Dżem ze świni

Tematy związane z żywieniem ludzi :)
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 2576
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 23 razy

Dżem ze świni

#1 Post autor: ArekRaszyn » 29 wrz 2018, 15:39

Pojawiła się propozycja smalcu.
To i ja moją prostą zaprezentuje, polecę :)

Używam tylko podgardle wieprzowe, mielę je na sitku około 4mm , smażę na średnim ogniu do momentu widocznej zmiany barwy drobnych skwarek na ciemnawe ale nie bazowe ani czarne :)
Dodaję wg uznania posiekaną drobno cebulkę i smażę aż się zeszkli nie spalić, na koniec dodaję troszkę czosnku (czosnek smażyć maks minutkę szybko się pali)
Solę i pieprzę wg uznania (spróbować polecam jak będzie na pół skrzepnięte) i dodaję dość na bogato majeranek.

Zrobiony w ten sposób smalec prawie w całej strukturze ma drobne skwareczki więc jeśli ktoś lubi białą masę świńską polecam kupić 2-3 kostki smalcu i dodać chwilę przed dodaniem cebulki.

Gwarantuje iż będzie pycha :)

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 2576
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 23 razy

Dżem ze świni

#2 Post autor: ArekRaszyn » 31 paź 2018, 20:41

Zaraz po usmażeniu wygląda to tak, jak zdążę zrobię też foto jak skrzepnie.
IMG_4976.JPG
IMG_4976.JPG (188.04 KiB) Przejrzano 187 razy

Awatar użytkownika

Paula
Posty: 102
Rejestracja: 10 wrz 2018, 11:04
Lokalizacja: Głogów
Imię: Paulina
Pochwalił: 1 raz

Dżem ze świni

#3 Post autor: Paula » 31 paź 2018, 22:31

aale się głodna zrobiłam :((

Awatar użytkownika

rhino
Posty: 4994
Rejestracja: 08 sty 2018, 14:35
Lokalizacja: Wawer
Imię: Marcin
Pochwalił: 67 razy
Został pochwalony: 35 razy
Kontakt:

Dżem ze świni

#4 Post autor: rhino » 31 paź 2018, 22:40

Paula,
prawie pachnie, co? :D
ratel

Awatar użytkownika

Paula
Posty: 102
Rejestracja: 10 wrz 2018, 11:04
Lokalizacja: Głogów
Imię: Paulina
Pochwalił: 1 raz

Dżem ze świni

#5 Post autor: Paula » 31 paź 2018, 22:47

Nooo, już poczułam ten zapaszek smażonego mięska :D Ja dziś na słodko poleciałam i teraz tylko na ciepłą herbatę mam ochotę ;d (ale po tym zdjęciu i tak bym łyżką skubnęła XD)

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 2576
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 23 razy

Dżem ze świni

#6 Post autor: ArekRaszyn » 31 paź 2018, 22:48

Kasia moja już się kręci i sama nie wie czy jeść takie rzadkie czy jednak poczekać :)
Jak zawsze, zapraszam.

Awatar użytkownika

Paula
Posty: 102
Rejestracja: 10 wrz 2018, 11:04
Lokalizacja: Głogów
Imię: Paulina
Pochwalił: 1 raz

Dżem ze świni

#7 Post autor: Paula » 31 paź 2018, 23:03

Ja bym już jadła takie ;d
A dziękuje :) ale będe musiała sama się nauczyc robić takie dobrocie ;d

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Posty: 2576
Rejestracja: 08 sty 2018, 17:08
Lokalizacja: Raszyn
Imię: Arek
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 23 razy

Dżem ze świni

#8 Post autor: ArekRaszyn » 31 paź 2018, 23:04

Trudność to jest żadna:) jedynie czasu sporo zajmuje.

ODPOWIEDZ