Wymiary: 85x30x42 cm Nietypowe, bo akwarium jest wpasowane w regał. Szyba nakrywowa.
Oświetlenie: 1 świetlówka LED biała i 1 RGB (3xbiała, czerwona, niebieska, czerwona) robiona na zamówienie na Allegro jakieś 4 lata temu, bo nikt nie robił fabrycznie takich lamp długości 75 cm. Teraz też chyba nie robi, a że ta RGB wysiada pomału, zrobię chyba u kogoś z olx.
Filtr: Eheim Experience 150, prefiltr gąbka na wlocie, n wylocie dyfuzor, który robi mało bąbelków. Na razie daje radę, ale myślę nad wymianą na 250.
Podłoże: czysty… hmmm, kiedyś był czysty… żwirek o granulacji na oko 2-3 mmm.
Podmiana: mniej więcej co 2 tygodnie 40-50%, wiem powinnam częściej, ale leniwa jestem.
Woda: warszawska kranówka lana szlauchem prosto z kranu.
Nawożenie: Tropica Premium Nutrition przy podmianie, więc wychodzi połowa zalecanej dawki, bo producent każe co tydzień.
Hardscape: korzeń i kamienie rozmaite, ale i tak ich nie widać z powodu roślin.
Flora: z roślin korzeniących w podłożu mam tylko kryptokoryny, nie pamiętam wszystkich gatunków, a poza tym jak kupowałam wyglądały całkiem inaczej niż teraz. Z tego co pamiętam – Cryptocoryne wendtii "Tropica", C. sp. Flamingo, C. spiralis "Red", C. nurii "Pink Line", C. parva, C. hudoroi, C. pontederifolia itp.
Nie korzeniące się rośliny – Anubias barteri "Coffeefolia" A. barteri var. nana "Petite", Microsorum pteropus "Narrow" i "Trident", Bolbitis heudelotii, Bolbitis heteroclita (na intensywnej terapii), Hottonia inflata, Utricularia gibba, Hydrocotyle tripartita "Japan", rogatek i rzęsa.
Fauna:
3 x Heteropneustes fossilis – moja ukochana ryba wszechczasów nr 1. Jeżeli Forumowicze mnie nie zlinczują mogę napisać o moim 40 letnim doświadczeniu z tymi rybami.
3 x Agamyxis pectinifrons – moja ukochana ryba wszechczasów nr 2. Jeżeli Forumowicze mnie nie zlinczują mogę napisać o moim 20 letnim doświadczeniu z tymi rybami.
2 x Ancistrus sp.
∞ x Gupik – sprawca tej katastrofy ekologicznej jest na Forum i niech czuje się winny

∞ x Krewetki Neocaridina – tej katastrofie ekologicznej jestem winna ja, bo dostałam od @eva krewetki najprawdopodobniej Sakura (popraw mnie jeżeli się mylę) a potem nieświadomie dokupiłam Bloody Mary i mam mnóstwo baardzo czerwonych krewetek.
10 x Krewetki amano Caridina multidentata – sprawca tej mojej życiowej pomyłki jest na forum i niech czuje się winny

∞ x Ślimaki: Filopaludina martensi, Brotia pagodula, Brotia herculea, Tylomelania sp "Orange Rabbit", Stenomelania torulosa, Melanoides tuberculata, Melanoides maculata, Faunus ater, Neritina pulligera "Military Helmet", zatoczek rogowy Planorbarius corneus, widuję przytuliki, rozdętki wymarły.
Ta odsłona akwarium ma 4 lata a ewolucja wyglądała mniej więcej tak:
Grudzień 2019 r. A było tak ładnie…

Marzec 2022 r. Atak glonów.

Sierpień 2022. Zupa krupnik z gupikami w roli głównej

Trzeba kliknąć w miniaturki żeby zobaczyć w większej rozdzielczości.