Zapraszamy na spotkanie w Aninie w ogródku "u lilka" w dniu 20.07.19 godzina 17:00.
Prognoza pogody zachęcająca, napijemy się piwka/winka/lemoniady (co kto lubi), posłuchamy muzyki, posiedzimy i pogadamy o bzdurach, w końcu są wakacje i trzeba się relaksować 8-). Wpisujecie się na listę, kto chętny!

viewtopic.php?f=39&t=3004
:smor:

Wędlina z szynkowaru

Tematy związane z żywieniem ludzi :)
Awatar użytkownika

Autor
tiggi
Posty: 251
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Imię: Aneta
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

14 sty 2019, 12:10

Dopiero w sumie testujemy maszyne ale z pierwszego razu jestesmy zadowoleni 😁
Przepis jest bardzo szybki i prosty, znaleziony w necie :)
Szynkowar jest na 1,5kg miesa ale nam wlazlo 1.3kg.
Produkty:
90dag szynki i 30dag łopatki pokrojone w kostke 3x3 cm okolo ;)
2 zabki czosnku wycisniete przez praske
Plaska lyzka peklosoli
Plaska lyzka zelatyny
Majeranek
6 lyzek wody

Wszystko to mieszamy ze soba, wsadzilismy do woreczka w szynkowarze i calosc zajdecilismy.
Polezalo w lodowce 24h.
Do wysokiego garnka nalac wody i wsadzic garnek.
Od zagotowania wody gotowalismy to ok 2,5h w 80stopniach (do zestawu dolaczony jest termometr).
My grubo pokroilismy nieso, ale mozna wsadzic mieso mielone - wtedy wyjdzie mielonka. Albo dac wiecej wody z zelatyna i wyjdzie salceson :)
Załączniki
20190110_205845.jpg
20190110_205845.jpg (149.77 KiB) Przejrzano 849 razy
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 1968
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 9 razy
Został pochwalony: 16 razy

14 sty 2019, 13:40

jakby jeszcze pokrojone wychodziło.... :D
Z podwodnej krainy,
Boro1
Awatar użytkownika

Autor
tiggi
Posty: 251
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Imię: Aneta
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

14 sty 2019, 14:15

Hahaha :mrgreen:
Krajalnica i jedziesz :twisted:

Krzysiek Zao
Posty: 60
Rejestracja: 09 sty 2018, 14:44
Lokalizacja: Tarchomin
Imię: Krzysiek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 4 razy

28 sty 2019, 11:16

W szynkowarze najprościej robi się .... szynkę :) Zapeklować (małe tam tylko wchodzą więc 2-3 dni) i chlup do szynkowara.
Usprawniłem etap gotowania i wkładam szynkowar do piekarnika nagrzanego do 80ciu stopni. Bez pilnowania temperatury wody w garnku, garnka, itd. Timer wyłącza piekarnik po określonym czasie, więc produkcja prawie bezobsługowa.
Super wędlina bez wysiłku.
Wszystko powinno być uczynione tak prostym jak to tylko możliwe, lecz nie prostszym.
Albert Einstein
Awatar użytkownika

Autor
tiggi
Posty: 251
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Imię: Aneta
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

28 sty 2019, 13:32

Tak. Wlasnie bedziemy robic za kilka dni schab w calosci. Jestem ciekawa jak wyjdzie
Teraz robiny eksperyment - czyli szynka suszona w rajstopie ;)
Awatar użytkownika

Autor
tiggi
Posty: 251
Rejestracja: 09 sty 2018, 09:26
Imię: Aneta
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 1 raz

28 sty 2019, 21:49

Krzysiek Zao, fajny pomysl z piekarnikiem.
Powiedz mi, zostawiasz mieso w piekarniku jak juz piekarnik sie wylaczy czy natychmiast wyjmujesz garnuszek z piekarnika?
Czy podczas przygotowania tej wedliny termometr jest wetkniety w ta dziurke w szynkowarze podczas pieczenia?
Bo nie wiem czy on wytrzyma temperature 80stopni.
Ta cala szynke wsadzasz w woreczku czy bez?

Krzysiek Zao
Posty: 60
Rejestracja: 09 sty 2018, 14:44
Lokalizacja: Tarchomin
Imię: Krzysiek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 4 razy

29 sty 2019, 09:12

Wyciągamy od razu. Żeby spróbować czy nie zepsute :) Trochę to jest w naszym przypadku zgubne, bo często mało zostaje. Najlepiej wyjąć i niech się obsuszy stygnąc.
Termometr leży obok, tak żebym widział wskazanie. Temp w piekarniku ustawiam pokrętłem, a to co jest tam zaznaczone, szczególnie przy niższych temperaturach, nie zawsze jest zgodne z rzeczywistością. Mój termometr od szynkowaru bywa w 110 i działa.
Szynkę wkładam bez woreczka. Woreczek tylko do rozpadających się rzeczy.
Wszystko powinno być uczynione tak prostym jak to tylko możliwe, lecz nie prostszym.
Albert Einstein
ODPOWIEDZ