1. Temperatura.
Na stronie seriously fish zakres temp dla tej ryby to 18-26. Chciałam je docelowo trzymać w 23 stopnie (będą miały towarzystwo nie tolerujący cieplejszej wody). W sklepie były jednak w bardzo cieplej wodzie. Pan mówił, że to jest ponad 25-26. Nie było grzałki, ale akwa znajdowało się pomiędzy innymi z grzałką. Temperatura na włożonym na 10 min termometrze pokazywała 29 stopni.
Ustawiłam w domu na razie 25 stopni. Może dla narybku trzeba więcej? Nie chce żeby dostały rybiej ospy ze względu na różnicę temperatur.
2. Karmienie.
W sklepie mówili, że jedzą pokarm pyłowy. Kupiłam Hikari first bites. Wystarczy posypać po wierzchu, czy rozpuścić w wodzie?
Kupiłam tez żywą wrotkę. Trochę nie wiem jak ja przepłukać. Przez filtr do kawy, przelać woda z akwarium? Czy można je wlać razem z wodą? Bo nie wiem czy coś zostanie jak przeleję.
Mniejsze rybki maja małe pyszczki, ale te trochę większe może by chciały nicienie bananowe ( które mam od Jerzego- dzięki Jarzy!). Pan w sklepie mówił, że nicienie za duże dla nich. Próbować?
Napiszcie proszę co, jak i ile dawać. Mogę coś dokupić, ale koniecznie coś gotowego, bo trochę już zaniedbuję prace i dziecko przez akwarystykę

Rybki aklimatyzowałam przez godzinę. Przelewałam im wodę strzykawką, po malutku. Odlewałam i przelewałam znowu. Mam nadzieję, że to nie za krótko.

przecież nimi karmi sie również narybek. Polecam artemię dekapsulowaną. Jak masz inne mrożonki lub żywy zawsze możesz posiekać. Moje Gertrudy pływają pomiedzy 23-25 stopni w zależności od temp. pokoju - nie mam grzałki.
  przecież nimi karmi sie również narybek. Polecam artemię dekapsulowaną. Jak masz inne mrożonki lub żywy zawsze możesz posiekać. Moje Gertrudy pływają pomiedzy 23-25 stopni w zależności od temp. pokoju - nie mam grzałki.