Ten towar już nie przejdzie - zioło na kompost

Dobór, utrzymanie i pielęgnacja roślin w akwarium.
Awatar użytkownika
zzyx
3
Imię: Iwona
Has thanked: 75 times
Been thanked: 119 times

Dla tych, co kliknęli z ciekawości - chodzi o pistię.

Cytat z profilu FB " Łowca obcych" https://www.facebook.com/LowcaObcych :
"pistia rozetkowa Pistia stratiotes jest wciąż dopuszczona do obrotu - aż do 2 sierpnia 2024 r. Później okazy posiadane bez stosownych zezwoleń będą podlegały zniszczeniu (kompost), a czynności takie jak wprowadzanie do obrotu czy wymiana zostaną objęte zakazami (jak obecnie w przypadku hiacynta wodnego)"
Awatar użytkownika
Poranna Witaj Zmiano
3
Has thanked: 105 times
Been thanked: 29 times

Moim zdaniem to będzie martwe prawo. ;)
Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
Awatar użytkownika
cinek1916
3
Has thanked: 76 times
Been thanked: 38 times

zzyx pisze: wtorek 13 cze 2023, 08:58 Dla tych, co kliknęli z ciekawości - chodzi o pistię.

Cytat z profilu FB " Łowca obcych" https://www.facebook.com/LowcaObcych :
"pistia rozetkowa Pistia stratiotes jest wciąż dopuszczona do obrotu - aż do 2 sierpnia 2024 r. Później okazy posiadane bez stosownych zezwoleń będą podlegały zniszczeniu (kompost), a czynności takie jak wprowadzanie do obrotu czy wymiana zostaną objęte zakazami (jak obecnie w przypadku hiacynta wodnego)"
Pewnie dlatego jakieś półtora miesiąca temu kupiłem hiacynta wodnego ;)

Zakazy są ale nikt ich nie respektuje.
Awatar użytkownika
zzyx
3

Ponieważ szybkimi krokami zbliż się data hmmm... ścięcia... wycięcia pistii z listy legalnych roślin akwariowych, przypominam uprzejmie, że od 14 grudnia 2019 roku obowiązują przepisy o konieczności zaopatrywania roślin w paszporty, dotyczy to oczywiście także roślin akwariowych i wszystkich, także hobbystów amatorów wprowadzających rośliny do obrotu, czyli że jak chcą sprzedać roślinkę (oczywiście z wyjątkiem pistii, za to jest kara 10 tysi PLN) muszą być zarejestrowani i zaopatrzyć ten kawałek rogatka w paszport. System paszportowania ma na celu ułatwienie znalezienia źródła pochodzenia roślin w przypadku stwierdzenia porażenia przez szkodliwe organizmy, na przykład A M P U L A R I Ę :shock: :shock: :shock: (ta z kolei jest nielegalna od 2020 r.) Tytułem wyjaśnienia, pospolite ampularie trzymane w akwariach należą do gatunku Pomacea diffusa, dawniej znana jako P. bridgesii), natomiast ślimak stwarzający problemy hiszpańskim rolnikom uprawiającym ryż (hmmm...) w dolinie Ebro, to Pomacea maculata. Jak by ktoś zauważył inwazję ampularii (P. diffusa) na pola ryżowe w Polsce, proszę o informację, będę wdzięczna.
Awatar użytkownika
EyeQueue
2
Imię: Andrzej
Has thanked: 15 times
Been thanked: 113 times

Ze strony Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (https://piorin.gov.pl/gi-aktualnosci/ro ... j,488.html)
Jak wskazano, przepisy regulują w szczególności działalność podmiotów profesjonalnych. Podmiotem profesjonalnym jest każda osoba prawa publicznego lub prywatnego, zaangażowana profesjonalnie, w co najmniej jedną z wyszczególnionych w przepisach czynności, w odniesieniu do materiałów roślinnych, na przykład: sadzenie, hodowla, produkcja, uprawa, mnożenie, przemieszczanie w UE czy też udostępnianie na rynku, a także ponosząca za ten materiał odpowiedzialność prawną. Jednocześnie podmioty profesjonalne, które dokonują sprzedaży (przemieszczenia) materiałów wymagających paszportów roślin do innych podmiotów profesjonalnych, powinny być wpisane do urzędowego rejestru, w Polsce prowadzonego przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Czyli generalnie, działalność gospodarcza lub nie, a i tak trzeba się zarejestrować i jeszcze egzamin zdać. Wprawdzie są wyjątki:
Podmioty profesjonalne, które prowadzą sprzedaż roślin w małych ilościach do użytkowników ostatecznych, na ich własne niezarobkowe potrzeby, a sprzedaż ta odbywa się formie transakcji bezpośrednich, na targowisku lub w siedzibie prowadzenia działalności, nie mają obowiązku zaopatrywania roślin w paszporty.
Czyli sprzedaż klientom z odbiorem osobistym się nie łapie.
Z drugiej strony:
Wyjątek stanowią podmioty prowadzące sprzedaż roślin w formie umów zawieranych na odległość np. przez Internet, telefon, pocztę itp., dla których forma sprzedaży wymusza konieczność zaopatrywania roślin w paszporty. Mogą to być firmy i sklepy, ale również osoby prywatne, które z korzyścią finansową lub nieodpłatnie wymieniają się roślinami.
W przypadku takiej sprzedaży, oferujący materiał muszą być zawsze wpisani do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych (URPP) prowadzonego przez PIORiN, a każda jednostka handlowa musi być zaopatrzona w paszport roślin, nawet jeżeli jest przeznaczona dla użytkownika ostatecznego.
A niektórzy sądzili, że ślimakoryby i owocomarchewki są szczytem możliwości eurokracji...
Na kolejnych spotkaniach Wawarium wymiana roślin będzie odbywać się pod stołem?
Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Awatar użytkownika
zzyx
3

EyeQueue pisze: środa 29 maja 2024, 21:44 Na kolejnych spotkaniach Wawarium wymiana roślin będzie odbywać się pod stołem?
Pewnie tak, kioski Ruchu teraz to już rzadkość a Poradnika Speleologicznego w wersji papierowej nie uświadczysz ;) (dla niewtajemniczonych --> patrz Bareja "Miś")

Tytułem uzupełnienia - jestem euroentuzjastką i legalistką do bólu, ale kocham ślimaki i nienawidzę głupoty. Już pisałam, że uważam, że P. diffusa jest jednym z najlepiej czujących się z akwariach gatunków ślimaków. Ma mnóstwo zalet - nie zjada roślin, nie przeżywa zimy w polskim klimacie, łatwo się rozmnaża w akwariach, ale i łatwo kontrolować jej populację usuwając jaja, jest duża, widoczna, sympatyczna jako pupil, przez lata włożono ogromną pracę hodowlaną w wyhodowanie mnóstwa odmian kolorystycznych. Dlaczego import ton zagrożonych (już, albo za chwilę) endemitów z Azji i Indochin, które z trudem przeżywają transport, w akwariach się nie adaptują i są skazane na śmierć, jest legalny a ampularia nie? W USA mają podobnie, ale inaczej. Obszar zajmujący podobne szerokości geograficzne jak Europa, w dodatku jeden kraj i też mają problem z inwazyjnością gatunku z rodzaju Pomacea - P. canaliculata. Wprowadzono więc zakaz importu i przemieszczania pomiędzy stanami dla ślimaków wodnych z rodziny Ampullaridae, ale wyłączono z tego zakazu P. diffusa, jako nie będącego szkodnikiem upraw. Można? Można!
DanielP
3
Has thanked: 67 times
Been thanked: 112 times

@zzyx jakie posiadasz w swoich zbiornikach obecnie ślimaczki?
Awatar użytkownika
zzyx
3

Dawno nie sprawdzałam, ale widzę trochę żółtych Tylomelanii, Stenomelania torulosa, jedna Brotia herculaea, świderki i jeden nieśmiertelny helmet - wychodzi tylko nocą i sprawdziłam - mam go od 2008 roku :). Nie przypuszczałam, że tak długo żyją, bo wszystkie neritiny jakie kupowałam szybko kończyły żywot.
Awatar użytkownika
EyeQueue
2

zzyx pisze: czwartek 30 maja 2024, 08:57kioski Ruchu teraz to już rzadkość a Poradnika Speleologicznego w wersji papierowej nie uświadczysz
Bareja pisze:Panie, to jest kiosk Ruchu, ja tu mięso mam!
BTW
Rozdepek wciąż nie widziano...
Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Awatar użytkownika
zzyx
3

EyeQueue pisze: czwartek 30 maja 2024, 13:09 BTW
Rozdepek wciąż nie widziano...
Ech... obawiam się, że nie wiemy, a status rozdepek w Polsce jest już taki jak w Czechach (wymarły), Szwajcarii (krytycznie zagrożony) czy Niemczech (zagrożony). A my sobie przeczytawszy książki z lat 50. i 70. o obserwacjach rozdepek, szukamy ich będąc w błogiej nieświadomości. :(
Awatar użytkownika
zzyx
3

Kontynuując ten miły wątek, w którym zegary (i klepsydry) nieubłaganie odmierzają czas życia pistii i czas przebywania na wolności jej właścicieli, podzielę się z Wami kolejną dobą wiadomością.

Mój ulubiony Autor wpisów na FB - Łowca obcych narzeka na Nas! Że ta pistia to nasza wina! Że nie wykazujemy się należytą obywatelską odpowiedzialnością. Że UE i gov.pl naszykowali dla nas kolejną listę zwierząt i roślin rozszerzającą istniejące przepisy a my nic, nie uczestniczyliśmy w konsultacjach społecznych, tylko narzekaliśmy (nie to nie o Was, tylko o mnie) więc zegary zaczęły odliczać czas życia kolejnych zagrażających dziewiczej polskiej faunie i florze gatunków. Dla akwarystów są to australijskie raki Cherax quadricarinatus i Cherax destructor oraz ślimaki Cipangopaludina chinensis, która jeszcze nawet do handlu w Polsce nie dotarła i chyba jest w ogóle mało popularna w akwariach oraz omawiana przeze mnie w innym wątku Marisa cornuarietis. Dla miłośników papug (czyli dla mnie, mam 2 papugi) jest niespodzianka w postaci mnichy Myiopsitta monachus. W sumie gatunków jest 27.

Bardzo się przejęłam zarzutem braku obywatelskiej odpowiedzialności. Nie wiedziałam o konsultacjach mimo, że raczej śledzę Internet i różne wiadomości, ale widocznie zmasowana kampania informacyjna gov.pl mnie ominęła. Wiedziona zatem potrzebą doedukowania się, weszłam na wspomnianą stronę rządową, przeszukałam zakładki ministerstw, "załatw sprawę", pierdyliard innych, zarzuciłam pytaniami google wpisując w różnych konfiguracjach łacińską nazwę raków, konsultacje, przeczytałam na unijnych stronach CIRCABC oceny ryzyka poszczególnych gatunków. Nawiasem mówiąc ciekawa lektura. Aż po pół godzinie trafiłam na KONSULTACJE! Zakończyły się 5 czerwca 2024 roku :D A wyszukiwarka tego nie widzi, bo łacińskie nazwy gatunków pojawiają się tylko w załącznikach word a informacja o imprezie jest na pod-pod-pod-stronie GDOŚ w aktualnościach https://www.gov.pl/web/gdos/konsultacje ... ow-obcych2 . :D

Dobranoc.
DanielP
3
Has thanked: 67 times
Been thanked: 112 times

Zzyx jak poprzednio kontynuujesz bardzo ciekawy wątek. Ja również nie natrafiłem nigdzie na wiadomości o prowadzonych konsultacjach. Muszę się przyznać jednak, że nie śledziłem nigdy takich tematów. Zastanawia mnie czemu służą takie konsultacje? Czy uczestnicząc w nich mielibyśmy jakiś wpływ na decyzyjność władz? Moim zdaniem raczej nie. Domniemam, że jednym z celów takich konsultacji jest edukacja. Czy nie możnaby zatem poszerzyć zasięgów i nie ograniczać się tylko do stron rządowych, czy facebooków a iść w kierunku for na których jest masa amatorów i zaawansowanych akwarystów dzięki którym taka wiedzą łatwiej byłaby poszerzana i wykorzystywana w praktyce.
Awatar użytkownika
Miro
3
Imię: Mirek
Has thanked: 69 times
Been thanked: 50 times

DanielP pisze: sobota 20 lip 2024, 14:19 Zastanawia mnie czemu służą takie konsultacje?

Konsultacje takie są wymogiem w tzw. demokracji i tyle.
" Konsultacje " są po to żeby ludzie mieli wrażenie że mają wpływ na coś.
Awatar użytkownika
zzyx
3

Ponieważ ten wątek jest w sekcji o roślinach, więc kilka słów o roślinach wodnych uznanych za zagrażające nam IGO.
Na początek zła wiadomość – w planowanym rozszerzeniu listy IGO nie ma roślin wodnych. Jest tylko dla miłośników roślin doniczkowych trzykrotka wężykowata (Tradescantia fluminensis)

Ale w akcie prawnym, który powinien być obowiązkową lekturą każdego świadomego akwarysty, czyli w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 9 grudnia 2022 r. w sprawie listy inwazyjnych gatunków obcych stwarzających zagrożenie dla Unii i listy inwazyjnych gatunków obcych stwarzających zagrożenie dla Polski, działań zaradczych oraz środków mających na celu przywrócenie naturalnego stanu ekosystemów z dn. 9 grudnia 2022 r. (Dz.U. 2022 poz. 2649) jest już lepiej. Są tam dwa załączniki, każdy zawierający tabelkę zawierającą dwie tabelki, więc w zależności od interpretacji prawnej tabelki są dwie lub cztery. Tak, czy inaczej wreszcie mamy rośliny wodne:

Inwazyjne gatunki obce stwarzające zagrożenie dla Unii podlegające szybkiej eliminacji:
eichornia gruboogonkowa (hiacynt wodny) (Eichhornia crassipes)
kabomba karolińska (Cabomba caroliniana)
lagarosyfon wielki (Lagarosiphon major)
pistia rozetkowa (Pistia stratiotes)
salwinia uciążliwa (Salvinia molesta), (Salvinia adnata)
wąkrota jaskrowata (Hydrocotyle ranunculoides)
wywłócznik brazylijski (Myriophyllum aquaticum)
wywłócznik różnolistny (Myriophyllum heterophyllum)
alternatera krokodylowa (Alternanthera philoxeroides)
ludwigia wielkokwiatowa (Ludwigia grandiflora)
ludwigia (Ludwigia peploides)

Inwazyjne gatunki obce stwarzające zagrożenie dla Unii rozprzestrzenione na szeroką skalę:
moczarka delikatna (Elodea nuttallii)

Inwazyjne gatunki obce stwarzające zagrożenie dla Polski podlegające szybkiej eliminacji
Brak roślin

Inwazyjne gatunki obce stwarzające zagrożenie dla Polski rozprzestrzenione na szeroką skalę
azolla drobna (a. karolińska) (Azolla filiculoides)

Trochę słaba jestem z prawa, i nie wiem, czy te rozprzestrzenione na szeroką skalę też mam szybko eliminować, czy nie. Poza tym niektóre IGO dopiero planują inwazję, bo np. Alternatera krokodylowa (Alternanthera philoxeroides), cytując inny dokument urzędowy: szacunkowa wielkość populacji gatunku w środowisku przyrodniczym w Polsce: dane liczbowe: 0 osobników. Ale krokodylowa wystarczająco groźnie brzmi, żeby się bać.

A na poważnie, poza pistią, hiacyntem wodnym i wywłócznikiem brazylijskim wydaje mi się, że akwarystom pozostałe IGO nie zagrażają, bo w przypadku kabomby, salwinii, wąkroty czy ludwigii uprawiane są raczej inne gatunki niż wymienione w tabelkach.
Awatar użytkownika
ahr
3
Imię: Piotr
Has thanked: 52 times
Been thanked: 108 times

Ufff. U mnie całe szczęście prawie jak na święconym gruncie żadna inwazja się nie ima. Pistia, salwinia, nawet ta straszna azolla rozpuściła się jak świeże zwłoki w dole z wapnem...
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika
zzyx
3

ahr pisze: poniedziałek 22 lip 2024, 23:30Pistia, salwinia, nawet ta straszna azolla rozpuściła się jak świeże zwłoki w dole z wapnem...
Może masz jakiś patent na rzęsę wodną? ;)
Awatar użytkownika
ahr
3
Imię: Piotr
Has thanked: 52 times
Been thanked: 108 times

U mnie nawet ona się rozpuściła, sam bym chętnie znalazł przyczynę takiego stanu rzeczy że nic pływającego u mnie nie chce rosnąć...
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
boro1
3
Has thanked: 46 times
Been thanked: 44 times

ahr pisze: wtorek 23 lip 2024, 19:34 U mnie nawet ona się rozpuściła, sam bym chętnie znalazł przyczynę takiego stanu rzeczy że nic pływającego u mnie nie chce rosnąć...
Mam dwa małe akwaria, oba na wodzie RO z taką samą mineralizacją. W jednym aktywne podłoże (krewetkarium) a w drugim piach, korzenie oraz dużo nurzańca. W pierwszym pistia / salwinia rośnie tak szybko i ładnie, że nie nadążam ją usuwać, w drugim na piachu rozpuszcza się w tępie ekspresowym.
Oświetlenie w obu podobne, Chihiros.
Awatar użytkownika
Poranna Witaj Zmiano
3
Has thanked: 105 times
Been thanked: 29 times

"Osoby posiadające pistię rozetkową w swoich ogrodach, oczkach wodnych czy akwariach muszą się liczyć z koniecznością uzyskania zezwolenia na jej przetrzymywanie. Wniosek o takie zezwolenie należy złożyć do Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska."
Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
Awatar użytkownika
zzyx
3

A taki wniosek to nie byle co, to jest taki wniosek, że ho-ho!. Aż uznałam, że umieszczenie samego linku do wniosku to za mało, dlatego zamieszczam cały opis wniosku, którego wzór można pobrać ze strony https://www.gov.pl/web/gdos/zawartosc-w ... zezwolenia

Zwłaszcza podoba mi się opis procedury sprzątania, bo ja ostatnio leniwa jestem, zaświadczenie o niekaralności i udowodnienie, że się miało zapasy IGO przed wejściem prawa w życie - macie paragony i faktury za tę pistię z datą i czytelnym podpisem księgowego? A, i jeszcze tytuł prawny własności do mieszkania czy akwarium... z resztą wszystko mi się podoba :D

Wniosek o wydanie zezwolenia w sprawie IGO

Pkt 8-12, 14 i 18-20 nie dotyczą przetrzymywania zwierząt domowych i zapasów IGO, jeżeli były przetrzymywane przed ich umieszczeniem na liście IGO stwarzających zagrożenie dla Unii/Polski.

1. imię i nazwisko oraz adres albo nazwę i siedzibę wnioskodawcy;
2. numer telefonu lub adres poczty elektronicznej wnioskodawcy lub osoby upoważnionej przez wnioskodawcę do kontaktu, jeżeli wnioskodawca lub ta osoba taki adres posiada;
3. nazwę i cel wykonania czynności objętych wnioskiem;
4. nazwę naukową IGO objętego zezwoleniem oraz nazwę polską, jeżeli nazwa polska istnieje;
5. liczbę lub ilość okazów IGO objętych zezwoleniem;
6. sposób, miejsce i czas wykonania czynności objętych wnioskiem;
7. opis obiektu izolowanego, w którym IGO objęty wnioskiem będzie przetrzymywany lub badany;
8. dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obiektu izolowanego;
9. procedury dotyczące sprzątania obiektu izolowanego, postępowania z odpadami powstałymi w obiekcie izolowanym oraz przeprowadzania w obiekcie izolowanym prac konserwacyjnych;
10. opis sposobu usunięcia IGO z obiektu izolowanego oraz unieszkodliwienia, zniszczenia lub humanitarnego uśmiercenia IGO;
11. oświadczenie wnioskodawcy, że ten wnioskodawca lub zatrudniona przez niego osoba, która będzie wykonywała czynności objęte zezwoleniem, posiadają wiedzę w zakresie biologii danego gatunku IGO i zapobiegania ucieczce lub rozprzestrzenianiu się IGO, wraz ze wskazaniem kwalifikacji posiadanych przez wnioskodawcę i tę osobę; oświadczenie powinno zawierać klauzulę: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia";
12. procedurę przemieszczenia IGO do i z obiektu izolowanego;
13. ocenę i opis ryzyka ucieczki IGO z obiektu izolowanego i rozprzestrzenienia się tego IGO oraz usunięcia IGO z obiektu izolowanego;
14. opis systemu ciągłego nadzoru i plan awaryjny na wypadek ucieczki lub rozprzestrzenienia się IGO, w tym plan eliminacji tego IGO ze środowiska;
15. oświadczenie wnioskodawcy, że ten wnioskodawca będący osobą fizyczną, a w przypadku wnioskodawcy będącego osobą prawną albo jednostką organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej - urzędujący członek jego organu zarządzającego lub nadzorczego, wspólnik spółki w spółce jawnej lub partnerskiej albo komplementariusz w spółce komandytowej lub komandytowo-akcyjnej lub prokurent nie był:
prawomocnie ukarany, w okresie roku przed dniem złożenia wniosku, za wykroczenia, o których mowa w art. 127 pkt 3 i 5 i art. 131 pkt 1-5, 8, 13 i 14 ustawy o ochronie przyrody oraz art. 35 ust. 1 ustawy o gatunkach obcych,
skazany prawomocnym wyrokiem sądu, w okresie 5 lat przed dniem złożenia wniosku, za przestępstwa, o których mowa w art. 181 ustawy Kodeks karny, art. 35 ust. 1-2 ustawy o ochronie zwierząt, art. 127a, art. 128 pkt 1 i 2 i art. 128a ustawy o ochronie przyrody oraz art. 34 ust. 1 i 2 ustawy o gatunkach obcych;
oświadczenie powinno zawierać klauzulę: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia"

w przypadku zwierzęcia domowego przetrzymywanego przed umieszczeniem tego gatunku na liście IGO stwarzających zagrożenie dla Unii/Polski:
16. dokumenty potwierdzające, że zwierzę domowe było przetrzymywane przed umieszczeniem gatunku, do którego to zwierzę należy, w wykazie IGO stwarzających zagrożenie dla Unii/Polski, albo oświadczenie w tym zakresie; oświadczenie powinno zawierać klauzulę: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia";

w przypadku zapasu IGO przetrzymywanego przed umieszczeniem tego gatunku na liście IGO stwarzających zagrożenie dla Unii/Polski:
17. dokumenty potwierdzające, że zapas IGO był przetrzymywany przed umieszczeniem gatunku, do którego należą zwierzę lub roślina objęte tym zapasem IGO, w wykazie IGO stwarzających zagrożenie dla Unii/Polski, albo oświadczenie w tym zakresie; oświadczenie powinno zawierać klauzulę: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia";

w przypadku przywozu IGO na terytorium Polski z państwa trzeciego lub wywozu IGO z Polski na terytorium państwa trzeciego:
18. imię i nazwisko oraz adres albo nazwę i siedzibę nadawcy lub eksportera tego IGO oraz odbiorcy lub importera tego IGO;
19. numer telefonu lub adres poczty elektronicznej nadawcy lub eksportera tego IGO oraz odbiorcy lub importera tego IGO, jeżeli ten nadawca, eksporter, odbiorca lub importer taki adres posiada;
20. kody Nomenklatury Scalonej określone w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2658/87.
Awatar użytkownika
EyeQueue
2

Nie komentując całej sytuacji ani mojego podejścia do unijnych przepisów (wystarczy to, co mam w podpisie), pozwolę sobie zauważyć:
zzyx pisze: wtorek 30 lip 2024, 08:23 Pkt 8-12, 14 i 18-20 nie dotyczą przetrzymywania zwierząt domowych i zapasów IGO, jeżeli były przetrzymywane przed ich umieszczeniem na liście IGO stwarzających zagrożenie dla Unii/Polski.
A zatem, w przypadku roślin już posiadanych, które — jak rozumiem — są określane mianem „zapasów IGO” całość skraca się do:
zzyx pisze: wtorek 30 lip 2024, 08:23 Wniosek o wydanie zezwolenia w sprawie IGO
1. imię i nazwisko oraz adres albo nazwę i siedzibę wnioskodawcy;
2. numer telefonu lub adres poczty elektronicznej wnioskodawcy lub osoby upoważnionej przez wnioskodawcę do kontaktu, jeżeli wnioskodawca lub ta osoba taki adres posiada;
3. nazwę i cel wykonania czynności objętych wnioskiem;
4. nazwę naukową IGO objętego zezwoleniem oraz nazwę polską, jeżeli nazwa polska istnieje;
5. liczbę lub ilość okazów IGO objętych zezwoleniem;
6. sposób, miejsce i czas wykonania czynności objętych wnioskiem;
7. opis obiektu izolowanego, w którym IGO objęty wnioskiem będzie przetrzymywany lub badany;
13. ocenę i opis ryzyka ucieczki IGO z obiektu izolowanego i rozprzestrzenienia się tego IGO oraz usunięcia IGO z obiektu izolowanego;
15. oświadczenie wnioskodawcy, że ten wnioskodawca będący osobą fizyczną [...] nie był:
prawomocnie ukarany, w okresie roku przed dniem złożenia wniosku, za wykroczenia, o których mowa w art. 127 pkt 3 i 5 i art. 131 pkt 1-5, 8, 13 i 14 ustawy o ochronie przyrody oraz art. 35 ust. 1 ustawy o gatunkach obcych,
skazany prawomocnym wyrokiem sądu, w okresie 5 lat przed dniem złożenia wniosku, za przestępstwa, o których mowa w art. 181 ustawy Kodeks karny, art. 35 ust. 1-2 ustawy o ochronie zwierząt, art. 127a, art. 128 pkt 1 i 2 i art. 128a ustawy o ochronie przyrody oraz art. 34 ust. 1 i 2 ustawy o gatunkach obcych;
oświadczenie powinno zawierać klauzulę: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia"
17. dokumenty potwierdzające, że zapas IGO był przetrzymywany przed umieszczeniem gatunku, do którego należą zwierzę lub roślina objęte tym zapasem IGO, w wykazie IGO stwarzających zagrożenie dla Unii/Polski, albo oświadczenie w tym zakresie; oświadczenie powinno zawierać klauzulę: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia";
Myślę nawet, że moglibyśmy tutaj sporządzić wzór takiego wniosku i ewentualnie udostępniać innym, oczywiście z zastrzeżeniem, że wymagamy informowania o wawarium.pl jako źródle. Darmowa promocja?
Oczywiście sporządzenie oceny ryzyka ucieczki pistii z akwarium dostarczy nam dużo radości...

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Awatar użytkownika
zzyx
3

EyeQueue pisze: środa 31 lip 2024, 10:00 Myślę nawet, że moglibyśmy tutaj sporządzić wzór takiego wniosku i ewentualnie udostępniać innym
oficjalny wzór wniosku jest na wspomnianej przeze mnie stronie i myślę, że on obowiązuje https://www.gov.pl/attachment/27628b89- ... b73da06487
Awatar użytkownika
zzyx
3

EyeQueue pisze: środa 31 lip 2024, 10:00 Oczywiście sporządzenie oceny ryzyka ucieczki pistii z akwarium dostarczy nam dużo radości...
Obrazek
Ryzyko szacuję na baaardzo wysokie.
Awatar użytkownika
EyeQueue
2

A nie mówiłem...
zzyx pisze: środa 31 lip 2024, 12:37 Obrazek
Ryzyko szacuję na baaardzo wysokie.
Stanisław Lem to był jednak prorok z jego krwiożeczymi kartoflami w kosmosie (Dzienniki Gwiazdowe).

zzyx pisze: środa 31 lip 2024, 11:52 oficjalny wzór wniosku jest na wspomnianej przeze mnie stronie i myślę, że on obowiązuje https://www.gov.pl/attachment/27628b89- ... b73da06487
No i super, bo w części można sobie wybrać punkty zamiast uprawiać radosną twórczość w temacie, ale mi chodziło raczej o wypełniony wniosek, w tym opis warunków itd.
Co ważne, w grę wchodzi w zasadzie wyłącznie punkt „przetrzymywanie w celach niekomercyjnych zapasu IGO (w rozumieniu art. 12 ust. 4 ustawy o gatunkach obcych)", więc trzeba doczytać o rozumienie art... Z drugiej strony, w tym przypadku opłata skarbowa wynosi zero zł, więc można urząd spamować.

Edyta:
Wszystkie te starania i tak dadzą tylko dwa lata. W tym czasie trzeba pistię oddać uprawnionemu podmiotowi lub zniszczyć. W razie zniszczenia jest 7 dni na poinformowanie urzędu kolejnym pismem.

Tym niemniej w razie zainteresowania, postaram się zaproponować treść wypełnionego wniosku.
I tak trzeba będzie nakłamać...

Jak żyć...

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
ODPOWIEDZ