Ampularia . Nielegalny czujnik jakości wody
-
- 2
- Imię: Ewa
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 145 times
Poniżej przepisy, bardzo restrykcyjne
Na stronie też załącznik. Szkoda, bo Ampularie są szkodliwe tylko jeśli ktoś wypuści je do środowiska naturalnego- czego zdrowo myślący, odpowiedzialny akwarysta by nie zrobił. Ze względu na przepisy bądźmy ostrożni.
http://piorin.gov.pl/gi-aktualnosci/slimaki-z-rodzaju-pomacea-jako-agrofagi-stwarzajace-zagrozenie-dla-upraw-w-unii-europejskiej,423.html

http://piorin.gov.pl/gi-aktualnosci/slimaki-z-rodzaju-pomacea-jako-agrofagi-stwarzajace-zagrozenie-dla-upraw-w-unii-europejskiej,423.html
- radmac
- 2
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 42 times
Kto niby?eva pisze: czego zdrowo myślący, odpowiedzialny akwarysta by nie zrobił.

A jak już tak patrzymy i polecimy po bandzie, to trzymanie rybek w szkle tak daleko od ich naturalnego środowiska jest fanaberią i sama akwarystyka jest formą tortur.
Niech rzuci kamieniem kto w swej przygodzie akwarystycznej przez swoje błędy nie ukatrupił rybola!
Wawariat
Wawariat
-
- 2
@radmac ja wczoraj ukatrupiłam dwie i to moje ukochane. Wyskoczyły się przez moją nieostrożność. Były i inne przypadki.
Święta nie jestem. Chodziło mi o to, że my, Wawarianie, nie jesteśmy idiotami kompletnymi, żeby wrzucać ryby i ślimaki do rzeki. Zatem jesteśmy (hipotetycznie
bezpiecznymi opiekunami Ampularii.
Święta nie jestem. Chodziło mi o to, że my, Wawarianie, nie jesteśmy idiotami kompletnymi, żeby wrzucać ryby i ślimaki do rzeki. Zatem jesteśmy (hipotetycznie

-
- 2
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 77 times
Bardzo lubię te ślimaki. Pomimo zakazu często można je spotkać w sklepach. Ja sam mam je w jednym ze swoich zbiorników i nie zamierzam z nich zrezygnować. To, że są one zabronione u nas w handlu jest wynikiem jednolitych przepisów unijnych. Moim zdaniem nie zawsze są one dobre ponieważ o ile np. w Hiszpanii są one przy sprzyjającym im klimacie wywołać jakieś szkody w środowisku, to wątpię by u nas przeżyły zimę. Nie zmienia to faktu, że największym złem jest człowiek. To on jest winien takim sytuacjom.
-
- 2
Żyją? Podobno jeśli nie są zdeptane, to kilka dni wyżyją.
@DanielP absolutnie się zgadzam. Ampule są super. W Polsce podobno nie przetrwają. Tylko trzeba uważać z ogłoszeniami o ich oddawaniu, sprzedawaniu.
-
- 2
Wczoraj do sklepu akwa przyszedł człowiek z problemem. W innym sklepie sprzedano mu jakiegoś egzotycznego kraba(zapomniałam nazwy). Krab urósł bardzo duży i zjada rybki. Pan pyta czy może go oddać do sklepu albo wyrzucić do rzeki i czy krab da sobie radę. Ten człowiek miał wyraźnie dobre intencje, nie chciał stworzenia ubijać. Sprzedawca powiedział, że sklepy nie przyjmą, bo jest nielegalny w sprzedaży, ale do rzeki nie można absolutnie, bo nie wolno, on (sprzedawca) te raki potem wyławia z R. Maciaszkiem. Facet od kraba był skonsternowany, bo wyraźnie nie chciał mordować żywego stworzenia. Zrozumiałam, że ludzie naprawdę mogą nie wiedzieć co zrobić i może im się wydawać, że lepiej żyjątko zwrócić naturze. Brakuje edukacji, informacji. Najbardziej chyba w sklepach. Dodatkowo ktoś mu tego kraba nielegalnego sprzedał i nie poinformował, że urośnie, będzie jadł ryby.
Powiedziałam panu, żeby na forach akwarystycznych można oddawać zwierzęta. Nie wiem czy skorzysta.
Powiedziałam panu, żeby na forach akwarystycznych można oddawać zwierzęta. Nie wiem czy skorzysta.
- EyeQueue
- 1
- Imię: Andrzej
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 91 times
Szacun dla pana ze sklepu, choć jeszcze lepiej byłoby, gdyby wziął tego kraba i sam na zapleczu rozwiązał problem. A sam pamiętam wiele lat temu minę jakiegoś młodego akwarysty, któremu Rafał powiedział, że może dać mu trawiankę na ślimaki, ale pod warunkiem, że potem ją zabije...
Co to za sklep, w którym sprzedawca zna się z Rafałem? Atol Zoo?
Co to za sklep, w którym sprzedawca zna się z Rafałem? Atol Zoo?
Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
- EyeQueue
- 1
Są dosyć szczegółowe przepisy:
https://www.umb.edu.pl/photo/pliki/loka ... _praw7.pdf, ale...
bezkręgowce nie są zwierzętami w rozumieniu przepisów prawa! Czyli wolna amerykanka, ale...
Skoro przy Ameryce jesteśmy, to tamtejsze stowarzyszenie weterynarzy (American Veterinary Medical Association) wydaje co jakiś czas zalecenia, które są uznawane za najlepsze w świecie. No i w ostatniej edycji:
https://www.avma.org/sites/default/file ... -17-20.pdf
podaje się jako anestetyk — oprócz wielu niedostępnych środków znieczulających (np. benzokaina) — olejek goździkowy, który sam kiedyś kupiłem w celu znieczulenia kolcobrzuchów (choć w końcu obyło się bez tego). Akceptowaną metodą jest także umieszczenie w wodzie o temperaturze 2 do 4 °C (nie w zamrażarce).
O maceracji, jako akceptowanej metodzie fizycznej pisał nie będę, bo po pierwsze może być problem w przypadku szkieletu zewnętrznego, po drugie, co sami autorzy przyznają, metody fizyczne są bardzo skuteczne i szybkie, ale często nieakceptowalne z estetycznego punktu widzenia.
https://www.umb.edu.pl/photo/pliki/loka ... _praw7.pdf, ale...
bezkręgowce nie są zwierzętami w rozumieniu przepisów prawa! Czyli wolna amerykanka, ale...
Skoro przy Ameryce jesteśmy, to tamtejsze stowarzyszenie weterynarzy (American Veterinary Medical Association) wydaje co jakiś czas zalecenia, które są uznawane za najlepsze w świecie. No i w ostatniej edycji:
https://www.avma.org/sites/default/file ... -17-20.pdf
podaje się jako anestetyk — oprócz wielu niedostępnych środków znieczulających (np. benzokaina) — olejek goździkowy, który sam kiedyś kupiłem w celu znieczulenia kolcobrzuchów (choć w końcu obyło się bez tego). Akceptowaną metodą jest także umieszczenie w wodzie o temperaturze 2 do 4 °C (nie w zamrażarce).
O maceracji, jako akceptowanej metodzie fizycznej pisał nie będę, bo po pierwsze może być problem w przypadku szkieletu zewnętrznego, po drugie, co sami autorzy przyznają, metody fizyczne są bardzo skuteczne i szybkie, ale często nieakceptowalne z estetycznego punktu widzenia.
Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
-
- 2
@Jarzy tak właśnie myślałam, że ktoś się chętny znajdzie. Ludzie nie mają pojęcia, że można rybę/stwora oddać, nie tylko do sklepu.
Natomiast tamten konkretny krab ciachał/jadł ryby. Więc chyba do ryb się nie nadawał.
Natomiast tamten konkretny krab ciachał/jadł ryby. Więc chyba do ryb się nie nadawał.
- EyeQueue
- 1
@Jarzy może taki:
https://gazetalubuska.pl/krab-zlapany-w ... 1-15232702
W tekście znowu Kumak. Za chwilę będę się bał otworzyć lodówkę, żeby Rafał z niej nie wyskoczył...
@eva właśnie wymyśliłem sposób jego humanitarnej eksterminacji - trzeba założyć duuuuuże akwarium tanganickie z kolcobrzuchami Mbu (do 70 cm żywej długości).
https://gazetalubuska.pl/krab-zlapany-w ... 1-15232702
W tekście znowu Kumak. Za chwilę będę się bał otworzyć lodówkę, żeby Rafał z niej nie wyskoczył...

@eva właśnie wymyśliłem sposób jego humanitarnej eksterminacji - trzeba założyć duuuuuże akwarium tanganickie z kolcobrzuchami Mbu (do 70 cm żywej długości).

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
-
- 2
- Imię: Krzysztof
Nie ma ktoś kilku sztuk na zbyciu? Chętnie bym przysposobił:)
-
- 2
- Imię: Krzysztof
witam - gdyby ktoś poszukiwał, mam kilka sztuk do odstąpienia.