Odgrzewam temat, bo wydaje mi się, że trafiłem na fajne grzałki i chciałbym zapytać, czy ktoś na forum ma jakieś doświadczenia z tą marką. Chodzi mi konkretnie o LansenFish Steel Heater. Grzałki są bardzo popularne i chwalone na rynku USA oraz w Azji. U nas są dostępne, ale w EU ta marka jest ogólnie mało znana i nie jest popularna. Grzałki są tanie, największy model 500W kosztuje 35-40 PLN, można je bez problemu kupić w PL. Tam gdzie są popularne, uchodzą za dokładne i niezniszczalne. Ta niezniszczalność jest mocno prawdopodobna - grzałki mają obudowę ze stali kwasoodpornej a nie ze szkła. Taka konstrukcja powoduje, że mogą pracować w pełnym zanurzeniu lub częściowo wynurzone, w dowolnej pozycji. Podobno mogą pracować nawet częściowo zakopane w piachu. Z tego co czytałem, oprócz akwarystyki używa się ich również w winiarstwie i piwowarstwie. Jedyne ograniczenie - nie nadają się do wody morskiej.
Będę wdzięczny za informację z pierwszej ręki - jeśli ktoś miał i używał albo przynajmniej testował, chętnie posłucham pinii.
Porządna grzałka
-
- Posty: 408
- Rejestracja: poniedziałek 22 mar 2021, 11:01
- 3
- Imię: Tomasz
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 25 times
Jakbyś się dowiedział czegoś ciekawego na ich temat - proszę napisz, niedługo będę zmuszony do nabycia kilku sztuk o dużej mocy.
Cena rewelka , pytanie jak z jakością.
Dołączam się do pytania
Cena rewelka , pytanie jak z jakością.
Dołączam się do pytania
- tencin
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 23:14
- 3
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 95 times
Między innymi tego powodu pytam o doświadczenia z tymi grzałkami...
Ja tam się stali nie boję. Z kwasówki robi się instalacje w przetwórniach spożywczych albo fabrykach kosmetyków czy farmaceutyków. Stal ma tam kontakt z cieczami o wiele bardziej agresywnymi niż woda w akwarium i jakoś nie koroduje. Wszystko zależy od użytej stali - jeśli AquaSteel rdzewiało, to znaczy że użyta stal była zwyczajnie kiepskiej jakości.
Chciałbym się dowiedzieć, jak to wygląda w przypadku tych grzałek. Skoro są dopuszczone do zastosowań w przemyśle spożywczym i ludzie używają je do produkcji wina, to jest szansa że stal jest dobrej jakości. Wina mają kwasowość 2,5-4,5 pH, ja tak nisko w zbiornikach nie schodzę...