1140 litrów Radmaca z sumpem
- radmac
- 3
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 106 times
Sump odpalony. Woda się kręci. Przez pół dnia nieco bulbało, kapało, ciurkało (akustycznie znaczy się), ale po nocy się wyciszyło. Nie w sumpie, ale on siedzi w piwnicy i mnie nie rusza.
Pompa chodzi na 55%, ~7200 l/h, woda w kominie się ustabilizowała.
Jak odpalę oświetlenie to zapodam więcej zdjęć, bo na razie to widać bardziej odbicia niż to co w akwarium.
Na samej belce będzie dosyć gęsto, ale będzie bardzo wysoko (>2m) i nie będzie tego widać.
Pompa chodzi na 55%, ~7200 l/h, woda w kominie się ustabilizowała.
Jak odpalę oświetlenie to zapodam więcej zdjęć, bo na razie to widać bardziej odbicia niż to co w akwarium.
Na samej belce będzie dosyć gęsto, ale będzie bardzo wysoko (>2m) i nie będzie tego widać.
Wawariat
- Poranna Witaj Zmiano
- 3
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 29 times
Jaka waga tej belki, ile Wat?
Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
- radmac
- 3
sam radiator to jakieś 18kg. do tego zasilacz, drivery, diody, obudowa (dibond) itp. pewnie w 25 kg się nie zamknę.
co do mocy - to jakieś 720~750W. Miało być bliżej 780W, ale diody WFS 30W są na 900mA a nie namierzyłem takich odpowiednich driverów i będą jechały na 700mA.
No i będą przycięte PWMem na maks 70~80%, żeby wydłużyć ich żywotność.
Jak mi będzie mało, to zawsze istnieje możliwość wymiany części diód i ich driverów z 30W na 50W. Radiator udźwignie. Zasilacz też ma nieco zapasu (1000W)
Ponieważ nie mam już siły programować mikrokontrolera, będę korzystał z gotowca reef-pi na raspberry pi zero. Instalacja i konfiguracja zajmie jeden wieczór.
co do mocy - to jakieś 720~750W. Miało być bliżej 780W, ale diody WFS 30W są na 900mA a nie namierzyłem takich odpowiednich driverów i będą jechały na 700mA.
No i będą przycięte PWMem na maks 70~80%, żeby wydłużyć ich żywotność.
Jak mi będzie mało, to zawsze istnieje możliwość wymiany części diód i ich driverów z 30W na 50W. Radiator udźwignie. Zasilacz też ma nieco zapasu (1000W)
Ponieważ nie mam już siły programować mikrokontrolera, będę korzystał z gotowca reef-pi na raspberry pi zero. Instalacja i konfiguracja zajmie jeden wieczór.
Wawariat
- radmac
- 3
Ten kloc na górze dopiero nabiera wody drufuje ma razie. Wiesz, nie mogłem znaleźć garnka do wygotowania korzenia ktory ma około 1 metra w jednym kieunku i jakieś 80cm w drugimKadafix pisze:Te kloce docelowo mają być tak blisko przedniej szyby w celu powiększenia efektu głębi, czy to po prostu przez dryfowanie?
Inna sprawa, że akwa ma 60 cm głębi, więc taki jamnik.
Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka
Wawariat
- radmac
- 3
Tak, komin zasłonie, zrobię tam drzwiczki/na magnesy z płyty meblowej w kolorze szafki obok.cinek1916 pisze:Ale zarosłeś
Bok komin też zasłaniasz?
Wawariat
-
- 3
- Imię: Przemek
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 4 times
Ja bym dał jeszcze taką koronę od spodu, żeby zakryć trochę warstwę podłoża, dzięki czemu akwarium wyglądało by na dłuższe.
Ale i tak akwarium bombowe, niech to tylko zarośnie, to nie będzie można oczu oderwać
-
- 3
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 140 times
Co "siedzi" w tym podłożu, że musiało być aż takie grube?
Wysłane z mojego SM-A225F przy użyciu Tapatalka
[650L] Labirynty Azji Południowej...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
[160L] Kolonia Mikrogeophagus ramirezi...
[160L] Mała rafa...
- radmac
- 3
Siedzi pumeks, lawa (skruszona), Yokuchi Jiban Soil i poprzenie podłoże - głównie piach. No i teraz jeszcze mnóstwo powietrza. Gdzie nie dotknę to wali bąblami (nie straszne siarkowodory, bo może z rydzien albo półtora od zalania wodą).Limak86 pisze:Co "siedzi" w tym podłożu, że musiało być aż takie grube?
Inny powod wysokiego podłoża jest trywialny - łatwiej dosięgnąć. Obecnie jak sięgam w pobliże dna, to już czuję jak mi pod pachą przelewa
Wawariat
- radmac
- 3
Hmmm, najpierw zrobię górę i pomyśle nad dołem. Tylko musiałaby byc ultracieńka, bo akwa licuje na równo z szafkami. Ale na razie mam 1500 innych rzeczy do zrobienia z tym akwa...Kadafix pisze: Ja bym dał jeszcze taką koronę od spodu, żeby zakryć trochę warstwę podłoża, dzięki czemu akwarium wyglądało by na dłuższe.
Ale i tak akwarium bombowe, niech to tylko zarośnie, to nie będzie można oczu oderwać
- automatyczna dolewka
- Przekonstruowanie i automatyzacja systemu RO (żeby do dolewki i podmian się samo zbierało)
- dozownik nawozów - kalibracja, instalacja, etc
- maskowanie kominów
- pokrywa do sumpa, żeby piwnica nie gniła
- awaryjny przelewdo kanalizy
- automatyzacja podmiany wody
.
.
.
I na pewno jeszcze kilka innych rzeczy o których nie pamiętam.
Wawariat
-
- 3
- Imię: Przemek
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 4 times
Jak ma być cieńka, to może jakaś okleina do mebli w kolorze?radmac pisze: ↑środa 14 lut 2024, 16:16Hmmm, najpierw zrobię górę i pomyśle nad dołem. Tylko musiałaby byc ultracieńka, bo akwa licuje na równo z szafkami. Ale na razie mam 1500 innych rzeczy do zrobienia z tym akwa...Kadafix pisze: Ja bym dał jeszcze taką koronę od spodu, żeby zakryć trochę warstwę podłoża, dzięki czemu akwarium wyglądało by na dłuższe.
- automatyczna dolewka
- Przekonstruowanie i automatyzacja systemu RO (żeby do dolewki i podmian się samo zbierało)
- maskowanie kominów
.
.
.
I na pewno jeszcze kilka innych rzeczy o których nie pamiętam.
- Miro
- 3
- Imię: Mirek
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 54 times
cinek ,więc nie dziw się że tak zarósłradmac pisze: ↑środa 14 lut 2024, 16:16 Ale na razie mam 1500 innych rzeczy do zrobienia z tym akwa...
- automatyczna dolewka
- maskowanie kominów
Radmac do lata nie wyjdzie z piwnicy
- cinek1916
- 3
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 44 times
Wyjdzie ładne plenumradmac pisze: ↑środa 14 lut 2024, 16:09Siedzi pumeks, lawa (skruszona), Yokuchi Jiban Soil i poprzenie podłoże - głównie piach. No i teraz jeszcze mnóstwo powietrza. Gdzie nie dotknę to wali bąblami (nie straszne siarkowodory, bo może z rydzien albo półtora od zalania wodą).Limak86 pisze:Co "siedzi" w tym podłożu, że musiało być aż takie grube?
Inny powod wysokiego podłoża jest trywialny - łatwiej dosięgnąć. Obecnie jak sięgam w pobliże dna, to już czuję jak mi pod pachą przelewa