dolewki, podmiany, dolewanie RO do krewetkarium i latanie z wężami są upierdliwe.
Zaczynam więc budować "wieżę podmian i dolewek". Upchnę tam też całą elektrykę, elektronikę i system podmian i dolewek i RO. Przynajmniej jak znowu znajdę czas.
Na górze 100 litrów, beczka 200 litrów umieszczę obok i połączę w jeden system, który będzie okresowo i automatycznie dopełniany przez system RO.
Jak widać, pięknie nie jest... ale to piwnica. Więc mnie nie rusza ma działać!
1140 litrów Radmaca z sumpem
- radmac
- 3
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 96 times
no, sprzęt prawie gotowy (zostało ogarnąć dozowanie nawozów, zorganizowanie automatyki).
Ale działa podmiana, auto-dolewka, zbieranie RO.
Podmiana ~300 litrów wody - 50 minut z zegarkiem bez rozlewania ani kropelki. Przy okazji zalany ogródek wodą z rybią kupą.
Ale działa podmiana, auto-dolewka, zbieranie RO.
Podmiana ~300 litrów wody - 50 minut z zegarkiem bez rozlewania ani kropelki. Przy okazji zalany ogródek wodą z rybią kupą.
Wawariat
- radmac
- 3
Mam tysiąc innych rzeczy do skręcenia, polutowania, przycinania i przybijania. A na koniec jeszcze ten burdel posprzątać.
No i drugi baniak 27litrów z CRkami, tam już podmiany robię ręcznie.
Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka
No i drugi baniak 27litrów z CRkami, tam już podmiany robię ręcznie.
Wawariat
- radmac
- 3
Wygląd obecnie. po drodze był atak gloniszczy, ale redukcja światła i większe dawki nawozów podniosły morale flory i glony się wycofują.
trochę brak skali porównawczej, ale te 'skalarki' mają prawie 20 cm (z płetwami).Wawariat
- radmac
- 3
No mają mało... Biorąc bardzo na oko, 2/3 zbiornika to rośliny i korzenie. Licząc netto jakieś 800l zbiornika, to orinoco zostaje tylko 260 litrów. Słabo, masz rację. Dlatego do tych 6 sztuk chcę jeszcze 4~6 odrzucić.
Wawariat
- radmac
- 3
nie znam się na altumach za bardzo, mam je pierwszy raz, ale ryby mają niecały rok i ~16cm z żaglami.
Kiedyś baniak odkurzę, obskrobię, wodę podmienię i wyciągnę porządny aparat.
telefon nieco wariuje od ilości zieleni.Kiedyś baniak odkurzę, obskrobię, wodę podmienię i wyciągnę porządny aparat.
Wawariat