Pieczyste po mojemu :P

Tematy związane z żywieniem ludzi :)
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 1911
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Został pochwalony: 4 razy

Pieczyste po mojemu :P

#1 Post autor: ArekRaszyn » 01 mar 2018, 21:36

Naszło mnie na pieczone mięsko, a że od ochoty do zrobienia jest cienka linia to i jest :)
Największą zaletą robionego mięska pieczystego w ten sposób jest to że ma ładny kolor ale to pokażę jak wystygnie.

Mieszanka peklująca taka jak w przypadku wędzonek.
Przygotowanie mieszanki peklującej.
W moim przypadku miałem 5 kg miecha, to 5L zimnej kranowity, 150 gr peklosoli, 200 gr soli, 10 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 5-10 ziaren pieprzu czarnego, pół średniej wielkości główki czosnku.
Szynkę i polędwicę nastrzykiwałem dość sporo trzeba co 4 cm 5 ml solanki.
Następnie moczymy w solance mięso 72 godzin, po czym wyjmujemy płuczemy i nacieramy przyprawami jakimi chcemy, moja żona zawsze robi miksturę ze wszystkiego co wpadnie pod rękę z wykluczeniem przypraw zawierających magiczną sól.
Po natarciu trzymamy ze dwie godziny w lodówce, do piekarnika wkładamy pół godziny po wyjęciu z lodówki.
Pieczemy w temp. maks 130C ja ustawiam 120C ( nie należy piec w temp powyżej 150C nigdy)
Czas pieczenia godzina na kg mięcha.
Rękaw dobrze jest dopasować tak aby był możliwie dopasowany wtedy mięso piecze się we własnych sokach.
Zaraz po wyjęciu należy wyjąć mięsko z worka i postawić do ostygnięcia w kuchni na blacie (w żadnej lodówce, ani na zewnątrz bo szybciej)
Odlany płyn jest dość słony więc pić nie polecam ale nadaje się idealnie jako dodatek do sosów czy zup :)
Z surowej jeszcze polędwicy koniecznie trzeba usunąć ścięgna.



Dwie polędwice boczek i kawałek szynki :)

Dodano po 18 sekundach:
Polecam na nadchodzące Święta :)
Załączniki
20180301_212735.jpg
20180301_212735.jpg (103.52 KiB) Przejrzano 678 razy
20180301_212730.jpg
20180301_212730.jpg (99.38 KiB) Przejrzano 684 razy
Ostatnio zmieniony 02 mar 2018, 09:35 przez ArekRaszyn, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika

Tomek B.
Posty: 354
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:16
Imię: Tomek
Został pochwalony: 1 raz

Pieczyste w prosty sposób.

#2 Post autor: Tomek B. » 01 mar 2018, 21:39

Ślinka cieknie. Dawaj szczegóły :-).
Pozdrawiam :-)
Tomek B.

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 1911
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Został pochwalony: 4 razy

Pieczyste po mojemu :P

#3 Post autor: ArekRaszyn » 02 mar 2018, 09:36

nie mogłem dodać 3-ciego zdjęcia do postu :(

od środka wygląda to tak.
Załączniki
20180302_091110.jpg
20180302_091110.jpg (86.57 KiB) Przejrzano 663 razy


Tomasz3k
Posty: 134
Rejestracja: 09 sty 2018, 12:24
Imię: Tomek
Został pochwalony: 1 raz

Pieczyste po mojemu :P

#4 Post autor: Tomasz3k » 02 mar 2018, 12:50

Ale żeś smaka narobił.....

Awatar użytkownika

Psyho
Posty: 570
Rejestracja: 09 sty 2018, 13:08
Imię: Mariusz

Pieczyste po mojemu :P

#5 Post autor: Psyho » 02 mar 2018, 13:04

ArekRaszyn pisze:
01 mar 2018, 21:36
W moim przypadku miałem 5 kg miecha, to 5L zimnej kranowity, 150 gr peklosoli, 200 gr soli, 10 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 5-10 ziaren pieprzu czarnego, pół średniej wielkości główki czosnku.
Szynkę i polędwicę nastrzykiwałem dość sporo trzeba co 4 cm 5 ml solanki.
Rozumiem że wstrzykujesz to samo w czym moczysz? Przepraszam za niewiedzę ale to tak dobrze wygląda że sam mam chęć zrobić.

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 1911
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Został pochwalony: 4 razy

Pieczyste po mojemu :P

#6 Post autor: ArekRaszyn » 02 mar 2018, 13:15

Psyho pisze:
02 mar 2018, 13:04
Rozumiem że wstrzykujesz to samo w czym moczysz?
Dokładnie tak.
Psyho pisze:
02 mar 2018, 13:04
tak dobrze wygląda że sam mam chęć zrobić.
pewnie że zrób jak coś służę pomocą i skromną wiedzą.

Awatar użytkownika

Psyho
Posty: 570
Rejestracja: 09 sty 2018, 13:08
Imię: Mariusz

Pieczyste po mojemu :P

#7 Post autor: Psyho » 02 mar 2018, 13:22

ArekRaszyn pisze:
02 mar 2018, 13:15
pewnie że zrób jak coś służę pomocą i skromną wiedzą.
Żebyś nie żałował. Ale jak już powiedziałeś.... Czy są jakieś zakazane przyprawy do nacierania mięsa przed jedzeniem?Coś czego bezwzględnie nie powinno się używać, pomijam tu kwestię smaku.

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 1911
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Został pochwalony: 4 razy

Pieczyste po mojemu :P

#8 Post autor: ArekRaszyn » 02 mar 2018, 13:29

Wolna Amerykanka używaj co tylko lubisz.
Z wyłączeniem przypraw zawierających dużo soli, jeśli mają trochę ujdzie ale lepiej już nie dawać.
Ostatnia mieszanka jaką żona mi zrobiła to, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek w proszku, i jakiś wynalazek do kurczaka.

Mięso będzie miało aromat ziela i liścia laurowego i delikatnie czosnku ( z tym że czosnek jest najmniej wyczuwalny) możesz żadnych przypraw nie dawać i będzie dobrze.
Ale skoro można zawsze można czymś obsypać.

Jak będziesz robił to możesz zrobić np szynkę i po wyjęciu z pieca podać ją na obiad z kartoflami i sałatką też pycha :)

Awatar użytkownika

Tomek B.
Posty: 354
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:16
Imię: Tomek
Został pochwalony: 1 raz

Pieczyste po mojemu :P

#9 Post autor: Tomek B. » 02 mar 2018, 13:38

Świetne! Upychasz to wszystko do jednego rękawa czy każde osobno?
P.S. Zachęcony Twoimi opisami nabyłem ostatnio szynkowar Teskoma i jak na razie "popełniłem: szynkę i karkówkę stosując się do Twoich opisów peklowania. Dobre wyszło.
Pozdrawiam :-)
Tomek B.

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 1911
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Został pochwalony: 4 razy

Pieczyste po mojemu :P

#10 Post autor: ArekRaszyn » 02 mar 2018, 13:44

Przeważnie wkładam osobno ale możesz i do jednego ale w granicach rozsądku :)
Ważne jak wkładasz to w taki sposób aby kawałki o podobnej wielkości były razem.
Bo małe się upieką i będą wysychać a duże jeszcze się dopiekać.

No i fajnie :) Będę za jakiś czas robił szynkę konserwową też jest bardzo dobra i podrzucę przepis :)

Dodano po 1 minucie 15 sekundach:
A jak kilka razy zrobisz zaczniesz sam przepis zmieniać wg upodobań. Wtedy dopiero będziesz zadowolony bo wypracujesz metodę na takie mięsko jaki Tobie najbardziej smakuje.

Awatar użytkownika

Tomek B.
Posty: 354
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:16
Imię: Tomek
Został pochwalony: 1 raz

Pieczyste po mojemu :P

#11 Post autor: Tomek B. » 02 mar 2018, 13:57

ArekRaszyn pisze:
02 mar 2018, 13:45
No i fajnie :) Będę za jakiś czas robił szynkę konserwową też jest bardzo dobra i podrzucę przepis :)

Dodano po 1 minucie 15 sekundach:
A jak kilka razy zrobisz zaczniesz sam przepis zmieniać wg upodobań. Wtedy dopiero będziesz zadowolony bo wypracujesz metodę na takie mięsko jaki Tobie najbardziej smakuje.
:1smiley:
Pozdrawiam :-)
Tomek B.

Awatar użytkownika

as400
Posty: 2131
Rejestracja: 07 sty 2018, 21:41
Imię: Łukasz
Pochwalił: 7 razy
Został pochwalony: 1 raz

Pieczyste po mojemu :P

#12 Post autor: as400 » 02 mar 2018, 17:50

Kuźwa, Arek.
Ale mnie ślina leci teraz.

Co za człowiek no...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Posiadanie świadomości jak dobry w czymś jesteś wymaga dokładnie tych samych umiejętności co bycie w tym dobrym. Co oznacza, że jeżeli jesteś w czymś całkowicie beznadziejny, brak Ci dokładnie tych umiejętności, których potrzebujesz aby wiedzieć, że jesteś w tym beznadziejny. I to jest niezwykle głębokie odkrycie - że większość ludzi, którzy nie mają pojęcia co robią, nie ma absolutnie żadnego pojęcia, że nie mają pojęcia co robią. To wiele w życiu wyjaśnia. John Cleese


Fotograficzna arka noego ginących gatunków:
https://www.joelsartore.com/photo-ark/

https://racingextinction.com

https://www.sumofus.org/

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 1911
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Został pochwalony: 4 razy

Pieczyste po mojemu :P

#13 Post autor: ArekRaszyn » 02 mar 2018, 20:17

as400 pisze:
02 mar 2018, 17:50
Kuźwa, Arek.
W poniedziałek będę wędził :D
Zapraszam we wtorek na degustację :P -----poważnie.

ODPOWIEDZ