Zapraszamy na spotkanie w Aninie w ogródku "u lilka" w dniu 20.07.19 godzina 17:00.
Prognoza pogody zachęcająca, napijemy się piwka/winka/lemoniady (co kto lubi), posłuchamy muzyki, posiedzimy i pogadamy o bzdurach, w końcu są wakacje i trzeba się relaksować 8-). Wpisujecie się na listę, kto chętny!

viewtopic.php?f=39&t=3004
:smor:

Indukcja

Awatar użytkownika

Autor
asheka
Posty: 2217
Rejestracja: 07 sty 2018, 21:57
Imię: Joanna
Pochwalił: 29 razy
Został pochwalony: 24 razy

29 gru 2018, 15:13

Temat z pozoru nieakwarystyczny, ale muszę na czymś gotować agar do żelków, a moja kuchenka gaśnie w oczach.
W związku z tym mam dwa pytania:
1. Czy możecie polecić jakiś ekonomiczny, ale sprawdzony model? W budynku nie ma gazu, więc pozostają tylko rozwiązania elektryczne. Mieszkanie prawdopodobnie będzie wynajmowane, więc nie chciałabym żadnych cudów, wianków kosztujących furę złotych monet. Coś, co ma szansę posłużyć kilka lat, ale nie zapłaczę się, jeśli zostanie zniszczone.
2. Wymiana płyty wiąże się w tym przypadku z koniecznością wymiany piekarnika. Naczytałam się na forach o problemach z działaniem płyty umieszczonej bezpośrednio nad piekarnikiem. Podobno zdarza się, że zbiera się pod nią para i płytę trafia szlag. Najprościej pewnie byłoby umieścić piekarnik w innym miejscu, ale ja takiej możliwości nie mam. Ktoś ma przećwiczone takie rozwiązanie?
"Kobietom zawsze zostaje pół cebuli, niezależnie od rodzaju potrawy, cebuli, ani kobiety."
"Potworny regiment" T. Pratchett
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 24 razy

29 gru 2018, 16:14

asheka pisze:
29 gru 2018, 15:13
Naczytałam się na forach o problemach z działaniem płyty umieszczonej bezpośrednio nad piekarnikiem
mam oddzielnie piekarnik i bezpośrednio nad nim płytę indukcyjną. Fakt że drugą, ale to z zupełnie innych powodów (uderzony i zniszczony wierzch).
Ale ani pierwsza ani druga nie ma/miała problemów z żadną parą. Dobrze zamontowany dobry piekarnik ma system wentylacji który wymienia powietrze od frontu. Cały tył, boki piekarnika powinny być szczelne, właśnie po to, żeby na tyłach nie zbierała się żadna para czy inny syf. To jest przecież logiczne, że jak się zabuduje piekarnik, to nikt nie chce żeby była wilgoć za szafkami?
A jak ktoś ma z tym problem z parą w zabudowie, to znaczy, że spitolił robotę przy instalacji szafek/piekarnika/płyty... albo mu coś cieknie.
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

Autor
asheka
Posty: 2217
Rejestracja: 07 sty 2018, 21:57
Imię: Joanna
Pochwalił: 29 razy
Został pochwalony: 24 razy

29 gru 2018, 17:15

radmac, dzięki!
Masz podłączenie do 400V, czy 230?
"Kobietom zawsze zostaje pół cebuli, niezależnie od rodzaju potrawy, cebuli, ani kobiety."
"Potworny regiment" T. Pratchett
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 24 razy

29 gru 2018, 17:28

400V. tryb boost gotuje wode w garnku raz dwa.
Roma locuta, causa finita

challenger
Posty: 30
Rejestracja: 02 cze 2018, 10:38
Imię: czarek
Został pochwalony: 1 raz

29 gru 2018, 19:29

Teraz ciężko płytę kupić pod 400 v , zazwyczaj trzy fazowe płyty wykorzystują dwie fazy , tj 2x230 v , sprzedawcy sprzętu nawet o tym nie wiedzą :-)
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1039
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 24 razy

29 gru 2018, 19:46

challenger pisze:
29 gru 2018, 19:29
Teraz ciężko płytę kupić pod 400 v , zazwyczaj trzy fazowe płyty wykorzystują dwie fazy , tj 2x230 v , sprzedawcy sprzętu nawet o tym nie wiedzą :-)
teraz jak o tym napisałeś, to sobie przypinam, że faktycznie podczas montażu zostały podłączone 4 kable z pięciu (dwie fazy, masa i uziemienie czy jak to się tam fachowo nazywa).
Roma locuta, causa finita
Awatar użytkownika

ahr
Posty: 722
Rejestracja: 09 sty 2018, 17:59
Imię: Piotr
Pochwalił: 5 razy
Został pochwalony: 37 razy

29 gru 2018, 20:23

Warto też zajrzeć do instrukcji, czy nie wymagają dodatkowo podłączenia pod dwa "zera".
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

challenger
Posty: 30
Rejestracja: 02 cze 2018, 10:38
Imię: czarek
Został pochwalony: 1 raz

29 gru 2018, 20:37

ahr pisze:Warto też zajrzeć do instrukcji, czy nie wymagają dodatkowo podłączenia pod dwa "zera".
Nie ma czegoś takiego jak dwa zera ;). Chyba ze w szkole źle uważałem ;)
Awatar użytkownika

Autor
asheka
Posty: 2217
Rejestracja: 07 sty 2018, 21:57
Imię: Joanna
Pochwalił: 29 razy
Został pochwalony: 24 razy

29 gru 2018, 20:46

W moim bloku raczej nie ma podłączenia do 400V, więc dla mnie to dobra wiadomość.
"Kobietom zawsze zostaje pół cebuli, niezależnie od rodzaju potrawy, cebuli, ani kobiety."
"Potworny regiment" T. Pratchett

challenger
Posty: 30
Rejestracja: 02 cze 2018, 10:38
Imię: czarek
Został pochwalony: 1 raz

29 gru 2018, 20:59

To szukaj płyty pod 230v , lub pisz pismo do RWE , zazwyczaj procedura trwa kolo 5 tygodni ;)
Przy 230v nie poszalejesz na indukcji ...
Awatar użytkownika

ahr
Posty: 722
Rejestracja: 09 sty 2018, 17:59
Imię: Piotr
Pochwalił: 5 razy
Został pochwalony: 37 razy

29 gru 2018, 22:03

challenger pisze:
29 gru 2018, 20:37
Nie ma czegoś takiego jak dwa zera ;). Chyba ze w szkole źle uważałem ;)
challenger pisze:
29 gru 2018, 19:29
zazwyczaj trzy fazowe płyty wykorzystują dwie fazy , tj 2x230 v
Bo to nie są płyty trzyfazowe, tylko 2 x jednofazowe. Czyli potrzebujesz doprowadzenia dwóch faz i dwóch zer (w sensie kabelka, nie istoty zera). Żeby instalacji nie puścić z dymem.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

challenger
Posty: 30
Rejestracja: 02 cze 2018, 10:38
Imię: czarek
Został pochwalony: 1 raz

29 gru 2018, 22:23

Nie ma dwóch zer , jest faza , neutralny i tgz. ochronny PE ( uziemienie) co do płyty , to podłącza jedna fazę , dwie , lub trzy musi też być neutralny , co do PE to jest tylko ochrona , by wrazie zwarcia wyżóciło róźnicowy , a nie Ciebie :)
Awatar użytkownika

ahr
Posty: 722
Rejestracja: 09 sty 2018, 17:59
Imię: Piotr
Pochwalił: 5 razy
Został pochwalony: 37 razy

29 gru 2018, 23:23

Ok, źle się wyraziłem. Jak ze ściany wystaje Ci 5x4mm2 to w sumie jeden pies, aby kolory mniej więcej pasowały. Ale są płyty które można podpiąć pod 2x230V, jak tylko takie coś wystaje ze ściany i to na 2,5mm2 zazwyczaj. Spotkałem kiedyś taką ścianę i taką płytę, która była podzielona na dwie sekcje, tylko przy podłączeniu na 2x230V wymagała rozpięcia fabrycznie połączonych "zer" (w płycie) na dwa obwody. Bo całościowo potrafiła te 6 czy 8 kW zeżreć. A że nie przypomnę sobie w żaden sposób co to była za płyta, to nie dołączę instrukcji dla zobrazowania o co mi chodzi.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika

Autor
asheka
Posty: 2217
Rejestracja: 07 sty 2018, 21:57
Imię: Joanna
Pochwalił: 29 razy
Został pochwalony: 24 razy

30 gru 2018, 09:24

Kurczę, im dalej w las, tym więcej drzew. A miałam nadzieję, że wybór modelu będzie moim głównym zmartwieniem.
"Kobietom zawsze zostaje pół cebuli, niezależnie od rodzaju potrawy, cebuli, ani kobiety."
"Potworny regiment" T. Pratchett
Awatar użytkownika

JanuszW
Posty: 69
Rejestracja: 10 sty 2018, 09:55
Imię: Janusz
Pochwalił: 3 razy
Został pochwalony: 5 razy

30 gru 2018, 19:57

Jeżeli nie masz gazu to musisz mieć min dwie fazy zasilania. Więc każda płytę spokojnie podłączysz. Co do modelu, to proponuję kupić krajowa produkcję f. Amica ze względu na dostępność części zamiennych. O sprawność elektroniki bym się nie martwił, bardziej uszkodzenia mechaniczne z winy użytkownika mogą przysporzyć kłopotu. A tu dostępność części jest wskazana. Jeśli chodzi o sprawność energetyczna, to w 90% jest uzależniona od garnków jakie będziesz używać.
Na fawie Aquilamp, na wawarium JanuszW
ODPOWIEDZ