Zielenice

Jak pozbyć się glonów - niechcianej codzienności.
DanielP
4
Has thanked: 106 times
Been thanked: 153 times

Jaki preparat polecacie na zielenice?
20251015_193654.jpg
20251015_193648.jpg
Awatar użytkownika
zzyx
4
Imię: Iwona
Has thanked: 124 times
Been thanked: 174 times

Każde akwarium jest inne, ale u mnie pomogło nawożenie. Też miałam takie zielone włosy. Na początek usuwałam co mogłam mechanicznie, zwiększyłam ilość roślin wyższych w postaci rogatka i regularnie podmieniałam wodę (warszawska kranówka prosto z kranu) ok. 50% objętości akwarium co tydzień, plus nawóz Tropica Premium Nutrition jak producent kazał, 1 x w tygodniu 2 ml/ 20l wody w akwarium. No i oczywiście cierpliwość. Nie mierzyłam żadnych parametrów wody.
DanielP
4

To akwarium funkcjonuje od kilku lat i dlatego nie mierzę parametrów. Robie cotygodniową podmiankę na odstaną kranówkę i to wszystko. Nigdy nie stosowałem też żadnych nowozów. Jedyne co zrobiłem to w ostatnim czasie usunąłem ze zbiornika znaczną część dominującej rośliny jaką była bacopa monnieri i od tego wszystko się zaczęło. Planuję zastosować Femanga algae stop general.
Awatar użytkownika
zzyx
4
Imię: Iwona
Has thanked: 124 times
Been thanked: 174 times

Stosując preparat chemiczny usuniesz skutek a nie przyczynę. Bacopa zjadała substancje odżywcze i dla glonów nic nie zostawało. Teraz gloniszcza pływają w odżywczej zupie a dodatkowo pewnie przy wyrywaniu bakopy uwolniłeś z osadów dennych do toni porcje fosforu a może i azotu. Dopóki będziesz dodawał ten kwas salicylowy, glony pewnie nie będą się rozwijały (oby się nie rozkładały i nie zasilały wodę dodatkowymi związkami odżywczymi). Jak przestaniesz, jest ryzyko, że wrócą. Nie wiem jakie zwierzęta masz w akwarium, ale krewetki i ślimaki mogą nie przeżyć.
DanielP
4

Mam tam drobniczki jednodniówki i krewetki bloody mary.
ODPOWIEDZ