Tęczankowate (Melanotaeniidae)

DanielP
4
Has thanked: 90 times
Been thanked: 122 times

Miro jeżeli możesz to napisz coś więcej na temat teczanek, które miałeś. Kolejne zdjęcia są mile widziane:-) Zzyx zawsze miło powspominać.
Tomek B.
4
Imię: Tomek
Has thanked: 65 times
Been thanked: 48 times

Właściciel "Sumatry" był w owym czasie najlepszym w Polsce specjalistą od tęczanek. Szkoda, że takie sklepy odchodzą wraz z ich właścicielami (Ziarko w Al. Solidarności, Nimfa na Targowej, sklep p. Andrzeja na Nowogrodzkiej). No cóż, akwarystyka w Polsce pikuje w dól, to i nie dziwota, że nowych brak :-(.
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
Awatar użytkownika
Miro
4
Imię: Mirek
Has thanked: 83 times
Been thanked: 62 times

DanielP, to było dawno temu. Nie mam ciekawych foto które można by wstawić w temat.
Tęczanka jest rybą bardzo dekoracyjną i prostą w utrzymaniu . Do tarła dochodziło bardzo często ale w ogólnym akwarium to ...
Przez pewien czas trzymałe tęczanki z Świecikiem kongolańskim . Pasuje również do nich Bedocja madagaskarska ( Tęczanka madagaskarska)
1641230526974.jpg
1641230551662.jpg
Awatar użytkownika
Miro
4

Tomek B. pisze: poniedziałek 17 mar 2025, 14:37 No cóż, akwarystyka w Polsce pikuje w dól, to i nie dziwota, że nowych brak .
teraz sklepy akwarystyczne będą padać bo niema chętnych za takie pieniądze pracować.
Najlepszym przykładem jest największy sklep akwa w warszawie.
DanielP
4

Czy go zamykają czy nie ma chętnych do pracy? Mowa o Discusie? Wracając do tematu tęczanek to czy można trzymać kilka gatunków w jednym zbiorniku i czy faktycznie okresowe trzymamie ich w niskiej temperaturze (18-20) nie odbije się niekorzystnie na ich zdrowiu?
Awatar użytkownika
Miro
4

DanielP pisze: poniedziałek 17 mar 2025, 23:08 nie ma chętnych do pracy
Tak
DanielP pisze: poniedziałek 17 mar 2025, 23:08 czy można trzymać kilka gatunków w jednym zbiorniku
Tak
eva
4
Imię: Ewa
Has thanked: 513 times
Been thanked: 180 times

DanielP pisze: poniedziałek 17 mar 2025, 23:08 Czy go zamykają czy nie ma chętnych do pracy? Mowa o Discusie? Wracając do tematu tęczanek to czy można trzymać kilka gatunków w jednym zbiorniku i czy faktycznie okresowe trzymamie ich w niskiej temperaturze (18-20) nie odbije się niekorzystnie na ich zdrowiu?
O temperaturach powinno być w tej publikacji załączonej w poście - jeśli Ci się nie otwiera, to mogę Ci przesłać na maila. Tylko to są informacje o rybach w naturze. Z tego co wiem, większość tych gatunków sprzedawanych w Polsce ludzie trzymają razem. To chyba raczej łagodne ryby. A ten hodowca tęczanek, od którego kupujesz, co mówi?
DanielP
4

Jak możesz to podeślij mi to Eva proszę. Od hodowcy i ze źródeł internetowych wiem, że można trzymać kilka gatunków tęczanek w odpowiednio dużym zbiorniku ale ponieważ tęczanki łatwo się ze sobą krzyżują to nie należy ich rozmnażać. Zresztą i tak w akwarium ogólnym ciężko byłoby utrzymać ikrę. Od kilku dni trzymam w zbiorniku 500l tęczanki czerwone, niebieskie i boesemani. Zapewne jest to kwestia gustu ale moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest je trzymać w akwarium gatunkowym. Poniżej zdjęcie tęczanki boesemani.
20250322_143847.jpg
Awatar użytkownika
Miro
4

DanielP pisze: sobota 22 mar 2025, 15:29 ale ponieważ tęczanki łatwo się ze sobą krzyżują to nie należy ich rozmnażać.
tak , ale w tym samym gatunku. Trzymałem w jednym zbiorniku 3 rodzaje i nie zauważyłem żeby było zainteresowanie między rodzajami.
Widziałeś gdzieś takiego mieszańca ? Mam wrażenie że to mit , że istnieje taka możliwość ale ryby do podtrzymania gatunku wybierają swoich. Podobnie jest z mieczykami i platkami . Można trzymać je razem i nie krzyżują się miedzy sobą a ponoć taka możliwość istnieje.
DanielP
4

Być może masz rację. Nie widziałem ale trudno nie wierzyć m.in. osobie, która trzyma bardzo długo te ryby.
Awatar użytkownika
Miro
4

DanielP, krzywdy rybą nie robisz więc trzymaj je jak uważasz.
Ale, skoro tak łatwo się krzyżują to dlaczego tak trudno znaleźć foto tych krzyżówek ?
DanielP
4

Miro chyba pójdę za Twoją radą i zostawię je tak jak pływają teraz :D Jak będę miał więcej czasu, uda mi się kupić nowy zbiornik, wygospodarować miejsce i zachce mi się je rozmnażać to każdy gatunek dostanie monogatunkowy zbiornik. Tego nie wiem ale twoje spostrzeżenia są logiczne.
eva
4
Imię: Ewa
Has thanked: 513 times
Been thanked: 180 times

DanielP pisze: niedziela 23 mar 2025, 21:04 Miro chyba pójdę za Twoją radą i zostawię je tak jak pływają teraz :D Jak będę miał więcej czasu, uda mi się kupić nowy zbiornik, wygospodarować miejsce i zachce mi się je rozmnażać to każdy gatunek dostanie monogatunkowy zbiornik. Tego nie wiem ale twoje spostrzeżenia są logiczne.
U mnie nawet Pseudomugile dwóch gatunków wolały się zalecać do swoich samic (paskaje do paskajow, furkatusy do furkatusów) Inna sprawa jakby samic nie było.
ODPOWIEDZ