[210l] Krewetkarium

Nasze aranżacje oraz ich mieszkańcy.
Awatar użytkownika
cinek1916
3
Has thanked: 77 times
Been thanked: 43 times

Po nieudanym powrocie do Apisto opisanego w wątku
viewtopic.php?t=927
postanowiłem w tym szkle założyć krewetkarium.
W dodatku Aquadreams kiedyś pożyczył mi japońskie czasopisma krewetkowe. Pamiętam, że Japończycy hodowali krewetki w akwariach o podobnej wielkości w dodatku za filtrację służyły im moje ulubione Eheimy Classic. Od tego czasu po głowie chodził mi pomysł założenia podobnego zbiornika. Teraz jest na to szansa.

Historia zatacza koło bo zbiornik jakiś czas temu kupiłem od Pawła- żuczka z Nowego Dworu, który trzymał w nim krewetki.

Zbiornik o wymiarach 120x50x35cm co daje pojemność 210l. Nieźle jak na robale :mrgreen:
Za poradą CryMore w zbiorniku wylądowało 8l podłoża Sl-Aqua More Nature Black Soul.
Pierwszy raz użyłem bakterii przy starcie zbiornika - GGG SMN Shrimp.
Całość zalana RO z mineralizatorem GH+ LC od Qualdrop.

Przy okazji ciekawostka. Po 10 latach postanowiłem wymienić filtr RO, miernik wskazywał 21ppm co było stanowczo za dużo. Po podłączeniu nowego filtra, przepłukaniu wkładów, puszczeniu w kanał przez 2 godziny wody z płukania membrany okazało się, że miernik pokazuje 22ppm :? Morały z tej historii są dwa:
1) 10 letni filtr wcale nie musi być zły i zużyty
2) trzeba kalibrować mierniki :roll:

Za filtrację będą służyły, jak wcześniej, dwa narożne Hamburgi napędzane głowicami Aquael Cirkulator 500. Jest to mój ulubiony sposób filtracji w krewetkariach. Tym razem jednak za gąbkę chcę wrzucić luźno ceramikę Hyper Pore od Qualdrop w ilości 1l. Dodatkowo hamburgi będzie wspierała trzecia głowica 500 z gąbką 10x10x15cm i dwoma pojemnikami z ceramiką Prime Pore także od Qualdrop.

Wszystko będzie oświetlała belka Aquael Leddy slim 36W w wersji plant.

Na tę chwilę w akwarium jest pusto, żadnych roślin, dekoracji, o krewetkach nie wspominając. Na dnie leżą tylko liście ketapangu i bananowca.

Od bakterii woda zrobiła się lekko mętna, podobno taki stan to norma i ma się utrzymać koło 2-3 tygodni.

Jedno zdjęcie bo nie bardzo jest co fotografować :mrgreen:
IMG_20241230_174950.jpg
Awatar użytkownika
AquaDreams
3
Has thanked: 22 times
Been thanked: 56 times

Taaa ale Japończycy w tych baniakach mieli warstwę podłoża soil minimum 5cm, a niejednokrotnie 15cm i filtry "podżwirowe".
cinek1916 pisze: poniedziałek 30 gru 2024, 17:55 Przy okazji ciekawostka. Po 10 latach postanowiłem wymienić filtr RO, miernik wskazywał 21ppm co było stanowczo za dużo. Po podłączeniu nowego filtra, przepłukaniu wkładów, puszczeniu w kanał przez 2 godziny wody z płukania membrany okazało się, że miernik pokazuje 22ppm Morały z tej historii są dwa:
2) trzeba kalibrować mierniki
Wymieniona membrana jest tej samej marki i przepustowość jest ta sama ? Ja niedawno wymieniłem membrany 100GPD (mało używane jakieś trudno namierzalnej firmy) na 50GPD Vontron i jakość wody diametralnie lepsza.

PS. wpadnij niebawem to przejmiesz te czasopisma. Ja do robali wrócę ... jak już mnie zakopią :)
--------
Arek
Awatar użytkownika
ahr
3
Imię: Piotr
Has thanked: 59 times
Been thanked: 110 times

W trakcie wizyty na Śląskim Weekendzie Akwarystycznym dzięki sponsorom imprezy stałem się posiadaczem krewetkowych specyfików AZOO (SuperBio-Bacteria, ShrimpPrep i ShrimpCode). Z chęcią oddam je komuś kto spożytkuje je zgodnie z przeznaczeniem. Jak nie @cinek1916 to może ktoś inny jest zainteresowany wejściem w ich posiadanie?
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika
cinek1916
3

AquaDreams pisze: wtorek 31 gru 2024, 00:22 Taaa ale Japończycy w tych baniakach mieli warstwę podłoża soil minimum 5cm, a niejednokrotnie 15cm i filtry "podżwirowe".
cinek1916 pisze: poniedziałek 30 gru 2024, 17:55 Przy okazji ciekawostka. Po 10 latach postanowiłem wymienić filtr RO, miernik wskazywał 21ppm co było stanowczo za dużo. Po podłączeniu nowego filtra, przepłukaniu wkładów, puszczeniu w kanał przez 2 godziny wody z płukania membrany okazało się, że miernik pokazuje 22ppm Morały z tej historii są dwa:
2) trzeba kalibrować mierniki
Wymieniona membrana jest tej samej marki i przepustowość jest ta sama ? Ja niedawno wymieniłem membrany 100GPD (mało używane jakieś trudno namierzalnej firmy) na 50GPD Vontron i jakość wody diametralnie lepsza.

PS. wpadnij niebawem to przejmiesz te czasopisma. Ja do robali wrócę ... jak już mnie zakopią :)
Dość istotny szczegół z tym podłożem i podżwirówkami ;)
Pewności nie mam ale mieli tyle podłoża bo po prostu dosypywali świeże.

Przepustowość filtra RO ta sama, marka inna.
Myślałem, że to taki wynik to wina miernika TDS. Dzisiaj doszedł płyn do kalibracji 250us. Miernik powinien wskazać 125ppm a wskazuje 110ppm (220us) :roll: teraz już całkowicie zgłupiałem.

Gazetki chętnie przygarnę. Przy dzisiejszej technologi bez problemu przetłumaczę je na polski :)
ahr pisze: wtorek 31 gru 2024, 08:15 W trakcie wizyty na Śląskim Weekendzie Akwarystycznym dzięki sponsorom imprezy stałem się posiadaczem krewetkowych specyfików AZOO (SuperBio-Bacteria, ShrimpPrep i ShrimpCode). Z chęcią oddam je komuś kto spożytkuje je zgodnie z przeznaczeniem. Jak nie @cinek1916 to może ktoś inny jest zainteresowany wejściem w ich posiadanie?
Chętnie przy najbliższej okazji.
Na kuligu nas niestety nie będzie.
Awatar użytkownika
AquaDreams
3

cinek1916 pisze: wtorek 31 gru 2024, 15:47 Dość istotny szczegół z tym podłożem i podżwirówkami
Pewności nie mam ale mieli tyle podłoża bo po prostu dosypywali świeże.
Wówczas miałem dostęp do przedziwnego "portalu dyskusyjnego" i tam Japończycy pokazywali przeróżne rozwiązania. Pamiętam, że zadziwiły mnie bardzo duże objętości złóż biologicznych.
Nie chcę Ci zaśmiecać wątku - tutaj jest mój baniaczek z 2007 roku z podżwirówką" https://aqualog.aquadreams.pl/?p=241#more-241
Niestety ja tam popełniłem błąd z tymi kamieniami - raz że ściskały podłoże a dwa że oddawały jakiś syf do wody i non-stop toczyłem walkę z nitkami.

Znikam, bo zaraz będę chciał postawić kostkę na biurku :roll:
--------
Arek
Awatar użytkownika
radmac
3
Has thanked: 23 times
Been thanked: 106 times

AquaDreams pisze: wtorek 31 gru 2024, 16:34 Znikam, bo zaraz będę chciał postawić kostkę na biurku
kurde... 300tka mi schnie w piwnicy... podsuwanie mi głupie pomysły :)
Wawariat
Awatar użytkownika
cinek1916
3

Nic nie mówcie bo znowu chodzi mi po głowie mój regał... Ale Togo Kiperka już nie przeżyje :lol:
Awatar użytkownika
AquaDreams
3

Swego czasu słyszałem pewną anegdotę/historię opowiedzianą przez akwarystę (jakieś forum z "dyskowcami") mniej więcej tak to szło:
"no jak mi kobita zaczęła gadać coś, że znowu akwarium to ja załatwiłem dzieciaka co by miała zajęcie. za jakiś czas doszło kolejne akwarium to i kolejny dzieciak. I tak lata lecą z tymi kolejnymi akwariami i się zastanawiam co szybciej nie wytrzyma - kobita czy ... strop " :lol:

Kiperki są pod ochroną :D
--------
Arek
Awatar użytkownika
cinek1916
3

:lol:
Awatar użytkownika
cinek1916
3

Kupiłem nowy miernik TDS, niestety pokazuje wynik jak stary czyli około 22ppm-45us.
Jak poprawić działanie filtra RO żeby wynik był niższy? Powiedzmy w okolicach 6ppm.
Awatar użytkownika
radmac
3

Mniej wydajna membrana, druga albo i trzecia membrana, pompa, żywice jonowymienne (czyli demi). Można jeszcze kombinować z podgrzaną wodą i ogranicznikami.
Ostatnio zmieniony sobota 11 sty 2025, 16:52 przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.
Wawariat
Tomek B.
3
Imię: Tomek
Has thanked: 60 times
Been thanked: 42 times

W moim zestawie od początku było ok 30 uS. Jak jakość wody zaczęła spadać, to wymieniłem membranę na nową i z tej było zaledwie kilka uS. Może po prostu trafiają się felerne egzemplarze? Potem dołożyłem jeszcze drugą oczyszczającą odpad, mniejsze straty wody i szybciej się zbiera.
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
DanielP
3
Been thanked: 118 times

@Tomek B. jak zmodyfikować filtr ro aby móc dołożyć do niego drugą membranę oczyszczającą odpad?
Awatar użytkownika
cinek1916
3

radmac pisze: sobota 11 sty 2025, 15:45 Mniej wydajna membrana, druga albo i trzecia membrana, pompa, żywice jonowymienne (czyli demi). Można jeszcze kombinować z podgrzaną wodą i ogranicznikami.
Wczoraj zamówiłem pojemnik z żywicą DI.
Połączę trójnikiem urobek z obu membran i przepuszczę przez DI.
DanielP pisze: sobota 11 sty 2025, 20:07 @Tomek B. jak zmodyfikować filtr ro aby móc dołożyć do niego drugą membranę oczyszczającą odpad?
Pod odpad pierwszej membrany podpinasz drugą.
Tomek B.
3
Imię: Tomek
Has thanked: 60 times
Been thanked: 42 times

@DanielP , dokładnie tak jak pisze @cinek1916
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
Awatar użytkownika
radmac
3

cinek1916 pisze: niedziela 12 sty 2025, 14:45 Połączę trójnikiem urobek z obu membran i przepuszczę przez DI.
no też nie tak hop siup trójnikiem - pierwsze parę litrów urobku RO jest be. Zdarza się że jest gorzej niż z kranu. to bardzo szybko ubije żywice.
najlepiej spuścić w kanał.
sprawdź miernikiem kiedy uzysk RO jest w akceptowalnych poziomach i dopiero wtedy podłączaj DI.
Wawariat
Awatar użytkownika
cinek1916
3

radmac pisze: niedziela 12 sty 2025, 20:56
cinek1916 pisze: niedziela 12 sty 2025, 14:45 Połączę trójnikiem urobek z obu membran i przepuszczę przez DI.
no też nie tak hop siup trójnikiem - pierwsze parę litrów urobku RO jest be. Zdarza się że jest gorzej niż z kranu. to bardzo szybko ubije żywice.
najlepiej spuścić w kanał.
sprawdź miernikiem kiedy uzysk RO jest w akceptowalnych poziomach i dopiero wtedy podłączaj DI.
Słuszna uwaga. Na szczęście pamiętałem, że trzeba przepłukać filtr a nawet przeczytałem i atrakcje producenta jak to zrobić :mrgreen:

Nową membranę, w sumie cały nowy filtr przepłukałem najpierw bez membrany a później w kanał poszło RO robione przez 3 godziny. Po zebraniu koło 100l okazało się, że różnica między starą a nową membraną to 4ppm. Później podłączyłem stara membranę pod odpad z nowej i wynik starej był trochę gorszy bo wzrósł o 8ppm, nową bez zmian. Teraz połączę trójnikiem urobek z obu membran i puszczę przez DI.
Awatar użytkownika
radmac
3

cinek1916 pisze: poniedziałek 13 sty 2025, 10:48 Teraz połączę trójnikiem urobek z obu membran i puszczę przez DI.
może się źle wyraziłem. nie chodziło mi o przepłukanie nowej membrany.
Trzeba spuszczać w kanał nieco uzysku przy każdym odpaleniu membrany! nawet jak stała nieużywana jeden dzień!

sprawdź sobie pierwsze 50ml uzysku np. po postoju membrany przez tydzień.
z mojego systemu 3 membran (nawet jak były nowe) po postoju tygodniowym początkowy uzysk był gorszy od kranówki (tds 200+ ppm, gdzie skala miernika na uzysku kończy się na 199 :) )
ja zbieram do 300 litrów RO za jednym podejściem i bez żywicy, to mnie nie robi, ale jak masz żywice, to ten pierwszy wyrzut ją zabije dosyć szybko.
Wawariat
ODPOWIEDZ