Start Zbiornika prośba o podpowiedzi :)

Tutaj prezentujemy swoje aranżacje oraz ich mieszkańców
Awatar użytkownika

Autor
duch amazonski
Posty: 1085
Rejestracja: 25 maja 2018, 21:43
Lokalizacja: LUBLIN
Imię: DAREK
Pochwalił: 153 razy
Został pochwalony: 51 razy
Kontakt:

29 gru 2019, 13:10

Krzysiek787 pisze:
29 gru 2019, 12:38
5) Podłoże jak widać, zakupione w diskus zoo w Warszawie opisane jako żwirek ceramiczny

Zrob test podloza bo cos mi sie zdaje, ze bedzie podnosic twardosci i pH.
Krzysiek787 pisze:
29 gru 2019, 12:38
3) Świetlówki LED z zestawu retrofit 2x16W
Ile lumenow na litr?
Krzysiek787 pisze:
29 gru 2019, 12:38
11) Tutaj co do nawozów proszę was o poradę czy nawozić czy nie a jak tak to czym
Oczywiscie, ze nawozić.
Ja uzywam nawozow ze stajni ADA.
Krzysiek787 pisze:
29 gru 2019, 12:38
12)Nie mam co2
Do roslinniaka niezbędne. Szukaj zestawu.
„Życia nie mierzy się sumą oddechów, a ilością chwil, które zapierają dech..”
------------------------------
KSU- Wygnany z raju.

Krzysiek787
Posty: 14
Rejestracja: 29 gru 2019, 12:22
Imię: Krzysiek

29 gru 2019, 13:27


duch amazonski pisze:
Krzysiek787 pisze:
29 gru 2019, 12:38
5) Podłoże jak widać, zakupione w diskus zoo w Warszawie opisane jako żwirek ceramiczny

Zrob test podloza bo cos mi sie zdaje, ze bedzie podnosic twardosci i pH.
Krzysiek787 pisze:
29 gru 2019, 12:38
3) Świetlówki LED z zestawu retrofit 2x16W
Ile lumenow na litr?
Krzysiek787 pisze:
29 gru 2019, 12:38
11) Tutaj co do nawozów proszę was o poradę czy nawozić czy nie a jak tak to czym
Oczywiscie, ze nawozić.
Ja uzywam nawozow ze stajni ADA.
Krzysiek787 pisze:
29 gru 2019, 12:38
12)Nie mam co2
Do roslinniaka niezbędne. Szukaj zestawu.

Producent podaje 2x1650 Lumenów jeśli chodzi o świetlówki akwa 125L.
Jakie nawozy najlepiej tak konkretnie? :) i więcej roślin nie planuje..obejdzie sie bez co2?

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2960
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 92 razy
Został pochwalony: 125 razy

29 gru 2019, 13:34

Rośliny się rozrosną, ale i tak CO2 nie będzie potrzebne.
Awatar użytkownika

Autor
duch amazonski
Posty: 1085
Rejestracja: 25 maja 2018, 21:43
Lokalizacja: LUBLIN
Imię: DAREK
Pochwalił: 153 razy
Został pochwalony: 51 razy
Kontakt:

29 gru 2019, 13:41

Mini redka bez co2 i nawozow padnie.
Eleocharis na slabym swietle, bez nawozow i co2 bedzie marnie rósł, bedą brązowialy igly.
Reszty Twoich roslin nie mam. ;) i nie chce mieć. :D
Przeniesione z innego tematu - inerkoma
„Życia nie mierzy się sumą oddechów, a ilością chwil, które zapierają dech..”
------------------------------
KSU- Wygnany z raju.

Krzysiek787
Posty: 14
Rejestracja: 29 gru 2019, 12:22
Imię: Krzysiek

29 gru 2019, 13:42

Witam wszystkich Obrazek Dziś dołączyłem do wawarium i potrzebuję na starcie waszej pomocy Obrazek Jestem początkujący (a wręcz zielony) jeśli chodzi o temat akwarystk, a problem z jakim się obecnie boryka to start zbiornika.
Załączam obecną fotkę zbiornkia i proszę was o "rzucenie okiem" oraz porady/wskazówki co zmienić, co zostawić, co jest ok i czy w ogóle ten zbiornik ma szansę na dalszą egzystencję Obrazek
Z góry dziękuję za każdą wskazówkę i napewno każda dla mnie, jako żółtodzioba, będzie bezcenna Obrazek A teraz czas przejść do opisu akwarium:

1) Zbiornik zalany dwa dni temu
2) Zbiornik Aquael Glossy 80 pojemność 125 L wymiary 80x35x54
3) Świetlówki LED z zestawu retrofit 2x16W
4) Ok 8-10 h (Ale nie mam pojęcia czy tak ma być bo opinie są mega różne)
5) Podłoże jak widać, zakupione w diskus zoo w Warszawie opisane jako żwirek ceramiczny
6) Filtr Aquael Ultramax 1000
7) zbiornik ogólny
8) Rośliny jak na zdjęciu (załączam metki)
9) Ryby docelowo 10x krewetki 5x otosków 20x neonków 10x danio
10) Zbyt świeży zbiornik więc podmianek nie robiłem
11) Tutaj co do nawozów proszę was o poradę czy nawozić czy nie a jak tak to czym
12)Nie mam co2
13)Nie robiłem jeszcze testów
14) chyba nie zrobiłem nic destabilizującego ObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Miro
Posty: 2260
Rejestracja: 30 paź 2018, 20:38
Lokalizacja: Centrum
Imię: Mirek
Pochwalił: 87 razy
Został pochwalony: 95 razy

29 gru 2019, 13:57

Gałęzatka kulista, to jest roślina zimnej wody. W akwarium zazwyczaj pada.
To jest świeże akwa , nie chcesz zrobić restartu ?
Ja bym akwarium zrobił na ziemi, takiej do kwiatów.

Krzysiek787
Posty: 14
Rejestracja: 29 gru 2019, 12:22
Imię: Krzysiek

29 gru 2019, 13:59

3 dni temu zakładałem więc restartu cjce uniknąć ;) Pod żwirem jest to co na zdjęciuObrazek

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

ahr
Posty: 989
Rejestracja: 09 sty 2018, 17:59
Imię: Piotr
Pochwalił: 14 razy
Został pochwalony: 88 razy

29 gru 2019, 14:02

To nie ruszaj. I uważaj z przesadzaniem roślin, parszywie smuży ta ruda glina po wyciągnięciu spod podłoża.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2960
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 92 razy
Został pochwalony: 125 razy

29 gru 2019, 14:17

Krzysiek787, nie napisałeś wcześniej o podsypce. Bardzo dobrze że coś dałeś, ale faktycznie uważaj z przesadzeniem bo będzie Ci bałaganila na tym białym żwirku.

Jeśli dopiero zaczynasz to myślę że na początek zrobiłeś dobrą robotę i to się chwali. Teraz tylko cierpliwie czekaj. W między czasie poczytaj o cyklu azotowym.

Jeśli kupowałeś w Diskusie to myślę że bakterie na pewno Ci sprzedali, ale jeśli nie to koniecznie kup.
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 2960
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 92 razy
Został pochwalony: 125 razy

29 gru 2019, 14:29

A z innej beczki to jedna z roślin: Cabomba znajduje się na liście zabronionych gatunków inwazyjnych w Polsce i nie powinna być sprzedawana w sklepach. Dyskusja oczywiście nie na ten temat, ale uczulam żebyś przez przypadek przy zmianie koncepcji nie pozbył się jej np. darując życie w wiślanej toni.
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3366
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 41 razy

29 gru 2019, 14:36

Z opinii na forum Ra znalazłem, że ten substrat jest mocno żyzny. A kamyki są grube. Czy wg was nie będzie problemu z uwalnianiem tych składników?
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3366
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 41 razy

29 gru 2019, 14:39

duch amazonski pisze:
29 gru 2019, 13:41
Mini redka bez co2 i nawozow padnie.
Eleocharis na slabym swietle, bez nawozow i co2 bedzie marnie rósł, bedą brązowialy igly.
Reszty Twoich roslin nie mam. ;) i nie chce mieć. :D
Redka sobie prędzej poradzi niż parvula imo
Awatar użytkownika

ahr
Posty: 989
Rejestracja: 09 sty 2018, 17:59
Imię: Piotr
Pochwalił: 14 razy
Został pochwalony: 88 razy

29 gru 2019, 14:53

Oczywiście, że będzie. Białe kamyki zrobią się zielone, bo mikro to jest w tym substracie sporo. Wtedy poradzimy Koledze, żeby zasypał to piachem, stworzy się warstwa izolująca a białe kamyki z czasem wylezą na powierzchnię. A latem zrobi się restart. Bo to akwarium i tak jest spisane na straty i ma służyć nauce. Nie zmuszajcie tylko Kolegi od razu do zakupów butli, profiluxów czy innych podajników nawozów. Cierpliwość, spokój i nauka. Z czasem sam dojdzie do wniosku czy mu te rzeczy są potrzebne.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3366
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 41 razy

29 gru 2019, 14:55

ahr pisze:
29 gru 2019, 14:53
Oczywiście, że będzie. Białe kamyki zrobią się zielone, bo mikro to jest w tym substracie sporo. Wtedy poradzimy Koledze, żeby zasypał to piachem, stworzy się warstwa izolująca a białe kamyki z czasem wylezą na powierzchnię. A latem zrobi się restart. Bo to akwarium i tak jest spisane na straty i ma służyć nauce. Nie zmuszajcie tylko Kolegi od razu do zakupów butli, profiluxów czy innych podajników nawozów. Cierpliwość, spokój i nauka. Z czasem sam dojdzie do wniosku czy mu te rzeczy są potrzebne.
O tym samym koledze mówiłem od początku. Aczkolwiek ja proponowałem restart już zanim cokolwiek się zepsuje

Krzysiek787
Posty: 14
Rejestracja: 29 gru 2019, 12:22
Imię: Krzysiek

29 gru 2019, 14:56

Dlatego potrzebuje pomocy i waszego doświadczenia ;) Nie mam nic przeciwko Co2...co prawda nigdy się nie bawiłem z tym ale dam radę jakoś ;) Rzecz w tym, że potrzebuję konkretnych i rzeczowych instrukcji :) Jeśli Co2 potrzebne to jakie i w jakich dawkach, jakie nawozy (konretnie nazwy których muszę używać) i jak mniej więcrj ey nawozy dawkujecie, czy oświetlenie ok czy trzeba coś zmienić, ile czasu świecić żeyby było ok i co w końcu z tym podłożem zrobić, jeśli wymienić to na jakie...i będę dziergał ;)

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka



Ostatnio zmieniony 29 gru 2019, 14:56 przez Krzysiek787, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ