Obrazek
Szczegóły w wątku:
viewtopic.php?f=6&t=3869

Skutki picia wódki...

Wszystko co dotyczy akwarystyki a nie pasuje do innych tematów
Awatar użytkownika

Autor
waldas
Posty: 950
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:39
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Imię: Waldek
Pochwalił: 26 razy
Został pochwalony: 39 razy

04 lut 2020, 18:45

Jw. Była impreza i jednemu kumplowi coś od... i przechylił kieliszek do akwarium, niby zarzeka się że nic w nim nie było ew. kilka kropli spadło... Ale stan okazał się na drugi dzień opłakany... trup się ściele, walczę trzeci dzień były 2 duże podmiany, bakterie dodane, pristine (nie wiem czy dobrze ale dałem), napowietrzanie, dzisiaj dopiero co dodałem dodatkową filtrację z watą. Latają jakieś białe farfocle. Co nieco odłowiłem do innego małego akwarium, ale wszystkiego się nie da. Czy coś dodatkowego mogę zrobić? Czekam na przefiltrowanie przez watę ale może jakiś specyfik mogę dolać, oczywiście jeszcze będę wodę zmieniał.

Dodano po 5 minutach 18 sekundach:
Dodam że życie ratuje się utrzymywanie prze tafli wody tak jakby była przyducha.
Załączniki
20200204_183459.jpg
20200204_183459.jpg (304.42 KiB) Przejrzano 262 razy
20200204_182813.jpg
20200204_182813.jpg (385.08 KiB) Przejrzano 262 razy
20200204_183450.jpg
20200204_183450.jpg (339.7 KiB) Przejrzano 262 razy
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3122
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 98 razy
Został pochwalony: 156 razy

04 lut 2020, 19:03

Wygląda trochę jakby jakieś związki się ścięły pod wpływem alko i powstały farfocle. Wydaje mi się że mogła ucierpieć też biologia.
Według mnie podmianki, napowietrzanie i spora filtracja. Jeśli chcesz mogę Ci użyczyć Clarity Seachema, żeby trochę związało ten styl i łatwiej byłoby to wyjąć, ale nie wiem czy to dobra droga.

Nie wiem jakie masz rybole, ale może lepiej to gdzieś odłowić. Na czas ratowania mogę pożyczyć 7l baniak.

Na tym ostatnim zdjęciu farfocle wyglądają jak glon nitkowaty compsopogon. Może coś się zadziało z chemią/biologią i w efekcie glon się pojawił.
Awatar użytkownika

Autor
waldas
Posty: 950
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:39
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Imię: Waldek
Pochwalił: 26 razy
Został pochwalony: 39 razy

04 lut 2020, 19:28

Wyraźnie coś się ścięło, co udało mi się wyłapać przełożyłem do innego akwarium, będę wyłapywał sukcesywnie. O sachemie zaraz poczytam.
Awatar użytkownika

ahr
Posty: 1042
Rejestracja: 09 sty 2018, 17:59
Imię: Piotr
Pochwalił: 17 razy
Został pochwalony: 94 razy

04 lut 2020, 19:37

Wal podmianę 99%, bardziej nie pogorszysz a usuniesz co się da.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3122
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 98 razy
Został pochwalony: 156 razy

04 lut 2020, 19:41

Tak czytam i takie coś:

http://mojeakwarium.phorum.pl/viewtopic.php?t=847

Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
Więc jeśli to od tego to raczej nie było to parę kropli.
Awatar użytkownika

dosiek77
Posty: 95
Rejestracja: 10 gru 2019, 03:24
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Dominik
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 2 razy

04 lut 2020, 19:50

Wyjmij rybki, zaproś kolegę i wsadż mu głowę do tego akwarium niech strzeli podmiankę

Moim zdaniem to jest ścięte białko, białko glonów. Musiał wlać więcej niż kropelka.
Awatar użytkownika

Autor
waldas
Posty: 950
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:39
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Imię: Waldek
Pochwalił: 26 razy
Został pochwalony: 39 razy

04 lut 2020, 20:10

A te ścięte białko jak usunąć? Tylko podmiany?
Awatar użytkownika

dosiek77
Posty: 95
Rejestracja: 10 gru 2019, 03:24
Lokalizacja: Warszawa
Imię: Dominik
Pochwalił: 1 raz
Został pochwalony: 2 razy

04 lut 2020, 20:16

Wyda mi się, że jest za grubo na specyfiki, musisz mechanicznie. Odmulacz, podmiana
Awatar użytkownika

GrandeOW
Posty: 3122
Rejestracja: 09 sty 2018, 15:08
Lokalizacja: Warszawa - Ochota
Imię: Tomek
Pochwalił: 98 razy
Został pochwalony: 156 razy

04 lut 2020, 20:16

Myślę że tak.

Nie wiem jak z roślinami, ale może masz coś na korzeniach zaczepione, co mógłbyś wyjąć i opłukać bez grzebania w podłożu. Tak samo rogatek. Zawsze to coś i przynajmniej z tych kilku roślinek się pozbędziesz syfu.

Mierzyleś może parametry?
Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 999
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 26 razy
Został pochwalony: 24 razy

04 lut 2020, 20:18

Ja pierdziu!
Co wyście pili :o ?
Minimum wg mnie to co proponuje ahr, plus wszystkie media filtracyjne wymiana/płukanie z odkażaniem (pod bieżącą wodą).
Biologia w podłożu też co najmniej mocno zachwiana i jakiś syf tam siedzi.
Jak coś to mam wolne 45 l (40x30x30) z delkem, swiatłem. Mogę pożyczyć nawet na dłużej.

PS.
Chyba bym w restart jednak poszedł. Grom wie co tam siedzi jeszcze.
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika

Autor
waldas
Posty: 950
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:39
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Imię: Waldek
Pochwalił: 26 razy
Został pochwalony: 39 razy

04 lut 2020, 20:23

Kurcze ale jak czytam w necie to niby wódka nie szkodzi a pomaga w akwarium... Natrafiłem na jeden wątek w którym opisane jest że stworzyło się mleko.
Awatar użytkownika

Miro
Posty: 2382
Rejestracja: 30 paź 2018, 20:38
Lokalizacja: Centrum
Imię: Mirek
Pochwalił: 98 razy
Został pochwalony: 109 razy

04 lut 2020, 20:24

Ja bym zebrał ( ściągnął) ten syf i zbiornik zalał starą wodą . Małe to akwa wiec zalanie całego zbiornika starą wodą jest realne.
Awatar użytkownika

JJP2
Posty: 999
Rejestracja: 02 kwie 2018, 08:22
Lokalizacja: Ciupagi
Imię: Piotr
Pochwalił: 26 razy
Został pochwalony: 24 razy

04 lut 2020, 20:27

Pytanie brzmi:
Czy związało już wszytkie toksyny czy coś tam jeszcze pływa i ile tego jest w podłożu?
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wnerwiają...

(: ɐuzoɯ oʞʇsʎzsʍ oʇ ǝɔɥɔ ǝıs ʞɐɾ
Awatar użytkownika

krasnal
Posty: 575
Rejestracja: 09 sty 2018, 10:03
Lokalizacja: Ulrychów/Wola
Imię: Sławek
Pochwalił: 15 razy
Został pochwalony: 13 razy

04 lut 2020, 20:49

Miałem identycznie po podaniu 5 może 7-6 ml(spir. salic.) na 375.
Cała obsada padła ( prócz starego "zbrojka " i kirysów)
Mechaniczne usunięcie farfocli przy spuszczaniu 200 l.
Węgiel w skarpecie przy wlocie wody
do filtra ( założona dodatkowa fizelina)
- mediów wewnątrz nie ruszałem .
Wylot wody z filtra ponad tafla przez 2 dni.
Po 3 dniach dolewka wody do pełna
+ wpuszczenie obsady z innego aqwa.
Awatar użytkownika

Autor
waldas
Posty: 950
Rejestracja: 09 sty 2018, 16:39
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Imię: Waldek
Pochwalił: 26 razy
Został pochwalony: 39 razy

04 lut 2020, 23:45

Spróbuję te clarity I zobaczymy co dalej
ODPOWIEDZ