Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika

Autor
falco
Posty: 872
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#1 Post autor: falco » 23 sty 2018, 13:23

Pokazuję i objaśniam o co chodzi w tym dziale (który fajnie funkcjonuje na innych forach).

1. Zwracamy na siebie uwagę (np. krzykiem, choć niektórych to może wręcz zniechęcić) - POMOCY :!: :angry-screaming:
2. Wpisujemy tytuł wyraźnie wskazujący na problem.
3. Opisujemy co nas trapi:

Chcę umilić Rodzicielce oglądanie TV i puścić dźwięk z dekodera HORIZON przez wieżę PHILIPS-a, jaki kabel mam kupić?

PHILIPS MCD170 posiada:
- JACK (słuchawki),
- COAXIAL (koncentryczny), w/g instrukcji do podłączenia dźwięku,
- 2 x AUDIO L/R OUT (cincz RCA biało-czerwony),
- S-Video,
- VIDEO (kompozyt żółty),
- 3 x VIDEO (rozdzielony zielony/niebieski/czerwony),
- USB.

HORIZON posiada:
Obrazek

1 Telefoniczne
2 Port Ethernet
3 Modem Reset
4 COAX IN
5 SD OUT
6 Audio OUT
7 S/PDIF
8 HDMI
9 Power
10 Wyłącznik zasilania

P.S. Mam do dyspozycji kabel 1x1 RCA CHINCH do przesyłania cyfrowego dźwieku, który mógłbym przy okazji wykorzystać.

Dziękuję!
Ostatnio zmieniony 23 sty 2018, 13:31 przez falco, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

rupert
Posty: 192
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:47
Lokalizacja: Tarchomin - Aluzyjna
Imię: Hubert
Został pochwalony: 1 raz

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#2 Post autor: rupert » 23 sty 2018, 13:31

zapewne coś takiego i pod 6 wpinasz. Wieża powinna mieć takie same Audio IN
Obrazek
U siebie pod wyjście audio jack na TV mam wpięty jakiż zestaw CREATIVA 2+1. Ale można i pod dekoder czinczami

Awatar użytkownika

Autor
falco
Posty: 872
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#3 Post autor: falco » 23 sty 2018, 13:34

Sęk w tym, że wieża nie ma AUDIO (cincz) "IN", wtedy nie byłoby problemu. ;)

Myślałem jeszcze o wyjściu właśnie przez "Jack" z TV, ale nie jestem do końca przekonany.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2018, 13:35 przez falco, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

rhino
Posty: 4293
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 35 razy
Został pochwalony: 27 razy
Kontakt:

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#4 Post autor: rhino » 23 sty 2018, 13:35

rupert pisze:
23 sty 2018, 13:31
Wieża powinna mieć takie same Audio IN
Nie ma, ma RCA, ale OUT.

Line in ona nie ma?
ratel

Awatar użytkownika

waldas
Posty: 447
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:39
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Imię: Waldek
Pochwalił: 1 raz

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#5 Post autor: waldas » 23 sty 2018, 13:38

Wieża Philipsa więc powinna mieć S/PDIF
https://pl.wikipedia.org/wiki/S/PDIF

Awatar użytkownika

rhino
Posty: 4293
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 35 razy
Został pochwalony: 27 razy
Kontakt:

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#6 Post autor: rhino » 23 sty 2018, 13:39

falco,
według specyfikacji ma Line in 3,5mm.
https://www.philips.co.in/c-p/MCD170_98 ... ifications
I załączony przewód.
ratel

Awatar użytkownika

Autor
falco
Posty: 872
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#7 Post autor: falco » 23 sty 2018, 13:41

Wszystkie gniazda wymieniłem, poniżej zdjęcie (zapożyczone z sieci):
Obrazek

Obrazek
https://www.philips.pl/c-p/MCD170_12/mi ... zaniem-dvd

Rhino - masz na myśli połączenie kablem "słuchawkowym" jack-jack przez gniazda do słuchawek TV>Wieża, omijając dekoder?

Fakt, taki przewód był w zestawie, ale... zapomniałem, że... zabrałem go dla siebie... :music-listen:
Sprawdzę i dam znać. :mrgreen:

Dzięki!

P.S. Temat można usunąć - chciałem tylko pokazać jak "to" działa.
Spisaliście się! :dance:
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

rhino
Posty: 4293
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 35 razy
Został pochwalony: 27 razy
Kontakt:

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#8 Post autor: rhino » 23 sty 2018, 14:53

falco pisze:
23 sty 2018, 13:41
masz na myśli połączenie kablem "słuchawkowym" jack-jack przez gniazda do słuchawek TV>Wieża, omijając dekoder?
Nie. Gniazdo słuchawkowe to wyjście, nie wejście. Pytałem o "line in". Na stronie jest, w instrukcji nie widzę. Może to jakiś niższy model?
Jakkolwiek to dziwnie nie zabrzmi, nie da się. Wygląda na to, że ta wieża nie ma ani jednego wejścia.
ratel

Awatar użytkownika

Autor
falco
Posty: 872
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#9 Post autor: falco » 24 sty 2018, 13:45

Coś mi właśnie nie pasowało, bo jakby nie patrzeć ciężko połączyć "patyczek z patyczkiem", zdecydowanie łatwiej "patyczek z dziurką"... 8-)

Tymczasem dostałem odp. z Philipsa, która... uświadomiła mi mój błąd a raczej potwierdziła, że jestem ślepy, bo nie dojrzałem mikro napisu (MP3 LINK) koło gniazda, z góry zakładając, że to wyjście do słuchawek.

"...jedyną możliwością podłączenia dla uzyskania dźwięku, jest podłączenie poprzez przewód czinczowy, czyli wejście AUDIO OUT w dekoderze z portem MP3 LINK w wieży."

Kupię, więc:
Obrazek
i sprawdzę...
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

rhino
Posty: 4293
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 35 razy
Został pochwalony: 27 razy
Kontakt:

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#10 Post autor: rhino » 24 sty 2018, 13:47

A pytałem :D
ratel

Awatar użytkownika

Autor
falco
Posty: 872
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#11 Post autor: falco » 24 sty 2018, 13:50

Wiem, ale jak wspomniałem byłem absolutnie przekonany, że to jest gniazdo słuchawkowe, czym wszystkich wprowadziłem w błąd a siebie najbardziej. :obscene-tolietclaw:
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

Autor
falco
Posty: 872
Rejestracja: 09 sty 2018, 18:17
Imię: falco
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#12 Post autor: falco » 26 sty 2018, 17:02

Wiem, ale jak wspomniałem byłem absolutnie przekonany, że to jest gniazdo słuchawkowe, czym wszystkich wprowadziłem w błąd a siebie najbardziej. :obscene-tolietclaw:

Kupiłem, wetknąłem i... WOW! :shock: Kino domowe jak się patrzy (i słucha). :music-listening:

Jaki z tego morał...?
Jak oślepniesz, nie bierz się za układanie bierek.
Pozdr! falco
Pustkowie...

KJ, łapka w górę!

Awatar użytkownika

mariom222
Posty: 559
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:58
Lokalizacja: Warszawa Włochy
Imię: Mariusz
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 2 razy

Połączenie dźwięku Dekoder>Wieża

#13 Post autor: mariom222 » 26 sty 2018, 17:08

Kod: Zaznacz cały

Jaki z tego morał...?
Jak oślepniesz, nie bierz się za układanie bierek.
nie zauważyłem wcześniej tego wątku a wydawało mi się że czytam wszystko

ja akurat dość często próbuję przenieść dźwięk z najróżniejszych urządzeń ,zawsze się udawało, raz tylko musiałem rozbierać obudowę łączyć bezpośrednio z kablami
raz miałem poważniejszy problem próbując podpiąć gitarę na biwaku do mondeo mk4, to była absolutna konieczność bo nawet prądu nie mieliśmy
wyglądało że się nie da, przynajmniej bez rozbierania radia
też zadzwoniłem do serwisu,
okazało się że jest dokładnie takie same złącze jak masz w wieży w schowku po stronie pasażera,wystarczyła przelotka z dużego na mały ,,jack,,

jam session trwało całą noc

jaki z tego morał ?

zawsze mniej przy sobie telefon do autoryzowanego serwisu :1tongue:

ODPOWIEDZ