Pomocy :) zakładam akwarium

Wszystko co dotyczy akwarystyki a nie pasuje do innych tematów

Autor
Pilniczek89
Posty: 32
Rejestracja: 24 cze 2020, 10:49
Imię: Grzegorz
Został pochwalony: 1 raz

30 cze 2020, 19:44

Bardzo ładna rybka :) taka kolorowa karaska :) 8cm, a w warunkach akwariowych około 6cm osiąga czyli będzie co podziwiać w porównaniu z malutkimi neonkami :p generalnie chciałem uniknąć RO choć ktoś mi mówił już że koszt jest jego mały, ale u m ie będzie trochę kłopotliwe umieszczenie go gdzieś. Tak więc kranówka zostaje :) Napatrzyłem się na pięknego rosliniaka na yt i chce stworzyć coś podobnego, ale trochę w inny sposób. Tu podaje link:

A tu link z roślinkami jakie będę chciał zasadzic:



I teraz mam taki pomysł żeby na pierwszym planie nie było roślinek ewentualnie może, ale zobaczę jakiś trawniczek, za to z tyłu chcę mieć jak na tym filmiku :) patent mój polega na tym, że zasadzę to w ziemi, a dokładniej albo w kulce ziemi obłożonej jakąś watą bądź siatką, albopoprostu cały tył wysypie ziemią przykrywając to siatką na to żwirek, kamienie będą prawdopodobnie scenery Stone są tanie i ładne. Zbiornik będzie bez co2 ee względu na łatwe roślinki, oświetlenie to dwie świetlówki nie pamiętam jakie ale wsadzę na razie takie jakie mam :p i teraz filtr, chińczyk napewno bo mam, ale czytałem o tym że im większa filtracja tym mniej glonów, a chińczyk niby ma 1000l na h ale wiadomo jak jest dlatego będę polował na eheim 2213 może coś większego, ale coś używanego że względu na koszty :) poprawcie jak coś źle kombinuje :p oczywiście stąd też moje zainteresowanie na giełdzie bo naprawdę chce sporo tego nasadzić :p każda roslinka się przyda :)

Dodano po 2 minutach 45 sekundach:

Jeszcze tu roślinki

DanielP
Posty: 1114
Rejestracja: 04 lis 2018, 15:03
Imię: Daniel
Pochwalił: 45 razy
Został pochwalony: 40 razy

01 lip 2020, 09:17

Tak apropos filtra RO :grin: Nie namawiam do jego stosowania ale możesz go w miarę potrzeb szybko montować i demontować np. pod wąż od baterii prysznicowej. Sam tak robię.

Autor
Pilniczek89
Posty: 32
Rejestracja: 24 cze 2020, 10:49
Imię: Grzegorz
Został pochwalony: 1 raz

02 lip 2020, 11:21

Czy kamienie mogę układać bezpośrednio na szkle czy raczej coś pod nie podłożyć (żwirek czy może jakaś mata piankowa) ? Sądzę że taki największy może ważyć nawet i z 4-5kg. Czy piasek kupić w sklepie akwarystyczny czy może to być piasek wydobywany z Wisły? :)

tencin
Posty: 136
Rejestracja: 11 maja 2020, 19:42
Imię: Sebastian
Pochwalił: 6 razy
Został pochwalony: 31 razy

02 lip 2020, 12:06

Pilniczek89

Duże kamienie zawsze trzeba czymś podeprzeć i nie może to być piach czy żwir (mogą zostać wypłukane albo wygrzebane przez zwierzęta). Zdecydowanie jakaś mata piankowa (raczej dość gruba) albo plaster styropianu. Potem zamaskujesz podłożem. Jeśli składasz hardscape z większej ilości kamieni, to możesz je mocować do siebie za pomocą jakiegoś kleju akwarystycznego albo silikonu do akwariów, żeby zwiększyć stabilność całej konstrukcji. Niechciane szczeliny, do których mogą dostać się ryby i w nich uwięznąć, koniecznie pozatykaj - dobra jest do tego włóknina filtracyjna. Potem taką włókninę zamaskuj mniejszymi kamykami czy żwirem, albo obsadź roślinami.

Piasek z Wisły będzie OK, ale będziesz go musiał dobrze wymyć. Żeby mieć pewność że nic nie przywleczesz, po wymyciu można jeszcze podpiec w piekarniku. Warto też wcześniej piasek przetestować na zatwardzanie wody - trochę piachu zalewasz RO i odstawiasz na 2-3 dni często mieszając (najlepiej zamiast mieszania dać napowietrzacz, żeby ruszał wodą cały czas). Potem robisz pomiary twardości wody z zalanego piachu. Można też potraktować piach kwasem i zobaczyć, czy ulatnia się gaz, ale pomiar po moczeniu daje lepsze rezultaty.

Dobry piasek ze sklepu nie wymaga najczęściej płukania (dotyczy to raczej piasków firmowych, takich jak np. JBL Sansibar a nie piachu z Wisły zapakowanego w woreczek i wstawionego do sklepu). Takie piaski nie zmieniają też najczęściej parametrów wody (jeśli ma taki opis, bo są też sklepowe piaski, które mają wręcz za zadanie zmieniać parametry, więc trzeba czytać co producent napisał na opakowaniu).

Dodano po 12 minutach 51 sekundach:
Pilniczek89

Jeszcze dam Ci patent na klejenie kamieni i korzeni. Dobrze nadaje się do tego klej cyjanoakrylowy, tylko musi być taki bez dodatków i najlepiej niezbyt gęsty (gęsty jest dobry do klejenia roślin). Tego typu kleje są klejami kontaktowymi a żeby lepiej trzymały, trzeba im zapewnić dużą powierzchnię styku klejonych elementów. W przypadku nierównych elementów niełatwo uzyskać ładne powierzchnie klejenia, ale można trochę oszukać. Bierzesz niewielką ilość włókniny filtracyjnej (albo waty, ale włóknina lepsza bo wata po jakimś czasie się rozpadnie), robisz małą kulkę i nasączasz ją klejem. Taką kulkę umieszczasz między klejonymi elementami - to zwiększa znacząco powierzchnię styku i daje dobrą, włóknistą spoinę. Kulka nie może być twarda, powinna łatwo się spłaszczyć i nie dawać grubej "podkładki" po związaniu. No i nie trzeba długo czekać na wiązanie, co czyni tę metodę wygodniejszą od użycia kleju silikonowego.

Autor
Pilniczek89
Posty: 32
Rejestracja: 24 cze 2020, 10:49
Imię: Grzegorz
Został pochwalony: 1 raz

02 lip 2020, 12:45

Gdzie taka włóknista spoinę mogę kupić? Mate daje pod same kamienie z lekkklim nadmiarem, nie to że na całej powierzchni akwarium?
Awatar użytkownika

ahr
Posty: 1192
Rejestracja: 09 sty 2018, 17:59
Lokalizacja: Słodowiec
Imię: Piotr
Pochwalił: 34 razy
Został pochwalony: 134 razy

02 lip 2020, 17:36

Na fejsie Aquaela znajdziesz cykl Michała Adamka, tam w drugim czy trzecim odcinku możesz zobaczyć jak się klei korzenie czy kamienie. Warto zobaczyć.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

Autor
Pilniczek89
Posty: 32
Rejestracja: 24 cze 2020, 10:49
Imię: Grzegorz
Został pochwalony: 1 raz

06 lip 2020, 21:11

Witam ponownie mam już aranżacje zrobiona :) w czwartek albo w piątek może uda mi się w końcu wystartować :p nie wiedziałem że tyle to mi czasu zajmie :) pytanie mam dotyczące mojej rurki ssącej od filtra, chodzi mi o to że mam taką, która zbiera syfek z tafli wody no i z koszyczka na dole akwa. Pytanie brzmi czy coś takiego zostawiać? Bo z tego co rozumiem wtedy spada moc zasysania wody z dołu jeśli jest taki też ssak u góry. Proszę o Wasze opinie :)
Awatar użytkownika

nvdante
Posty: 84
Rejestracja: 27 lut 2020, 17:34
Imię: Andrzej
Pochwalił: 4 razy
Został pochwalony: 5 razy

07 lip 2020, 00:03

Rozumiem, że masz na myśli skimmer. Jeśli tak - nie w każdym akwarium jest potrzebny, więc można póki co się go pozbyć, ale gdyby na tafli tworzyła się błona/film bakteryjny to dobrym pomysłem jest uruchomienie skimmera.
Awatar użytkownika

jashiu2
Posty: 321
Rejestracja: 16 paź 2018, 17:47
Lokalizacja: Józefów koło Legionowa
Imię: Przemek
Pochwalił: 21 razy
Został pochwalony: 18 razy

08 lip 2020, 08:49

Widzę że dostałeś sporo dobrych rad. Nie czytałem całego wątku więc sory jeśli pytam bez sensu. Czy czytałeś może jakąś książkę jak prowadzić akwarium?
Pytam bo warto mieć jakąś konkretną metodę na jaką się decydujesz. Widzę że namawiano cię na LT i to jest super. Ale warto wiedzieć na czym to polega i dlaczego w tej metodzie postępuje się tak a nie inaczej.
No i daj fotkę aranżacji pewnie nie tylko ja jestem ciekaw :-)
Powodzenia :-)

Autor
Pilniczek89
Posty: 32
Rejestracja: 24 cze 2020, 10:49
Imię: Grzegorz
Został pochwalony: 1 raz

08 lip 2020, 10:46

IMG_20200707_222813.jpg
IMG_20200707_222813.jpg (178.59 KiB) Przejrzano 48 razy
Takie coś :) miało być inaczej a jest tak, rośliny jeszcze nie wszystkie posadzone wiem że źle że nie odrazu ale już nie miałem czasu skończyłem o 23 wczoraj i zalałem baniak żeby mi roślinki na korzeniu nie marnialy, filtr już działa bakterie wlane, teraz będę czekał.

Jarzy
Posty: 771
Rejestracja: 29 wrz 2019, 02:03
Imię: Paweł
Pochwalił: 25 razy
Został pochwalony: 18 razy

08 lip 2020, 11:08

Pilniczek89, Już w jednym miejscu to pisałem: oczy bolą od czytania tych postów. Może jakaś inerpunkcja?
Kolekcjoner wiader.

128l guardian: start 15.12.2019. Filtr Ikola 250.

Autor
Pilniczek89
Posty: 32
Rejestracja: 24 cze 2020, 10:49
Imię: Grzegorz
Został pochwalony: 1 raz

08 lip 2020, 11:17

Pilniczek89 pisze:
08 lip 2020, 10:46
IMG_20200707_222813.jpg

Takie coś :) miało być inaczej, a jest tak. Rośliny jeszcze nie wszystkie posadzone wiem, że źle, że nie odrazu, ale już nie miałem czasu skończyłem o 23 wczoraj i zalałem baniak, żeby mi roślinki na korzeniu nie marnialy, filtr już działa, bakterie wlane, teraz będę czekał.

Kadafix
Posty: 137
Rejestracja: 30 wrz 2018, 20:29
Imię: Przemek
Pochwalił: 9 razy
Został pochwalony: 16 razy

08 lip 2020, 11:24

Jarzy pisze:
08 lip 2020, 11:08
Pilniczek89, Już w jednym miejscu to pisałem: oczy bolą od czytania tych postów. Może jakaś inerpunkcja?
Ale to by Cię tylko hamowało, a tak lecisz z czytaniem aż miło. Nie blokują oczu żadne kropki, czy przecinki :45:

Co do baniaka fajnie się zapowiada. Gęsto obsadzić z tyłu i mamy linie brzegową z plażą i wejściem do dżungli. Czyli jak dla mnie fajny efekt.
Proponuję założyć osobny wątek w dziale nasze akwaria i tam wstawić zdjęcie z opisem.

Autor
Pilniczek89
Posty: 32
Rejestracja: 24 cze 2020, 10:49
Imię: Grzegorz
Został pochwalony: 1 raz

08 lip 2020, 11:35

Tak zrobię, tylko potrzebuje więcej czasu na to. Zrobiłem parę fotek jak to wszystko przygotowywałem, więc też je wstawię. Z roślin mam jeszcze tylko rogatka, jakąś żabienice i różańca, choć może i to nie będzie do końca pasowało, to i tak je posadzę na początek. Dokupię jeszcze anubiasa i żabienice Amazońską. Dodali byście coś jeszcze? Tam są jeszcze dwa echinodorusy rubiny, ale nie wiem czy je dobrze widać na zdjęciu.
Awatar użytkownika

radmac
Posty: 1523
Rejestracja: 08 sty 2018, 16:13
Lokalizacja: Wola/Centrum
Imię: Jarek
Pochwalił: 19 razy
Został pochwalony: 60 razy

08 lip 2020, 11:47

mercedesa? ten po którego nie dotarłeś, bo forumowa gaduła Cię zagadała? :)
Wawariat.
ODPOWIEDZ