Rośliny lądowe pomagają usunąć azot z akwarium .
Jakie mogą to być rośliny ?
na tym foto jest Monstera . To rodzaj oryginalnych pnączy pochodzących z Meksyku.
Rośliny lądowe w akwarium
- cinek1916
- 3
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 38 times
Praktycznie wszystko z tropików.
Ja w swoich hydroponikach i luźno hodowałem : Epipremnu złociste, skrzydłokwiaty, zielistkę, trzykrotkę, dwa gatunki philodendronów, wspomnianą w pierwszym poście monsterę ( (trzeba uważać bo podobno korzenie po złamaniu wypuszczają trujące mleczko) i kilka innych roślin z marketów, których nazw nie znam.
Ja w swoich hydroponikach i luźno hodowałem : Epipremnu złociste, skrzydłokwiaty, zielistkę, trzykrotkę, dwa gatunki philodendronów, wspomnianą w pierwszym poście monsterę ( (trzeba uważać bo podobno korzenie po złamaniu wypuszczają trujące mleczko) i kilka innych roślin z marketów, których nazw nie znam.
- Miro
- 3
- Imię: Mirek
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 50 times
Wikipedia
- mario_s
- 3
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 24 times
Kilka epi w akwarium i efekty są - azotany utrzymują się na poziomie ok 25 ale rogatek dostał rykoszetem (nurzaniec trochę również spowolnił), czyli rośliny szybkorosnące i jak narazie nie jestem w stanie tego poprawić Automatycznie podskoczyło PO4 z około 1 do 2 bo rogatek zwolnił wzrost. Jakieś mikro brakuje bo warszawska kranówka ma wystarczająco Mg/Ca, Żelazo zacząłem dodawać aby podbić do 0.5, było 0.05. To pozytywnie wpłyneło (podniosło) kryptokoryny (one nie ucierpiały ale jak widać za mało było mikro/żelaza), no coż chyba trzeba zacząć realnie nawozić , coś się dzieje ale ewidentnie epi szybciej rosną w doniczce bo mam kilka w kolejce niewłożonych do wody i rosną szybciej.
Zabawa trwa dalej cała ściana do zarośnięcia.
Zabawa trwa dalej cała ściana do zarośnięcia.
- cinek1916
- 3
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 38 times
Przedwczoraj kupiłem monsterę, dwie odmiany maranty, syngonium i skrzydłokwiaty. Później dojdą epipremnum, zielistka i trzykrotka, może philodendron Papua Nowa Gwinea od gościa, co dostał od gościa, co dostał od gościa, co dostał od gościa co robił kozackie akwaria i miał firmę w Japonii
-
- 3
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 44 times
Dawaj fotycinek1916 pisze:Przedwczoraj kupiłem monsterę, dwie odmiany maranty, syngonium i skrzydłokwiaty. Później dojdą epipremnum, zielistka i trzykrotka, może philodendron Papua Nowa Gwinea od gościa, co dostał od gościa, co dostał od gościa, co dostał od gościa co robił kozackie akwaria i miał firmę w Japonii [emoji16]
Wysłane z mojego ThinkPhone by motorola przy użyciu Tapatalka