Pasztet ... z czerwonej soczewicy

Tematy związane z żywieniem ludzi :)
Awatar użytkownika

Autor
AquaDreams
Posty: 644
Rejestracja: 17 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Tarchomin
Imię: Arek
Pochwalił: 9 razy
Został pochwalony: 3 razy
Kontakt:

13 sie 2019, 15:02

2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 duży por
czosnek (nie ząbek a główka !)
2 średnie marchewki
pietruszka (korzeń)

po 2 łyżeczki suszonego tymianku, majeranku, kminku, papryki słodkiej,
3-4 łyżeczki wędzonej papryki suszonej

pieprz, sól,

kupić zmielone lub zmielić w blenderze :
2-3 łyżki siemienia lnianego
4-5 łyżek płatków owsianych

Ugotować soczewicę: 4 szklanki wody z czajnika + sól, gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20min
Ugotować kaszę jaglaną: przepłukać na sitku w zimnej wodzie, 2 i pół szklanki wody z czajnika + sól ; gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20min

Pokroić dość grubo por, marchewka, pietruszka, czosnek
Na patelnię wrzucamy por + czosnek, po 5min marchewka i pietruszka. Dusimy przez 15min - można dodać trochę wody lub bulionu aby nie przywarło ;)

Wszystko studzimy a następnie wrzucamy do michy i rozdrabniamy blenderem ręcznym.
Ja do tego dodaje 1-2 jaja aby się lepiej związało. Veganie mogą zmiast jaj dać znacznie więcej siemienia lnianego.

Masę przekładamy do formy do pieczenia (ja uzywam IKEA SOCKERKAKA)
Piec w temp 180*C przez 50-60min, po czym dać szansę temu ostygnąć - to jest najtrudniejsze :) :)

W przepisie to niby porcja na minimum 10 osób :45: :oops:
Pozdrawiam,
Arek
Facebook
AQUALOG AquaDreams
ODPOWIEDZ