Drodzy Wawarianie,

Serdecznie wszystkich zapraszamy na comiesięczne spotkanie forum WaWarium.
Czas 23.02.2019 - 17:00.
Nie gryziemy, nie bijemy, nie gadamy o polityce, religiach i o innych "zapalnikach" ;)
Gadamy o tym, co nas łączy, nie dzieli i dobrze się razem bawimy!

Szczególnie mile widziani są nowi użytkownicy wawarium.pl!
Poznajmy się, bo trochę ze sobą pobędziemy!

Szukajcie naszego logo Smorenki. Do zobaczenia na miejscu.

Dżem ze świni

Tematy związane z żywieniem ludzi :)
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 2708
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 25 razy

Dżem ze świni

#1 Post autor: ArekRaszyn » 29 wrz 2018, 15:39

Pojawiła się propozycja smalcu.
To i ja moją prostą zaprezentuje, polecę :)

Używam tylko podgardle wieprzowe, mielę je na sitku około 4mm , smażę na średnim ogniu do momentu widocznej zmiany barwy drobnych skwarek na ciemnawe ale nie bazowe ani czarne :)
Dodaję wg uznania posiekaną drobno cebulkę i smażę aż się zeszkli nie spalić, na koniec dodaję troszkę czosnku (czosnek smażyć maks minutkę szybko się pali)
Solę i pieprzę wg uznania (spróbować polecam jak będzie na pół skrzepnięte) i dodaję dość na bogato majeranek.

Zrobiony w ten sposób smalec prawie w całej strukturze ma drobne skwareczki więc jeśli ktoś lubi białą masę świńską polecam kupić 2-3 kostki smalcu i dodać chwilę przed dodaniem cebulki.

Gwarantuje iż będzie pycha :)

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 2708
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 25 razy

Dżem ze świni

#2 Post autor: ArekRaszyn » 31 paź 2018, 20:41

Zaraz po usmażeniu wygląda to tak, jak zdążę zrobię też foto jak skrzepnie.
IMG_4976.JPG
IMG_4976.JPG (188.04 KiB) Przejrzano 460 razy

Awatar użytkownika

Paula
Posty: 114
Rejestracja: 10 wrz 2018, 11:04
Lokalizacja: Głogów
Imię: Paulina
Pochwalił: 2 razy

Dżem ze świni

#3 Post autor: Paula » 31 paź 2018, 22:31

aale się głodna zrobiłam :((

Awatar użytkownika

rhino
Posty: 6677
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 162 razy
Został pochwalony: 91 razy
Kontakt:

Dżem ze świni

#4 Post autor: rhino » 31 paź 2018, 22:40

Paula,
prawie pachnie, co? :D
ratel

Awatar użytkownika

Paula
Posty: 114
Rejestracja: 10 wrz 2018, 11:04
Lokalizacja: Głogów
Imię: Paulina
Pochwalił: 2 razy

Dżem ze świni

#5 Post autor: Paula » 31 paź 2018, 22:47

Nooo, już poczułam ten zapaszek smażonego mięska :D Ja dziś na słodko poleciałam i teraz tylko na ciepłą herbatę mam ochotę ;d (ale po tym zdjęciu i tak bym łyżką skubnęła XD)

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 2708
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 25 razy

Dżem ze świni

#6 Post autor: ArekRaszyn » 31 paź 2018, 22:48

Kasia moja już się kręci i sama nie wie czy jeść takie rzadkie czy jednak poczekać :)
Jak zawsze, zapraszam.

Awatar użytkownika

Paula
Posty: 114
Rejestracja: 10 wrz 2018, 11:04
Lokalizacja: Głogów
Imię: Paulina
Pochwalił: 2 razy

Dżem ze świni

#7 Post autor: Paula » 31 paź 2018, 23:03

Ja bym już jadła takie ;d
A dziękuje :) ale będe musiała sama się nauczyc robić takie dobrocie ;d

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 2708
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 25 razy

Dżem ze świni

#8 Post autor: ArekRaszyn » 31 paź 2018, 23:04

Trudność to jest żadna:) jedynie czasu sporo zajmuje.

ODPOWIEDZ