Mam zamiar założyć swoje pierwsze akwarium. Na początek wybrałem zestaw Leddy 40xl D&N, wiem że nie jest to pojemność zalecana na start (zaledwie 35l).
Będę chciał w nim umieścić jako dekorację 1-2 sztuki scenery stone oraz korzeń red moor lub dark old wood.
Rośliny to( jeszcze do końca się nie zdecydowałem):
-Anubias nano
- Ludwigia repens
- Microsorum mini
- Cryptocoryne lucens
-Java lub Christmas moss
- Cladophora aegagropila
- dodatkowo jakaś roślina pływająca.
Fauna:
- około 10 sztuk Razbory Borneńskiej lub Bystrzyka Amandy
- jeśli litraż akwarium pozwala to chciałbym jeszcze dodać Krewetki Red Cherry/Sakura i Amano
Podłoże:
Tu mam pytanie o ewentualne polecenie jakiegoś. Zastanawiam się na razie nad jakimś czarnym żwirkiem i do tego pod spód substrat dla roślin. Czy lepszym rozwiązaniem będzie podłoże aktywne. Dodam jeszcze, że akwarium będzie zalewane wodą kranową.
Pozdrawiam
Bartek
Witam
-
- Imię: Bartek
- Podziękował: 2 razy
-
- Imię: Paweł
- Podziękował: 72 razy
- Dziękuję: 41 razy
bawojciech, Podłoże aktywne szybko wyczerpie się lrzez kranówkę,więc lepiej nie. Ja mam krewetki mna białym piasku i mają się świetnie.
Kolekcjoner wiader.
128l guardian: start 15.12.2019. Filtr Eheim 2073. Światło: Aquael Leddy Slim 80. Zupa: gupiki,inesski, pielęgnice boliwijskie, piskorki, kiryski, garbatki, razbory espei i klinowe, platki.
128l guardian: start 15.12.2019. Filtr Eheim 2073. Światło: Aquael Leddy Slim 80. Zupa: gupiki,inesski, pielęgnice boliwijskie, piskorki, kiryski, garbatki, razbory espei i klinowe, platki.
-
- Imię: Eva
- Podziękował: 9 razy
- Dziękuję: 5 razy
Cześć 
Ja będę niebawem zakładała 45l i kupiłam (z polecenia kolegów na forum) czarny piasek kwarcowy ceramiczny. Jeszcze go nie wypróbowałam ale wygląda dobrze. Podobno nie barwi (piasek kolorowany farbą, nie ceramiczny może barwić). Do tego zamierzam włożyć w podłoże kulki gliniane jbl (też z polecenia forumowiczów bo wcześniej stosowałam żwirek+substrat).

Ja będę niebawem zakładała 45l i kupiłam (z polecenia kolegów na forum) czarny piasek kwarcowy ceramiczny. Jeszcze go nie wypróbowałam ale wygląda dobrze. Podobno nie barwi (piasek kolorowany farbą, nie ceramiczny może barwić). Do tego zamierzam włożyć w podłoże kulki gliniane jbl (też z polecenia forumowiczów bo wcześniej stosowałam żwirek+substrat).
-
- Imię: Bartek
- Podziękował: 2 razy
Eva, Jarzy dzięki za podpowiedzi.
, w którym będzie stać. Na obecną chwilę szafka, na której będzie akwarium nie daje możliwości ustawienia szkła szerszego niż 25 cm. Inne miejsce byłoby nad grzejnikiem przy oknie, a to chyba nie najlepsze miejsce dla akwarium.
rhino jestem gotów zaryzykować
Miro, jeśli chodzi dlaczego taka mała pojemność to jest to proporcjonalnie do wielkości pokoju

rhino jestem gotów zaryzykować