Pytanie o potas

Jak przygotować wodę dla różnych gatunków ryb

Autor
Dark
Posty: 143
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 10 razy

15 sty 2020, 12:13

Witajcie. Mam pytanie odnośnie kumulacji potasu. Ostatnio mocno zaburzyłem parametry wody w moim akwarium.
Wyniki testów wyszły następująco.
Ca 40
Mg 25
K 25
Wszystko mierzone testami Zoolek.
Z racji tego, że w akwarium nic nie pływało postanowiłem zrobić podmianę 50% na czyste ro.
Po kilku godzinach od podmiany zrobilem ponownie testy. Wszystkie parametry poszły mocno w dół poza Potasem. Wynik testu dalej około 25mg/l.
Co może powodować taki stan? Test jest aż tak nie miarodajny? Czy Potas może odkładać się na przykład w podłożu, a potem uwalniać do wody?
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1304
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 9 razy
Został pochwalony: 42 razy

15 sty 2020, 12:46

test na potas to ten gdzie próbuje się wypatrzeć kropkę przez próbówkę? dodałbym zakres +/- 50% do Twojego wyniku - potasu może być (IMHO!) od 12 do 37mg/l :)

A jak roślinki rosną? Tak długo jak stożki wzrostu wyglądają ok, to nie martwiłbym się zbytnio poziomem potasu. Jak roślinki typu rotala lub inne w miarę szybko rosnące zaczną się kręcić, maleć, ogólnie mutować, to wtedy bym odstawił nawożenie potasem.
Roma locuta, causa finita

Autor
Dark
Posty: 143
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 10 razy

15 sty 2020, 13:21

Tak, to ten ze znikająca kropką.
Rośliny rosną dość szybko. Nawet rosną bardzo szybko. Fotosynteza idzie pełną parą. Problem jest tylko na kilku. Monte Carlo niedawno posadziłem kilka sadzonek. Rozrasta się szybko, ale zaczęły trapić go krasnorosty. Są tylko na nim . Te dwie rośliny nie wiem jak się nazywają, ale mają takie zmiany. Tylko teraz nie wiem, czy te dziury w liściach to po prostu brak potasu, czy wynik blokady spowodowany niedawnymi problemami poziomami magnezu.
Załączniki
IMG_20200115_131037.jpg
IMG_20200115_131037.jpg (424.28 KiB) Przejrzano 413 razy
IMG_20200115_131050.jpg
IMG_20200115_131050.jpg (587.13 KiB) Przejrzano 413 razy
IMG_20200115_130802.jpg
IMG_20200115_130802.jpg (358.44 KiB) Przejrzano 413 razy
IMG_20200115_130752.jpg
IMG_20200115_130752.jpg (351.67 KiB) Przejrzano 413 razy
IMG_20200115_131139.jpg
IMG_20200115_131139.jpg (433.93 KiB) Przejrzano 413 razy
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1304
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Imię: Jarek
Pochwalił: 9 razy
Został pochwalony: 42 razy

15 sty 2020, 13:33

Dziury w starych liściach czy nowych czy 'średnich'?
Jest parę stron/obrazków które pomogą namierzyć winowajce.
A co do krrasnych na MC, to raczej nie problem potasu.

:smor: :smor: :smor:

Roma locuta, causa finita

Autor
Dark
Posty: 143
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 10 razy

15 sty 2020, 13:46

Jakiś czas temu tylko na starszych. Teraz pojawiają się już chyba i na młodszych. Co do krasnorostów. Dbam o czystość. Co tydzień podmieniam 1/3 wody i zbieram syf z dna, bardzo często zmieniam wkłady mechaniczne. Myślę, że problemem może być przepływ wody w tym miejscu. Pompa ma 7200 l/h
Wiem, że tyle nie płynie, ale prąd w akwarium jest dość silny, wylot był tak skierowany, że cały impet wody szedł w rog gdzie rośnie MC. Niedawno skierowałem go w inną stronę, żeby zobaczyć, czy coś się zmieni.

Dodano po 29 minutach 25 sekundach:
Patrzyłem na grafiki. Najbardziej pasuje tu moim zdaniem Potas i Azot, ale pewny nie jestem. Poza tym testu pokazują N około 5ppm i PO4 0.4ppm
Załączniki
IMG_20200115_133642.jpg
IMG_20200115_133642.jpg (333.99 KiB) Przejrzano 405 razy
IMG_20200115_133711.jpg
Na tym zdjęciu to nie glon. Liście przebarwiają się w taki sposób. W niektórych miejscach są przezroczyste
IMG_20200115_133711.jpg (265.05 KiB) Przejrzano 405 razy

Autor
Dark
Posty: 143
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 10 razy

15 sty 2020, 17:23

Jeszcze jakieś rady?
Awatar użytkownika

duch amazonski
Posty: 1085
Rejestracja: 25 maja 2018, 21:43
Lokalizacja: LUBLIN
Imię: DAREK
Pochwalił: 153 razy
Został pochwalony: 51 razy
Kontakt:

15 sty 2020, 18:26

Dark pisze:
15 sty 2020, 17:23
Jeszcze jakieś rady?
1. Jakie parametry wody w akwarium, NO3, PO4, Fe, GH, KH?
2. Moze coś napisz o zbiorniku, kiedy zalozony, jakie podloze, jakie oswietlenie i ile swiecisz?
3. Jakie nawozy podajesz i jakie dawki, czy jest co2, jaki indykator(kolor)?
4. Jaka filtracja, jakie wklady, kiedy czyszczone i jak?
„Życia nie mierzy się sumą oddechów, a ilością chwil, które zapierają dech..”
------------------------------
KSU- Wygnany z raju.
Awatar użytkownika

Jaro1
Posty: 471
Rejestracja: 25 paź 2018, 08:24
Lokalizacja: Warszawa/Centrum
Imię: Jarek
Pochwalił: 48 razy
Został pochwalony: 6 razy

15 sty 2020, 20:06

Dark, mogło być tak : potas przed pierwszym testem miał większe wartości niż 25 a wtedy trzeba go mierzyć ,, na wysokich wartościach czyli 1 ml. Wody z akwarium i uzupełnić probówkę wodą ro do 5 ml. - sprawdzić wynik i ×5= potas ,mogłeś mieć np. 45 a po podmianie masz 25.Wychodzi na to że teraz trzeba by go było uzupełnić - mg do K 1:2 w twoim przypadku potas na 50.To są tylko moje sugestie .

Dodano po 7 minutach 25 sekundach:
Też. Zależy jaki masz teraz magnez ,jeżeli np.10 to potas podnosisz na 20.jeżeli stosunek nie zostanie zachowany spowodujesz blokadę i niektóre pierwiastki nie będą pobierane przez rośliny a co za tym idzie wszystko zostanie w słupie wody

Dodano po 2 minutach 52 sekundach:
Sugeruje sprawdzić potas na wysokich wartościach może masz go z 30

Dodano po 40 minutach 23 sekundach:
Ca-K = 1 : 2 , Ca-Mg=1 :4, 1 :3 i K - Mg = 1:2 miej - więcej ale za bardzo nie może się to wszystko rozjeżdżać bo będziesz tak jak pisałeś wcześniej miał blokady to jest tak zwany kręgosłup.Zacznij od Ca i poustawiane wszystko.

Autor
Dark
Posty: 143
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 10 razy

15 sty 2020, 21:32

duch amazonski,
Akwarium ma 2 lata.
Światło 4x54w T5
2x Philips 6500k
1 x aquastar
1x sylvania
Świeci się od 11 do 21
Ziemia+lignit+kulki+piach
Sump 100l gąbka JBL najgrubsze oczka następnie wata JBL. Biologia 2l Sera Siporax, 2l Maxpect kulki i ceramika orginalna z filtra JBL e1902. Całość napędza pompa o wydajności 7200l/h, pompa ma regulację w zakresie 5200 do 7200 u mnie chodzi na 1 biegu, ale to i tak za dużo moim zdaniem.
Mechaniki nie czyszczę. Wymieniam watę, kiedy zapach się na tyle, że poziom wody w komorze mechaniki jest wyższy niż w komorze biologii. Przy podmianach wyławiam z mechaniki cały syf jaki tam pływa. Biologię czyscilem raz. Kilka miesięcy temu " wyprałem" złoża w sumpie i wypompowaem całą wodę, czego nie udało się wypompować odkurzyłem odkurzaczem. Oczywiście złoża pływały wtedy w akwarium.
Parametry z dzisiaj
No3 5ppm
Po4 0.4ppm
Ca 20ppm
Mg 12ppm
Gh z testu Ca mg 8.9
Kh 4
pH 6.6
CO2 28.7
CO2 podawane przez komputer.
Temperatura 25st
Test 230ppm
Żelazo nie jest w ogóle wykrywalne.
Wszystko mierzone testami JBL poza K, mg Ca.
Nawozy z soli na dzień. 1ppm no3, 0.1ppm Po4.Potas z mineralizatora i trochę z Kno3 i kh2po4. Mikro nie podaje. Jak tylko coś podam, to od razu zaczynają się problemy z nitkami.
Jaro1, wynik na wysokim stężeniu wyszedł jak na foto

Dodano po 6 minutach 57 sekundach:
Ach po ostatniej podmianie chciałem zmienić stosunek Ca do mg, więc podałem caco3 zamiast mineralizatora żeby podnieść sam wapń.
Załączniki
IMG_20200115_211006.jpg
Zdjęcie kiepsko wyszło poziom jest w 2/3 odległości między 5 a 10
IMG_20200115_211006.jpg (253.35 KiB) Przejrzano 318 razy
Awatar użytkownika

Jaro1
Posty: 471
Rejestracja: 25 paź 2018, 08:24
Lokalizacja: Warszawa/Centrum
Imię: Jarek
Pochwalił: 48 razy
Został pochwalony: 6 razy

15 sty 2020, 22:10

Dark,Czyli tak jak podejrzewałem z tego co widzę to potasu masz ok 30 . Masz za małe Ca .Popraw na 50,60 i będzie ok. :grin:
Awatar użytkownika

duch amazonski
Posty: 1085
Rejestracja: 25 maja 2018, 21:43
Lokalizacja: LUBLIN
Imię: DAREK
Pochwalił: 153 razy
Został pochwalony: 51 razy
Kontakt:

15 sty 2020, 22:16

A Mg z skąd tyle wpada?
Obsada jaka i czym karmisz?
Ile litrow ma akwa?
„Życia nie mierzy się sumą oddechów, a ilością chwil, które zapierają dech..”
------------------------------
KSU- Wygnany z raju.

Autor
Dark
Posty: 143
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 10 razy

15 sty 2020, 22:31

Jaro1, gdzieś czytałem, że krasnorosty lubią przenawożenie Potasem. Może coś w tym jest.
Jeśli podam Caco3 to razem z Ca wzrośnie też kh i gh. No i jeśli chodzi o stosunek
Npm, to też by trzeba było zmieniac. Może lepiej zejść z Potasem? Co o tym myślisz?
duch amazonski, cały problem Ca mg zaczął się kilka tygodni temu. Robiłem podmianę i trochę za dużo wody wylałem. Brakło mi ro. Szedłem na nockę i nie mogłem czekać aż wody nakapie, a było za mało, żeby sump mógł ruszyć, więc postanowiłem nalać 100l ro i jakieś 30l kranówki. Potem zaczęły się problemy. Zmierzyłem gh kranówki. Test skończył mi się na 38 kroplach. Kolor się nie zmienił. Tds mojej kranówki to 560ppm.
Akwarium ma 360l obsada 30 kirysków pigmejkow 10 otosków przyujściowych. Karmie żywym pokarmem i mrożonkami. Otoski co jakież czas dostają tabletki
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Posty: 3366
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:22
Lokalizacja: Zgorzelec
Imię: Wojtuś
Pochwalił: 18 razy
Został pochwalony: 41 razy

15 sty 2020, 22:45

Coś nie tak z testami.
Po pierwsze testy na potas zooleka można sobie wsadzić. Mając potas 70 pokazywał mi 25
Gh masz nie 8,9 a 5,5 i wynika to z zawartości Mg i Ca.
Bardzo ładnie podbijesz wapń za pomocą cano3 nie zmieniając KH.
Czy mg podajesz dodatkowo?
Awatar użytkownika

Jaro1
Posty: 471
Rejestracja: 25 paź 2018, 08:24
Lokalizacja: Warszawa/Centrum
Imię: Jarek
Pochwalił: 48 razy
Został pochwalony: 6 razy

15 sty 2020, 22:53

Dark, ja bym potas zostawił i zrobił tak jak pisze Wojtekxxx9,

Dodano po 12 minutach 16 sekundach:
Dark, posłuchaj się Wojtekxxx9, bo to zawodowiec number one jeśli chodzi o te sprawy, a tak przy okazji Wojtekxxx9 którymi testami mierzysz potas? Które polecasz?

Autor
Dark
Posty: 143
Rejestracja: 28 paź 2018, 14:24
Imię: bozydar
Pochwalił: 8 razy
Został pochwalony: 10 razy

15 sty 2020, 23:11

Mg nie podawałem osobno.
Niestety nie mam łatwego dostępu do soli.
ODPOWIEDZ