Krewetka Amano - długość życia
-
- 3
- Imię: Ewa
- Has thanked: 506 times
- Been thanked: 168 times
Ile u Was żyją krewetki Amano? Czytałam, że 2-3 lata, ale moja jest już ponad trzy lata u mnie, od pierwszego akwarium i nie zamierza wyprowadzać się na tamten świat. Jej dwie koleżanki też by pewnie żyły gdyby nie naszła je chęć podróżowania poza akwarium. Jest bardzo duża, większa niż Kirysy. W jednej z książek o akwarystyce przeczytałam, że krewetka Amano może żyć 11 lat!
- Winter
- 3
- Imię: Magda
- Been thanked: 14 times
U mnie też krewetki amano wykazywały pożałowania godną skłonność do podróżowania poza akwarium. Dlatego raczej więcej ich nie kupię. A mam jedną i ona chyba już żyje kilka lat. Przeżyła nawet ostatni, bardzo trudny, miesiąc.
-
- 3
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 45 times
ponoć wychodzą jak im się nie podoba w akwarium. Jak przyzwyczają się do warunków odechciewa się im podróży.
Widziałem gdzieś, że otwarte akwaria zabezpiecza się od góry małym paskiem folii by miały trudniej.
Widziałem gdzieś, że otwarte akwaria zabezpiecza się od góry małym paskiem folii by miały trudniej.
-
- 3
Moje uciekały z akwarium z pokrywą. Podróżowały tylko przy zmianach akwarium. Była wtedy pokrywa, ale nie zabezpieczyłam wszystkich dziur. Teraz, jak kupowałam nowe, zakleiłam wszystkie dziury na tydzień. Po przyzwyczajeniu już nie uciekają.
- Miro
- 3
- Imię: Mirek
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 54 times
nigdy krewetek nie miałem .
Wiem że ślimaki i żabki mogą chodzić po szybie tzn. dać dyla ale krewetki ?
Nie sądziłem że na łapkach mają jakieś przyssawki które pomogą wspinać się po szybie.
Ostatnio zmieniony niedziela 11 lut 2024, 20:33 przez Miro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3
@Miro one szybko przebierają przydatkami do pływania (takie niby nóżki) w samej wodzie, dzięki czemu mogą podpłynąć gdzie chcą, aż na krawędź świata (czyli akwarium) . Po roślinach też sobie wejdą. Potrafią podskoczyć albo odbić się od czegoś. Jeśli uda im się o coś zaczepić na górze, to potem mają z górki Do tego Amano są bardzo inteligentne, więc nie zdziwiłabym się gdyby otworzyły drzwi zamykane na klucz. Moją pierwotną grupkę nazywałam „pingwiny z Madagaskaru” bo one ciągle spiskowały No i w końcu faktycznie uciekły…
-
- 1
- Imię: Aga
- Has thanked: 1 time
@eva ha, też miałam takie pingwiny z Madagaskaru:) została ostatnia sztuka, której się nie udało uciec. A one rzeczywiście wyskakują jak im się w akwarium nie podoba,ja przy przeprowadzce trochę zaniedbałam, więc pewnie wyszły poszukać lepszego lokum...