360 Dark

Tutaj prezentujemy swoje aranżacje oraz ich mieszkańców
Awatar użytkownika

boro1
Posty: 2608
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:09
Lokalizacja: Błonie
Imię: Piotr
Pochwalił: 38 razy
Został pochwalony: 47 razy

21 maja 2020, 14:40

tencin pisze:
21 maja 2020, 13:25
Jest taka linia nawozów, która nazywa się Growise. To jest cały system, który świetnie się uzupełnia.
brzmi trochę jak reklama tych preparatów
Z podwodnej krainy,
Boro1

tencin
Posty: 139
Rejestracja: 11 maja 2020, 19:42
Imię: Sebastian
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 33 razy

21 maja 2020, 18:08

boro1, ha, faktycznie... :oops:

Bardzo przepraszam zatem i oświadczam, że nic z tego nie mam, jestem tylko zadowolonym użytkownikiem. Jak coś działa to polecam, jak nie to hejtuję. :mrgreen:
Awatar użytkownika

Tomek B.
Posty: 514
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:16
Lokalizacja: Śródmieście
Imię: Tomek
Pochwalił: 42 razy
Został pochwalony: 56 razy

21 maja 2020, 18:14

tencin pisze:
13 maja 2020, 14:08
. Trudniej jest z fosforem, bo testy mierzą wyłącznie PO4, pomijając inne związki (np. P2O5),
P2O5 nie ma prawa występować w akwarium :-).
Pozdrawiam :-)
Tomek B.

tencin
Posty: 139
Rejestracja: 11 maja 2020, 19:42
Imię: Sebastian
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 33 razy

21 maja 2020, 19:09

Tomek B., może nie powinien, ale zerknij sobie na skład np. Seachem Flourish Phosphorus ;)

No chyba że to jest tylko przelicznik na P2O5, tak jak w nawozach rolniczych.

Autor
Dark
Posty: 172
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 10 razy
Został pochwalony: 10 razy

21 maja 2020, 20:21

Niestety nie mam dostępu do produktów Growies. Chciałbym oprzeć prowadzenie zbiornika na tym co mam dostępne, bo dostawy z Polski choć możliwe, to jednak bardzo uciążliwe i dość kosztowne.
Awatar użytkownika

Tomek B.
Posty: 514
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:16
Lokalizacja: Śródmieście
Imię: Tomek
Pochwalił: 42 razy
Został pochwalony: 56 razy

21 maja 2020, 21:51

Mu
tencin pisze:
21 maja 2020, 19:09
Tomek B., może nie powinien, ale zerknij sobie na skład np. Seachem Flourish Phosphorus ;)

No chyba że to jest tylko przelicznik na P2O5, tak jak w nawozach rolniczych.
Oczywiście. P2O5 to bezwodnik kwasu fosforowego. Z wodą reaguje z gwizdem :-)
Pozdrawiam :-)
Tomek B.

Autor
Dark
Posty: 172
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 10 razy
Został pochwalony: 10 razy

25 maja 2020, 12:28

Dziś mija tydzień od zalania akwarium. Na roślinach zaczęły pojawiać się pierwsze niedobory. Wszystkie nowe przyrosty są jaśniejsze od reszty rośliny.
Parametry wody
NO2 0
NO3 0
Po4 0
Fe 0
K około 10
KH 4
GH 7
pH 6.65
Temperatura 23st
Na razie zaczepem podawać Azot w ilości 1ppm/dzień i Fosfor 0.1ppm/ dzień. Kiedy zacząć podawać Żelazo?
Zwiększyłem też światło o godzinę.
Załączniki
IMG_20200525_122756.jpg
IMG_20200525_122756.jpg (267.65 KiB) Przejrzano 549 razy
IMG_20200524_204456.jpg
IMG_20200524_204456.jpg (415.84 KiB) Przejrzano 549 razy
IMG_20200524_204504.jpg
IMG_20200524_204504.jpg (381.03 KiB) Przejrzano 549 razy
IMG_20200524_204518.jpg
IMG_20200524_204518.jpg (346.5 KiB) Przejrzano 549 razy
Awatar użytkownika

nvdante
Posty: 84
Rejestracja: 27 lut 2020, 17:34
Imię: Andrzej
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 5 razy

25 maja 2020, 13:38

1. Tydzień po zalaniu nowe liście, jak jeszcze roślina się nieukrorzeniła? Moim zdaniem to lot na poprzednim paliwie bardziej, ale może się mylę.
2. Niedobory na młodych liściach często oznaczają braki mikro - nie twierdzę, że trzeba lać żelazo, ale jak poszukasz info o niedoborach to więcej wskazuje na mikro - czego faktycznie brakuje to tylko spece Ci powiedzą :)
3. Sugeruję uważać z fosforem :)

Autor
Dark
Posty: 172
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 10 razy
Został pochwalony: 10 razy

18 cze 2020, 12:47

Od startu minęło już prawie 5 tygodnie. Zbiornik zaczyna się stabilizować. Pierwsza plaga glonów powoli zaczyna ustępować, ale nie o tym chciałem mówić.
Do tej pory używałem JBL Aquadur, ale okazało się że zawiera bardzo duże ilości Potasu co w połączeniu z dozowaniem KNO3 doprowadziło do znacznego stężenia tego pierwiastka w wodzie (ponad 70ppm). Postanowiłem zmienić mineralizator. Wybór padł na PiersDiscus. On też zawiera Potas, ale w znacznie mniejszej ilosci. Nie zwiększa natomiast Kh w związku z czym na każde 80l podmienianej wody dodawałem miarkę 1.5ml Sody oczyszczonej. W zeszłym tygodniu zrobiłem 4 takie podmiany. Potas udało się zbić do 15 a Kh ustabilizować na 3.
Teraz moje pytanie, czy używanie Sody do podnoszenia Kh na dłuższą metę nie przyniesie negatywnych skutków?
Druga sprawa to CO2 nie bardzo rozumiem zależność pH kh co2 w praktyce. Wcześniej kh miałem na poziomie 5-6 st niemieckich i komputer ustawiony na pH 6.6 gaz leciał niemal bez przerwy. Kolor indykatora był jasno zielony. Teraz bez zmiany ustawień pH na sterowniku pH nadal 6.6 ale kh 3 gaz niemal się nie włącza, ale kolor stałego testu nie uległ zmianie. Jak to z tym jest?
Załączniki
IMG_20200618_121111.jpg
Tak dziś to wygląda
IMG_20200618_121111.jpg (323.92 KiB) Przejrzano 157 razy
ODPOWIEDZ