Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Robi wrażenie. Czy dobrze zauważyłem że chodujesz pielęgnice skośnopręgie? Może mógłbyś coś ciekawego powiedzieć o tych rybach. Podobno są bardzo inteligentne i przyzwyczajają się do człowieka.
Bardzo fajna ta dżungla w koło akwarium . Nie wiem czy dobrze widzę, ale wydaje mi się, że rośliny rosną w zwykłych, osobnych doniczkach ? Czy nie myślałeś o uprawie hydroponicznej ? Ja od niedawna próbuję stworzyć coś podobnego, ale na zasadzie hydroponiki.
Robi wrażenie. Czy dobrze zauważyłem że chodujesz pielęgnice skośnopręgie? Może mógłbyś coś ciekawego powiedzieć o tych rybach. Podobno są bardzo inteligentne i przyzwyczajają się do człowieka.
Hej, skośne jak każde inne ryby - nie doszukiwałbym się u nich większej inteligencji Przyzwyczajone są do stałych godzin karmienia i tyle
Bardzo fajna ta dżungla w koło akwarium . Nie wiem czy dobrze widzę, ale wydaje mi się, że rośliny rosną w zwykłych, osobnych doniczkach ? Czy nie myślałeś o uprawie hydroponicznej ? Ja od niedawna próbuję stworzyć coś podobnego, ale na zasadzie hydroponiki.
1/4 roślin w akwarium rośnie w samej wodzie, w kilku akwariach mamy takie rozwiązania od kilku lat i sprawdzają się świetnie
Małozoolny pisze: ↑czwartek 25 mar 2021, 21:49
1/4 roślin w akwarium rośnie w samej wodzie, w kilku akwariach mamy takie rozwiązania od kilku lat i sprawdzają się świetnie
Ja próbowałem kilkakrotnie w ten sposób (korzenie zanurzone w akwarium) z filonendonem papua nowa gwinea, ze scindapsusem i z ciborą , ale niestety po kilku tygodniach wszystkie marniały . Dlatego teraz "kombinuję" z uprawą hydroponiczną.
Ja również polecam same korzenie w akwarium. Monstera, trzykrotka, hydrocortyle, i roślina której nazwy nie znam - pną się już do sąsiada piętro wyżej.
Małozoolny pisze: ↑czwartek 25 mar 2021, 21:49
Ja próbowałem kilkakrotnie w ten sposób (korzenie zanurzone w akwarium) z filonendonem papua nowa gwinea, ze scindapsusem i z ciborą , ale niestety po kilku tygodniach wszystkie marniały . Dlatego teraz "kombinuję" z uprawą hydroponiczną.
U nas już kilka lat tak rosną - może coś było innego na rzeczy [emoji2369]
Adams2121 pisze: ↑sobota 27 mar 2021, 17:43
Ja również polecam same korzenie w akwarium. Monstera, trzykrotka, hydrocortyle, i roślina której nazwy nie znam - pną się już do sąsiada piętro wyżej.
W wodzie zanurzam tylko korzenie a resztę jakiś mocuje się nad akwarium?
Adams2121 pisze: ↑sobota 27 mar 2021, 17:43
W wodzie zanurzam tylko korzenie a resztę jakiś mocuje się nad akwarium?
Tutaj masz cyk na szybko, korzenie pod wodą a same rośliny umocowane są na korzeniu i jego odnogach - z czasem jak się rozrosną to zrobi się jeszcze stabilniej [emoji108]
Korzeń w wodę - reszta rośliny wedle uznania. Ja mam akurat zamocowane po prostu - wkręt do ściany i półtorówką roślina do wkreta.
Trzykrotka rosła sama ze sobą, hydrocortyle rośnie jak chwast wszędzie , nawet za szkłem
Żeby Piotrowi nie psuć wątku - poproszę o wydzielenie z nową odpowiednią nazwą.
Pokażę jak to u mnie. Wygląda.
Rośnie na dziko, staram się nie ingerować.
Załączniki
Hydrocortyle między ścianą i tyłem szkła
Monstera ciągnie z 2 akwariów na raz - sama to zrobiła
Nazwy tego nie znam - dostałem od innego wariata akwarystycznego z 3 listkami.
Hydrocortyle ma ok 120cm już , choć regularnie przerywam
Adams2121 pisze:Żeby Piotrowi nie psuć wątku - poproszę o wydzielenie z nową odpowiednią nazwą.
Pokażę jak to u mnie. Wygląda.
Rośnie na dziko, staram się nie ingerować.