A to taka dywagacja.
Pewnie że dywagacja...

Nalej wody do takiego pojemnika, zamknij.. A następnie podłącz wężami akwarium i zalej. Nadal będzie takie samo ciśnienie jak bez węży, czy większe?
boro1 pisze:
21 lut 2020, 07:44
ten wybryk raczej omijać z daleka
Nie stosowałem, tylko oglądałem jak to wygląda. Czemu masz taką opinię?

Jeśli założyć że ma to być połączenie pojemnika (w tym przypadku tego aquaela) i pompy zewnętrznej to co może nie działać?

Najłatwiej napisać żeby kupić kaskadę, ale autor wyraźnie chce dać filterek do szafki więc proponuje możliwe rozwiązanie wg mnie
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2442
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 25 razy
Został pochwalony: 39 razy

21 lut 2020, 14:38



Dodano po 3 minutach 10 sekundach:
GrandeOW pisze:
21 lut 2020, 14:29
Czemu masz taką opinię?
ja też nie stosowałem, ale czytałem dużo opinii oraz recenzji na YT. Generalnie zewnętrzna pomka to średni pomysł, mała pojemność filtracyjna, problematyczne "czyszczenie" filtra, bardzo przeciętna wydajność, nie wspomnę o głośności pracy
Z podwodnej krainy,
Boro1
ODPOWIEDZ