Napełnianie, czyszczenie i regeneracja sondy Hydromet ERH-AQ1

Przygotowanie i utrzymanie wody w akwarium.
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 411
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
1
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 6 times
Been thanked: 33 times
Wiek: 1

Swego czasu zakupiłem zestaw do napełniania, czyszczenia i regeneracji sondy wspomnianej w tytule.
Sondę mam już ponad pięć lat, to wydawało mi się, że wypada o nią zadbać, choć nic nie wskazywało, że jej coś dolega.
Primo po pierwsze okazało się, że źle spojrzałem na swoją sondę i o ile wydawało mi się, że jest prawie pusta, to była pełna po brzegi. Jedna buteleczka kupiona bez sensu (KCl 3,0 mol/l wysycony AgCl).
Podjąłem się zatem czyszczenia sondy w "Hydromet Roztwór czyszczący do membran SC02" wg instrukcji. Procedura jest prosta i nudna. przepłukujemy sondę w destylce/RO, wsadzamy w roztwór, czekamy 15-20 minut, przepłukujemy w destylce/RO - gotowe.
Potem wziąłem instrukcję do "Hydromet Roztwór regenerujący do Membran SC03" i tu następuję zonk - sama buteleczka roztworu nie wystarczy do pełnej regeneracji. Po zanurzeniu sondy w roztworze trawiącym (na 20 minut) powinno się jeszcze umieścić sondą na godzinę w roztworze kwasu solnego (! brak !) a potem jeszcze 12 godzin w czystym RO.
Ale co tam, witaj przygodo - pominąłem dwa ostatnie kroki.
Potem jeszcze kalibracja i gotowe.
I sonda działa.
Pokazuje nadal mniej więcej to co przed całą akcją, więc przynajmniej jej nie popsułem. Korelacja "na oko" z płynem wskaźnikowym jest poprawna.
robiłem potem jeszcze z dwa razy kalibrację i wyniki były minimalnie różne - w moim przypadku wartości RAW w kontrolerze mirekkon różniły się o +/- 5 przy skali wartości ~440 dla punktu 4°pH czyli trochę więcej niż 1%.

Tą samą procedurę przeprowadziliśmy z @inerkoma, miała być fotorelacja, ale żeśmy się tak zagadali że zdążyłem zrobić jedno zdjęcie z procesu kalibracji.
Teraz Konrad ma za zadanie obserwować zachowanie sondy i dać znać, czy jego egzemplarz udało się popsuć:)
aha, sonda Konrada też była pełna, więc już drugi powód bezsensowności zakupu roztworu KCL... A w Hydromecie mi mówili, że trzeba co pół roku uzupełniać... @inerkoma - ile masz już swoją sondę?
IMG_20210331_193745.jpg
No i może jeszcze jedna refleksja - można kupować tanie sondy pH po 50 zeta za sztukę i nie wiedzieć kiedy padnie (z doświadczeń własnych i rozmów z akwarystami maks 6 miesięcy) albo kupić jedną porządną i nie do zajechania. A nawet jak się ją zajedzie to można ją jeszcze odratować. Swoją, jak wspomniałem, katuję ponad 5 lat, a jak pamiętam, Konrad ponad 7.
Wawariat
Awatar użytkownika
inerkoma
Posty: 369
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 15:18
1
Been thanked: 17 times

radmac pisze: środa 31 mar 2021, 22:13 @inerkoma - ile masz już swoją sondę?
Przykoloryzowałem nieco z tymi 7 latami. Sprawdziłem dziś na paragonie i wyszło, że kupiłem ją w marcu 2016 czyli używam ją mniej więcej tyle samo ci Ty. Tak czy inaczej urządzenie godne polecenia - dobrze wydane pieniądze jeśli ktoś szuka sondy.
A bleak garden to cry When my inamorato died...
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 411
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
1
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 6 times
Been thanked: 33 times
Wiek: 1

No niestety, po ponad 6 latach z sondą stało się coś nie tak. Nagle pH (wg sondy) zaczęło spadać do 3.8 w ciagu 3 dni. Gdzie płyn wskaźnikowy pozostawał zielony. Podmieniłem płyn - bez zmian.
Skalibrowałem sondę - bez zmian!?
Ok, poczytałem jeszcze o tym roztworze KCl w sondzie, on może nie tyle ubywać co się rozcieńczać. I faktycznie, po wydostaniu z sondy był mniej galaretkowaty niz świeży.
Zapodałem świeży roztwór, skalibrowalem, ale niestety, wynik pH zmienił się nieznacznie na 4.1. Wciąż nie tak.

Skończyło się zakupem nowej sondy.

Zacząłem się zastanawiać co mogło spowodować nagły pad sondy. Nawet w sumie nie pad, bo kiedyś miałem sondę no-name i ona poprostu wariowała od pH 3 do 11 i do 3 w ciagu 1h. Ta zaczęła poprostu zaniżać o jakieś 2 pH, wynik był zły ale stabilny.
Może suplementowanie minerałów w postaci chlorków (ostatnio podawałem MgCl2, CaCl2, KCl) zamiast siarczanów może wpływać na działanie sondy? Tak jak pisałem wcześniej, sama sonda ERH-AQ1 ma w sobie KCl (roztwór odniesienia 3,0 M KCl + AgCl, półogniwo odniesienia AgCl).
Może poprostu po tylu latach sonda padła i już.

Wawariat

Wawariat
ODPOWIEDZ