1140 litrów Radmaca z sumpem

Nasze aranżacje oraz ich mieszkańcy.
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2

Rury poklejone. Czas na lampę.
IMG20240203183702.jpg
Trochę z tym zabawy, jest 260 dziur do wywiercenia.
IMG20240203193003.jpg
IMG20240203224251.jpg
Wawariat
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2

Sump odpalony. Woda się kręci. Przez pół dnia nieco bulbało, kapało, ciurkało (akustycznie znaczy się), ale po nocy się wyciszyło. Nie w sumpie, ale on siedzi w piwnicy i mnie nie rusza.
Pompa chodzi na 55%, ~7200 l/h, woda w kominie się ustabilizowała.
Jak odpalę oświetlenie to zapodam więcej zdjęć, bo na razie to widać bardziej odbicia niż to co w akwarium.
Na samej belce będzie dosyć gęsto, ale będzie bardzo wysoko (>2m) i nie będzie tego widać.
IMG20240206002152.jpg
Wawariat
Awatar użytkownika
Poranna Witaj Zmiano
Posty: 446
Rejestracja: wtorek 16 mar 2021, 08:33
2
Has thanked: 74 times
Been thanked: 27 times

Jaka waga tej belki, ile Wat?
Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2

sam radiator to jakieś 18kg. do tego zasilacz, drivery, diody, obudowa (dibond) itp. pewnie w 25 kg się nie zamknę.
co do mocy - to jakieś 720~750W. Miało być bliżej 780W, ale diody WFS 30W są na 900mA a nie namierzyłem takich odpowiednich driverów i będą jechały na 700mA.
No i będą przycięte PWMem na maks 70~80%, żeby wydłużyć ich żywotność.
Jak mi będzie mało, to zawsze istnieje możliwość wymiany części diód i ich driverów z 30W na 50W. Radiator udźwignie. Zasilacz też ma nieco zapasu (1000W)
Ponieważ nie mam już siły programować mikrokontrolera, będę korzystał z gotowca reef-pi na raspberry pi zero. Instalacja i konfiguracja zajmie jeden wieczór.
Wawariat
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2

Bez mrocznego kloca i z purigenem jest znaczna poprawa, zdjęcie w poprzek akwarium. Pozostałe kloce na razie jeszcze nie chcą zatonąć :(
IMG20240210100423~2.jpg
Wawariat
Awatar użytkownika
cinek1916
Posty: 403
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 21:56
2
Has thanked: 63 times
Been thanked: 33 times

Wow! 😳
Kadafix
Posty: 63
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 13:48
2
Lokalizacja: Niedaleko Brzydgoszczy :)
Imię: Przemek
Has thanked: 10 times
Been thanked: 4 times
Wiek: 28

Te kloce docelowo mają być tak blisko przedniej szyby w celu powiększenia efektu głębi, czy to po prostu przez dryfowanie?
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2

Kadafix pisze:Te kloce docelowo mają być tak blisko przedniej szyby w celu powiększenia efektu głębi, czy to po prostu przez dryfowanie?
Ten kloc na górze dopiero nabiera wody drufuje ma razie. Wiesz, nie mogłem znaleźć garnka do wygotowania korzenia ktory ma około 1 metra w jednym kieunku i jakieś 80cm w drugim :)

Inna sprawa, że akwa ma 60 cm głębi, więc taki jamnik.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Wawariat
Awatar użytkownika
Winter
Posty: 119
Rejestracja: środa 17 mar 2021, 11:31
2
Lokalizacja: Sadyba
Imię: Magda
Been thanked: 13 times

A mógłbyś dać jakieś zdjęcie od frontu?
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2

Jutro bedzie wieszana lampa, to bedzie więcej widać. Lampa przechodzi ostatnie dokręcanie śrubek itp.
IMG20240212132621.jpg
Wawariat
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2

TADAM!!!
Obsadzone po ciemku, ale ujdzie.
IMG20240213181954.jpg
.
.
.
Jeszcze korona do zrobienia bo po oczach boli
Wawariat
eva
Posty: 2173
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 09:51
2
Lokalizacja: Ochota
Imię: Ewa
Has thanked: 480 times
Been thanked: 165 times

radmac pisze: wtorek 13 lut 2024, 18:31 TADAM!!!
Obsadzone po ciemku, ale ujdzie.

IMG20240213181954.jpg
.
.
.
Jeszcze korona do zrobienia bo po oczach boli
Zdjęcie jak z żurnala akwarystycznego :)
Awatar użytkownika
cinek1916
Posty: 403
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 21:56
2
Has thanked: 63 times
Been thanked: 33 times

Ale zarosłeś :mrgreen:

Bok komin też zasłaniasz?
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2

cinek1916 pisze:Ale zarosłeś :mrgreen:

Bok komin też zasłaniasz?
Tak, komin zasłonie, zrobię tam drzwiczki/na magnesy z płyty meblowej w kolorze szafki obok.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Wawariat
Kadafix
Posty: 63
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 13:48
2
Lokalizacja: Niedaleko Brzydgoszczy :)
Imię: Przemek
Has thanked: 10 times
Been thanked: 4 times
Wiek: 28

radmac pisze: wtorek 13 lut 2024, 18:31 TADAM!!!
Obsadzone po ciemku, ale ujdzie.

IMG20240213181954.jpg
.
.
.
Jeszcze korona do zrobienia bo po oczach boli
Ja bym dał jeszcze taką koronę od spodu, żeby zakryć trochę warstwę podłoża, dzięki czemu akwarium wyglądało by na dłuższe.
Ale i tak akwarium bombowe, niech to tylko zarośnie, to nie będzie można oczu oderwać :D
Awatar użytkownika
Winter
Posty: 119
Rejestracja: środa 17 mar 2021, 11:31
2
Lokalizacja: Sadyba
Imię: Magda
Been thanked: 13 times

Hej! Super! Na zdjęciu nie wygląda na takie wielkie :)
Limak86
Posty: 372
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 16:32
2
Has thanked: 9 times
Been thanked: 121 times

Co "siedzi" w tym podłożu, że musiało być aż takie grube?

Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka

[650L] Labirynty Azji Południowej...
[160L] Szybko płynące wody Azji...
[160L] Mała rafa...
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2


Limak86 pisze:Co "siedzi" w tym podłożu, że musiało być aż takie grube?

Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
Siedzi pumeks, lawa (skruszona), Yokuchi Jiban Soil i poprzenie podłoże - głównie piach. No i teraz jeszcze mnóstwo powietrza. Gdzie nie dotknę to wali bąblami (nie straszne siarkowodory, bo może z rydzien albo półtora od zalania wodą).
Inny powod wysokiego podłoża jest trywialny - łatwiej dosięgnąć. Obecnie jak sięgam w pobliże dna, to już czuję jak mi pod pachą przelewa :)

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Wawariat
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2


Kadafix pisze: Ja bym dał jeszcze taką koronę od spodu, żeby zakryć trochę warstwę podłoża, dzięki czemu akwarium wyglądało by na dłuższe.
Ale i tak akwarium bombowe, niech to tylko zarośnie, to nie będzie można oczu oderwać :D
Hmmm, najpierw zrobię górę i pomyśle nad dołem. Tylko musiałaby byc ultracieńka, bo akwa licuje na równo z szafkami. Ale na razie mam 1500 innych rzeczy do zrobienia z tym akwa...
- automatyczna dolewka
- Przekonstruowanie i automatyzacja systemu RO (żeby do dolewki i podmian się samo zbierało)
- dozownik nawozów - kalibracja, instalacja, etc
- maskowanie kominów
- pokrywa do sumpa, żeby piwnica nie gniła
- awaryjny przelewdo kanalizy
- automatyzacja podmiany wody
.
.
.
I na pewno jeszcze kilka innych rzeczy o których nie pamiętam.


Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Wawariat
Kadafix
Posty: 63
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 13:48
2
Lokalizacja: Niedaleko Brzydgoszczy :)
Imię: Przemek
Has thanked: 10 times
Been thanked: 4 times
Wiek: 28

radmac pisze: środa 14 lut 2024, 16:16
Kadafix pisze: Ja bym dał jeszcze taką koronę od spodu, żeby zakryć trochę warstwę podłoża, dzięki czemu akwarium wyglądało by na dłuższe.
Ale i tak akwarium bombowe, niech to tylko zarośnie, to nie będzie można oczu oderwać :D
Hmmm, najpierw zrobię górę i pomyśle nad dołem. Tylko musiałaby byc ultracieńka, bo akwa licuje na równo z szafkami. Ale na razie mam 1500 innych rzeczy do zrobienia z tym akwa...
- automatyczna dolewka
- Przekonstruowanie i automatyzacja systemu RO (żeby do dolewki i podmian się samo zbierało)
- dozownik nawozów - kalibracja, instalacja, etc
- maskowanie kominów
- pokrywa do sumpa, żeby piwnica nie gniła
- awaryjny przelewdo kanalizy
- automatyzacja podmiany wody
.
.
.
I na pewno jeszcze kilka innych rzeczy o których nie pamiętam.


Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka
Jak ma być cieńka, to może jakaś okleina do mebli w kolorze?
Awatar użytkownika
Miro
Posty: 672
Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2021, 12:28
2
Lokalizacja: Warszawa - Centrum
Imię: Mirek
Has thanked: 56 times
Been thanked: 50 times

radmac pisze: środa 14 lut 2024, 16:16 Ale na razie mam 1500 innych rzeczy do zrobienia z tym akwa...
- automatyczna dolewka
- Przekonstruowanie i automatyzacja systemu RO (żeby do dolewki i podmian się samo zbierało)
- dozownik nawozów - kalibracja, instalacja, etc
- maskowanie kominów
- pokrywa do sumpa, żeby piwnica nie gniła
- awaryjny przelewdo kanalizy
- automatyzacja podmiany wody
cinek ,więc nie dziw się że tak zarósł
cinek1916 pisze: wtorek 13 lut 2024, 21:04Ale zarosłeś
Radmac do lata nie wyjdzie z piwnicy 😉
Awatar użytkownika
ahr
Posty: 546
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 20:36
2
Lokalizacja: Słodowiec
Imię: Piotr
Has thanked: 40 times
Been thanked: 89 times

Kadafix pisze: środa 14 lut 2024, 16:37 Jak ma być cieńka, to może jakaś okleina do mebli w kolorze?
HPL 0,8-0,9mm byłby ok. Jak podasz kolor katalogowy płyty to sprawdzę czy nie mam czegoś podobnego w magazynie. ;)
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika
cinek1916
Posty: 403
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 21:56
2
Has thanked: 63 times
Been thanked: 33 times

radmac pisze: środa 14 lut 2024, 16:09
Limak86 pisze:Co "siedzi" w tym podłożu, że musiało być aż takie grube?

Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
Siedzi pumeks, lawa (skruszona), Yokuchi Jiban Soil i poprzenie podłoże - głównie piach. No i teraz jeszcze mnóstwo powietrza. Gdzie nie dotknę to wali bąblami (nie straszne siarkowodory, bo może z rydzien albo półtora od zalania wodą).
Inny powod wysokiego podłoża jest trywialny - łatwiej dosięgnąć. Obecnie jak sięgam w pobliże dna, to już czuję jak mi pod pachą przelewa :)

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka
Wyjdzie ładne plenum ;)
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2

ahr pisze:
Kadafix pisze: środa 14 lut 2024, 16:37 Jak ma być cieńka, to może jakaś okleina do mebli w kolorze?
HPL 0,8-0,9mm byłby ok. Jak podasz kolor katalogowy płyty to sprawdzę czy nie mam czegoś podobnego w magazynie. ;)
@ahr dziękuję za propozycję, ale na razie zostanę przy piasku. Pewnie zmienię zdanie jak zajdzie glonem :)

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Wawariat
Awatar użytkownika
radmac
Posty: 616
Rejestracja: niedziela 14 mar 2021, 22:29
2
Lokalizacja: Gdynia
Has thanked: 18 times
Been thanked: 81 times
Wiek: 2


cinek1916 pisze:]

Wyjdzie ładne plenum ;)
Dlatego najpierw wsadzilem 40 litrów pumeksu ogrodniczego.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Wawariat
ODPOWIEDZ