Sposoby na czyszczenie szyb.

Różne aspekty akwarystyki.
DanielP
4
Has thanked: 105 times
Been thanked: 145 times

Jakie macie sprawdzone sposoby na czyszczenie szyb? Dla mnie estetyka akwariów tj. rysy miała zawsze drugorzędne znaczenie ale teraz już mi to przeszkadza :duży uśmiech: W moich zbiornikach z racji posiadania ziemiojadów, kirysków itp. od zawsze króluje piasek. Nie muszę często czyścić szyb ale na przedniej szybie w miejscu gdzie kończy się podłoże a zaczyna wolna przestrzeń do pływania dla ryb często pojawia się różny syfek. Ponieważ nie mam przekonania do tradycyjnych magnetycznych czyścików zawsze używam zmywaków kuchennych. Pod te jednak dostają się jakieś ziarnka piasku i tak sprawiłem sobie rysy na szybach. Co radzicie? Czego najlepiej używać i jak czyścić taki syfek?
Awatar użytkownika
Poranna Witaj Zmiano
4
Has thanked: 136 times
Been thanked: 31 times

U mnie tradycyjnie sprawdza się szczoteczka do zębow, karta np.bankowa lub lojalnościowa z jakiegoś marketu. Oczywiście używam też tych magnetycznych, ale nie dojeżdżam do podłoża, tam czyszczę karta i szczoteczką. Na najbardziej kłopotliwe zabrudzenia wchodzi królowa wszystkich czyścików, żyleta ;) Rozprawia się z intruzami szybko i sprawnie.
Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
Awatar użytkownika
cinek1916
4
Has thanked: 86 times
Been thanked: 68 times

Na górne i środkowe części szyb używam czyścika magnetycznego.
Kilka cm nad podłożem używam karty plastikowej.

Albo przy podmianie jak mi się nie chce jeździć czyścikiem to jadę całe szyby kartą ale przy podłożu jadę z góry na dół. Dzięki temu piasek/ podłoże nie wchodzą między kartę a szybę.
Awatar użytkownika
zzyx
4
Imię: Iwona
Has thanked: 121 times
Been thanked: 173 times

Rzadko miewam glony na szybie, ale jak już, to skrobak ze stalowym ostrzem.
Awatar użytkownika
Poranna Witaj Zmiano
4
Has thanked: 136 times
Been thanked: 31 times

Zapomniałem dodać, że też stosuję ściereczki z mikrofibry, jedyny minus to trzeba mieć miskę pod ręką bo nie lubię jej wyciskać do akwarium.
Kiedyś. Nie ma takiego dnia tygodnia.
ODPOWIEDZ