Czy to posocznica?
-
- 3
- Imię: Ewa
- Has thanked: 506 times
- Been thanked: 168 times
Nie ma odstających łusek? Więc chyba nie posocznica. Tak jakoś dziwnie wygląda ta ryba, jakby spuchła tylko w części brzusznej. Jest sporo zapaleń żołądka, jelit innych narządów, które też dają spuchnięcie (niekiedy wyleczalne antybiotykami).
-
- 3
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 118 times
Moim zdaniem jest to jakaś przypadłość ryb kąsaczowatych ale niestety nie wiem co to jest. Miałem podobne przypadki u neonów i bystrzyków kolumbijskich. Tych drugich miałem kilka pokoleń i działo się to na przestrzeni kilku lat. Średnio z tego powodu padała mi dorosła rybka raz na kilka miesięcy. Inne ryby w zbiornikach nigdy nie chorowały. Co ciekawr te dolegliwości zawsze dotyczyly doroslych ryb. Nikt nie potrafił mi powiedzieć co jest tego przyczyną. Ja podejrzewałem tu problem diety. Czym je karmisz?
- Waldas
- 3
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 15 times
Właśnie przyglądałem się uważnie i nastroszonych łusek nie widziałem. Niestety, wczoraj jak wróciłem z pracy, to już tylko szkielet zauważyłem. Obecnie karmię różnorodnie, od suchego po mrożone i liofilizowany.
Inne rybki nie przejawiają jakichś problemów, jak robiłem te zdjęcia to espei się tarły.
Opuchliznę, zauważyłem po dwóch dniach karmienia mrożonym rurecznikiem.
Inne rybki nie przejawiają jakichś problemów, jak robiłem te zdjęcia to espei się tarły.
Opuchliznę, zauważyłem po dwóch dniach karmienia mrożonym rurecznikiem.
- Waldas
- 3
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 15 times
No w sam raz neony nie są jakoś żarłoczne u mnie... na przejedzenie też raczej niekoniecznie. Chyba nie da się to rozstrzygnąć bez szczegółowego badania. Mam nadziejże, że to był odosobniony przypadek.
Dzięki za odpowiedzi i sugestie!
Dzięki za odpowiedzi i sugestie!